Μπορεί να έχει φύγει από την Ιταλία από το 2015, μετά την πενταετία του στη Μίλαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ρομπίνιο δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τη χώρα. Και δεν το αναφέρουμε με την καλή έννοια, αφού τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά από τη στιγμή που κατηγορήθηκε και τελικά καταδικάστηκε οριστικά σε φυλάκιση 9 ετών για συμμετοχή σε ομαδικό βιασμό μιας 23χρονης κοπέλας τον Ιανουάριο του 2013.

Συγκεκριμένα, ο Βραζιλιάνος επιθετικός κατηγορήθηκε ότι μαζί με πέντε φίλους του βίασαν ομαδικά την άτυχη κοπέλα και η αρχική απόφαση ιταλικού δικαστηρίου ήταν η καταδίκη του σε κάθειρξη 9 χρόνων. Απόφαση που δεν άρεσε στον Ρομπίνιο, ο οποίος είχε καταθέσει έφεση.

Το θέμα, τελικά, έφτασε στον τρίτο και ανώτατο βαθμό της ιταλικής δικαιοσύνης, με την απόφαση να μην αλλάζει. Η καταδίκη του Βραζιλιάνου σε φυλάκιση 9 ετών είναι οριστική επομένως, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα την εκτίσει κιόλας. Γιατί; Επειδή ανάμεσα σε Ιταλία και Βραζιλία υπάρχει διμερή συμφωνία για τη μη έκδοση Βραζιλιάνων στην Ιταλία.

Αν, όμως, ο Ρομπίνιο πατήσει σε ιταλικό έδαφος αμέσως θα συλληφθεί, ενώ υπάρχουν και σενάρια που θέλουν τις δύο χώρες να είναι έτοιμες να συνεργαστούν προκειμένου ο 37χρονος επιθετικός να εκτίσει την ποινή του σε φυλακή της πατρίδας του.