Ο κ. Βασίλης Τσάβαλος, ο οποίος από τη θέση του προέδρου του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Πανιώνιος ανέλαβε μαζί με άλλους Νεοσμυρνιώτες να βγάλουν τον σύλλογο από την κρίση, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα» ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε δομηθεί πάνω σε μια φούσκα και ότι για να ξαναχτιστεί σε νέες στέρεες βάσεις χρειάζεται τη στήριξη όλων και την αποφυγή των συγκρίσεων που αδικούν τα νέα παιδιά και δυσκολεύουν τη γέννηση του καινούργιου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη:
Προφανώς, κύριε Τσάβαλε, θα έχετε εκπλαγεί και οι ίδιοι από την πορεία της ομάδας
«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε αυτή την πορεία. Δεν είμαστε κλασικοί παράγοντες ούτε θριαμβολογούμε. Από το καλοκαίρι θέσαμε ως στόχο τη βιωσιμότητα της ομάδας. Ρισκάραμε σε όλα τα μεγέθη. Δημιουργήσαμε μια ομάδα με 16 έλληνες παίκτες κάτω των 21 ετών και με έναν νέο προπονητή, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, στον οποίο είχαμε εκτιμήσει την προσωπικότητα και το όραμά του για το ποδόσφαιρο. Δεν είπαμε ότι όλα θα πάνε σωστά. Μέχρι στιγμής όμως όλα λειτουργούν καλά. Και εννοώ όλα τα κομμάτια που συγκροτούν μια ομάδα. Αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία και η βιωσιμότητα της ΠΑΕ και δεν αλλάζει επειδή είμαστε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα σύγκρουσης με το παρελθόν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε χτιστεί πάνω σε μια φούσκα, όπως και η ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να χτίσουμε το αύριο πάνω σε γερά θεμέλια. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν απαλλαγήκαμε από βαριά συμβόλαια όπως του Εστογιανόφ και του Ριέρα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα υγιές σωματείο. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ακολουθούν και άλλες ομάδες. Ο Αρης αγωνίζεται με έλληνες παίκτες, η ΑΕΚ χτίζεται πάνω σε πιτσιρικάδες. Υπάρχει μια στροφή, ζούμε μια νέα εποχή, οι πάντες προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα».
Η δουλειά με έλληνες παίκτες ήταν επιλογή ή σας βγήκε στην πορεία;
«Επιλέξαμε να δουλέψουμε με Ελληνες επειδή έχουν ταλέντο αλλά και για λόγους οικονομίας. Το μοντέλο των προηγούμενων ετών με τις δεκάδες μεταγραφές κυρίως από το εξωτερικό οδηγούσε μόνο σε χρέη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε μια παραγωγική βάση. Δεν διέθετε τη δική του σχολή. Οι επιτυχίες του ήταν επίπλαστες, ακόμη και εκείνες της εθνικής ομάδας που στηρίζονταν στους παίκτες που έπαιζαν στο εξωτερικό. Η δημιουργία παραγωγικής βάσης προϋποθέτει εμπιστοσύνη στα παιδιά και κίνητρα διάκρισης. Παλαιά ο Πανιώνιος είχε αυτό το χάρισμα. Δούλευε με τα παιδιά της περιοχής και έδωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Στην πορεία το χάσαμε. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούργιες αξίες. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Η δεύτερη θέση στη βαθμολογία δεν μας δημιουργεί ψευδαισθήσεις».
Για να είναι βιώσιμη μια ΠΑΕ και να θέτει στόχους χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες τι χρειάζεται;
«Κατ’ αρχάς να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό είναι κανόνας. Να έχει υποδομές, να στοχεύει στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, να κάνει ελάχιστες μεταγραφές και αν χρειαστεί να πουλάει παίκτες. Δεν είναι κακό το τελευταίο. Παράγω σημαίνει εξασφαλίζω παίκτες που θα κάνουν την ομάδα πιο ανταγωνιστική αλλά και εκείνους που θα πωληθούν προκειμένου να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός».
Ο Πανιώνιος αυτή τη στιγμή οικονομικά πού βρίσκεται;
«Όταν αναλάβαμε την ομάδα, το χρέος έτρεχε με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη το φέραμε σε ένα ανεκτό επίπεδο, περίπου στα 4 εκατ. ευρώ. Αν κάνουμε διακανονισμό με το Δημόσιο με βάθος χρόνου αποπληρωμής, από την επόμενη διετία η ομάδα θα είναι βιώσιμη. Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγαλύτερα βήματα. Δεν υπάρχουν έσοδα από διαφήμιση και εμπορικές χορηγίες. Αν αντέξουμε στον χρόνο και συνεχίσουμε την παραγωγή παικτών, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το θαύμα της Μπαρτσελόνα δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά στα χρήματα αλλά στο γεγονός ότι ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μέσι, ο Πουγιόλ, ο Φάμπρεγκας έπαιζαν μαζί στις ακαδημίες της από 12 ετών. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα, στο ποδόσφαιρο όμως ο χρόνος δεν αγοράζεται με χρήματα. Φιλοσοφία μας είναι να χτίσουμε έναν σύλλογο που θα δουλεύει με νέα παιδιά και προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από ιδρύσεως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο Πανιώνιος δεν έδειξε σωστά δείγματα γραφής. Ειδικά από τη δεκαετία του 1990 που μπήκε ο Δήμος Νέας Σμύρνης στην ΠΑΕ και έρρευσε εύκολο χρήμα, αλλά και στη συνέχεια ελέω Τσακίρη, δημιουργήθηκε η άποψη ότι το χρήμα θα είναι πάντοτε άφθονο και η ομάδα θα αγοράζει όποιον παίκτη επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, επί 30 χρόνια τρέχαμε σε λάθος δρόμο. Σταματήσαμε να είμαστε το νοικοκυρεμένο σωματείο των δεκαετιών 1960-1970, όταν ετοιμάζαμε παίκτες για τα εθνικά συγκροτήματα, διακρινόμασταν σε όλες τις διοργανώσεις και οι εξέδρες ξεχείλιζαν από κόσμο και χαμόγελα. Αυτό το στίγμα θέλουμε να αποκτήσει εκ νέου ο Πανιώνιος».