Περισσότερα από 12 χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να μπει στην τελική ευθεία το νέο γήπεδο της Λίβερπουλ. Κι αν δεν είναι ακριβώς καινούργιο το …«Anfield» της επόμενης ημέρας, αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με το υπάρχον. Σας θυμίζουμε όλα όσα προηγήθηκαν, από το 2000 και μετά.

Τότε ήταν που τέθηκε για πρώτη φορά επίσημα το θέμα του «σπιτιού» του συλλόγου. Τότε ακούστηκε για πρώτη φορά από αρμόδια χείλη πως η Λίβερπουλ θα χτίσει νέο γήπεδο, όχι μακριά από το «Anfield».

22 Ιουνίου 2000

Οι «reds» στοχεύουν σε έδρα 60.000 θέσεων στο Stanley Park. Είναι το πάρκο που βρίσκεται πίσω από το νυν γήπεδο της ομάδας και στην άλλη άκρη του υπάρχει το «Goodison Park», «σπίτι» της Έβερτον. Με βάση το σχέδιο, το νέο γήπεδο θα γίνει μέσα στο πάρκο και το κόστος του αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια λίρες.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η Λίβερπουλ ανακοινώνει πως εγκαταλείπει τα σχέδια για τη μετακόμισή της στο Stanley και προσανατολίζεται στο Speke. Τα σχέδια θέλουν γήπεδο 75.000, αφού το project για τη συνολική ανάπλαση του Stanley φαίνεται πως θα καθυστερήσει. Οι οπαδοί της ομάδας αντιδρούν, αφού δεν θέλουν η έδρα τους να βγει τόσο έξω από την πόλη, κοντά στο αεροδρόμιο.

17 Μαρτίου 2002

Και πάλι Stanley Park, και πάλι λιγότερο από ένα χρόνο από τα σχέδια για το Speke η τότε διοίκηση των «κόκκινων» αλλάζει πλάνα. Σε δημοσιεύματα της εποχής, η «Liverpool Echo» αποκαλύπτει σχέδιο για γήπεδο χωρητικότητας 55.000 θεατών, το οποίο θα κοστίσει 70 εκατομμύρια λίρες.

8 Μαρτίου 2003

Κάπου εδώ αρχίζει να ανοίγει η …κάνουλα για να κυλήσει το νερό στο αυλάκι. Η Λίβερπουλ καταθέτει τα απαραίτητα έγγραφα στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης για την κατασκευή γηπέδου στο πάρκο, δίπλα από το «Anfield», με χωρητικότητα 60.000 και εκτιμώμενο κόστος 80 εκατ. λίρες.

8 Μαρτίου 2005

Δύο χρόνια μετά, μπαίνει και η Έβερτον στο παιχνίδι. Η North West Development Agency τονίζει πως οι δύο σύλλογοι της πόλης πρέπει να μοιράζονται το γήπεδο. Μάλιστα, προειδοποιεί πως σε αντίθετη περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει στην προσπάθεια που θα γίνει, κάτι που σημαίνει πως για κάθε μήνα που περνάει το κόστος αυξάνει κατά 750.000 λίρες, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια.

3 Μαΐου 2005

Η «παράνοια» για το «Anfield» ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Η Λίβερπουλ επικρατεί της Τσέλσι με 1-0 στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και παίρνει την πρόκριση για τον τελικό της Κωνσταντινούπολης, όπου 22 ημέρες μετά θα γράψει το έπος της. Το τι γίνεται στο Kop, μετά τη λήξη του ματς με τους Λονδρέζους, δεν περιγράφεται και όλοι οι οπαδοί της ομάδας σε όλο τον κόσμο απαιτούν την παραμονή της ομάδας στην ιστορική της έδρα.

IFrame15 Σεπτεμβρίου 2006

Το νερό αρχίζει να μπαίνει στο αυλάκι. Ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ εξασφαλίζει το δικαίωμα χρήσης έκτασης στο Stanley Park, για τα επόμενα 999 χρόνια, έναντι 300.000 λιρών το έτος. Για να πάρει το «ok» η Λίβερπουλ και να πιστοποιήσει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος μίας τέτοιας επένδυσης καταβάλει εγγύηση 9 εκατομμυρίων και τα πράγματα δείχνουν να παίρνουν το δρόμο τους.

23 Νοεμβρίου 2006

Η χαρά κρατά λίγο για τους οπαδούς των «reds», αφού η North West Development Agency σηκώνει …παντιέρα. Και μαζί πινακίδα με τη λέξη STOP, μη αποδεχόμενη την εγγύηση των 9 εκατομμυρίων. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως ο σύλλογος μπορεί να συνεχίσει με το project του γηπέδου», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση.

7 Φεβρουαρίου 2007

Και κάπου εδώ αρχίζει ο …μύλος. Οι Χικς και Ζιλέτ αναλαμβάνουν τα ηνία της Λίβερπουλ και από τις προγραμματικές τους δηλώσεις ξεχωρίζει κανείς την έμφαση που δίνουν στο γηπεδικό. Υποσχέσεις για άμεση εξεύρεση λύσης και χρονοδιάγραμμα για τα πρώτα βήματα μέσα σε 60 ημέρες φέρνουν χαμόγελα στους φιλάθλους. Τα πρώτα ποσά που ακούγονται είναι δυσθεώρητα, αφού τα 210 εκατομμύρια δεν είναι εύκολο να βρεθούν και το πρώτο από τα δάνεια-βραχνάς θα παρθεί εκείνες τις τελευταίες ημέρες του Χειμώνα του 2007.

IFrame12 Μαρτίου 2007

Κι όμως, τα πράγματα δείχνουν να είναι καλά. Σχεδόν άμεσα αρχίζουν τα έργα! Μέρος της έκτασης του Stanley Park, που προορίζεται για το νέο «σπίτι» της Λίβερπουλ, περιφράσσεται και οι οπαδοί της ομάδας κάνουν όνειρα για το μέλλον.

25 Ιουλίου 2007

Τα πρώτα σχέδια δίνονται στη δημοσιότητα και όλοι μένουν με το στόμα ανοιχτό. Γήπεδο που θα μπορεί να φιλοξενήσει 76.000 κόσμο και το όλο κόνσεπτ, μαζί με την ανάπτυξη των γύρω περιοχών, θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. λίρες. Τα σχέδια φέρουν την υπογραφή των HKS, εταιρεία αρχιτεκτόνων από το Ντάλας.

21 Σεπτεμβρίου 2007

Το τελικό στάδιο της συμφωνίας με την κρατική Northwest Development Agency ολοκληρώνεται με το «ok» να δίνεται έναντι άλλων 9,3 εκατομμυρίων, τα οποία προστίθενται στα αρχικά που είχαν δοθεί ως εγγύηση.

26 Οκτωβρίου 2007

Κάποιος …αρχίζει και τα μασάει. Ο Τομ Χικς αναφέρει πως το κόστος του γηπέδου θα είναι 400 εκατομμύρια, το ελάχιστο, αφού οι τιμές του ατσαλιού παγκοσμίως έχουν πάρει την ανηφόρα. Σε διάστημα 6 μηνών, δηλαδή, ο προϋπολογισμός του έργου παρουσίασε απόκλιση κατά 33%, περίπου.

18 Δεκεμβρίου 2007

Αν τον Οκτώβριο κάτι άρχισε να παραξενεύει τους οπαδούς της ομάδας, το Δεκέμβριο η κατάσταση έγινε εκρηκτική. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ανακοινώνουν πως «η Λίβερπουλ εγκαταλείπει την περίπτωση της κατασκευής νέου γηπέδου στο Stanley Park, αφού το κόστος είναι πάρα πολύ υψηλό». Μόλις 5 μήνες μετά τις αρχικές εξαγγελίες, το project εγκαταλείπεται.

25 Ιανουαρίου 2008

Από μακέτες άλλο τίποτα! Η τότε διοίκηση της Λίβερπουλ δίνει στη δημοσιότητα νέα σχέδια για το γήπεδο του συλλόγου, με το γραφείο HKS να είναι πάλι αυτό που λαμβάνει αποζημίωση για τη μελέτη του έργου. Αυτή τη φορά τα σχέδια δεν είναι τόσο μεγαλεπήβολα, αφού η χωρητικότητα πέφτε στις 71.000. Οι πρώτες αντιδράσεις έρχονται από το Kop, με πανό να αναφέρουν πως ο κόσμος έχει «χορτάσει από» εικόνες και σχέδια.

22 Απριλίου 2008

Έχουν περάσει 440 ημέρες από την στιγμή που οι Χικς και Ζιλέτ ανέλαβαν το σύλλογο και εξήγγειλαν το περίφημο …δίμηνο. Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται και οι οπαδοί παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, τα φτυάρια επίσης, φορούν μπλουζάκια υβριστικά προς τη διοίκηση και αρχίζουν να σκάβουν -συμβολικά- για το νέο γήπεδο.

6 Μαΐου 2008

Για τρίτη φορά μέσα σε 5 χρόνια, η Λίβερπουλ καταθέτει έγγραφα στο δημοτικό συμβούλιο, μαζί με μακέτες και προϋπολογισμούς. Ακούει και πάλι το «ok, go on». Για ακόμη μία φορά, όμως, παραμένει άγνωστο το πότε θα αρχίσουν τα έργα.

25 Ιουνίου 2008

Άντε να δούμε! Οι πρώτες μπουλντόζες κάνουν την εμφάνισή τους στο βόρειο Λίβερπουλ και αρχίζουν τις εργασίες στο Stanley Park. Η κατασκευαστική εταιρεία Laing O”Rourke αρχίζει δειλά-δειλά να δουλεύει για το νέο γήπεδο των «κόκκινων», ωστόσο δεν έχει πάρει ακόμη άδεια για τις πρώτες εκσκαφές. Αυτό αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβρη.

29 Αυγούστου 2008
Σεπτέμβρη είπατε; Ποιου έτους; Λίγες ημέρες πριν …βγει το πρώτο κομμάτι γης για να αρχίσουν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου γηπέδου της Λίβερπουλ, οι Χικς και Ζιλέτ ανακοινώνουν πως τα project θα καθυστερήσει κι άλλο, λόγω «της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία». Παρόλα αυτά εκφράζουν την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που τρέχουν το έργο. Για ακόμη μία φορά…

20 Μαρτίου 2009

Αν και η διοίκηση συνεχίζει να τονίζει σε όλους τους τόνους πως το γήπεδο θα γίνει, δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε. Οι οπαδοί της ομάδας σηκώνουν πλακάτ, ζητώντας την αποχώρηση των Τεξανών επιχειρηματιών και τα συνθήματα στο γήπεδο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελούν εβδομαδιαίο φαινόμενο.

30 Δεκεμβρίου 2009

Παραλίγο …πρόωρη Πρωτοχρονιά για τους οπαδούς της ομάδας. Ο Γουόρεν Μπράντλεϊ, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Λίβερπουλ, τονίζει πως ο σύλλογος είναι σε θέση να αρχίσει τις εργασίες για το νέο γήπεδο, μέσα στους επόμενους μήνες. Συγκεκριμένα, πιέζει τη διοίκηση προς αυτή την κατεύθυνση, εκφράζοντας «τις ελπίδες όλων των κατοίκων της πόλης».

16 Απριλίου 2010

Μέχρι τον Απρίλιο τα έργα έλεγαν από το δημοτικό συμβούλιο, αλλά τον Απρίλιο …γυρίστηκαν άλλα έργα. Στη Λίβερπουλ μπαίνει πωλητήριο, ο Μάρτιν Μπρόουτον αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία και ταυτόχρονα την «ομαλή μετάβαση του συλλόγου σε άλλα χέρια, τα οποία θα αναλάβουν να χτίσουν το γήπεδο».

25 Ιουνίου 2010

Νέες μακέτες, νέοι μπελάδες, αφού το Mersey Stadia-Connex group είχε τη …φαεινή ιδέα να παρουσιάσει σχέδια για «σιαμαίο» γήπεδο. Αυτό αναμένεται να επιβαρύνει τις Έβερτον και Λίβερπουλ, οι οποίες θα το χρησιμοποιούν από κοινού, με 200 εκατομμύρια λιγότερα από ότι το να μπουν στη διαδικασία να κατασκευάσουν δύο διαφορετικά στάδια.

15 Οκτωβρίου 2010

Η Λίβερπουλ αλλάζει σελίδα. Οι δραματικές ημέρες του Οκτώβρη φέρνουν τους οπαδούς της ομάδας στο Λονδίνο, όπου τα δικαστήρια αποφασίζουν για το μέλλον του συλλόγου και για το δικαίωμα παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, το οποίο περνά πλέον στο New England Sports Ventures.

20 Οκτωβρίου 2010

Λίγες ημέρες μετά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Τζον Χένρι, ο οποίος μέσω του Fenway Sports Group, ανακοινώνει πως έχει στα σχέδιά του ένα νέο γήπεδο στα πρότυπα του Fenway Park της Βοστώνης.

4 Φεβρουαρίου 2011

Ο Χένρι αρχίζει να αφουγκράζεται τον κόσμο και την ιστορία του συλλόγου. Ο Αμερικανός επιχειρηματίας επενδύει αρκετά στις δημόσιες σχέσεις και στο επικοινωνιακό κομμάτι και αποκαλύπτει πως σκέφτεται την παραμονή της ομάδας στο «Anfield», αφού «είναι δύσκολο να βρεθεί τρόπος να υπάρχει σε άλλο γήπεδο η ατμόσφαιρα του Kop».

1 Ιουλίου 2011

Ως πισωγύρισμα χαρακτήρισε την παρουσία των Χικς και Ζιλέτ ο Ίαν Έιρ, αφού οι πρώην διοικούντες δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν τις εξελίξεις για το γήπεδο που θα «εκτόξευε τη Λίβερπουλ και πάλι στην κορυφή».

4 Ιουλίου 2011

Δια στόματος Κένι Νταλγκλίς ακούγεται για πρώτη φορά η πρόταση για ανακαίνιση και επέκταση του «Anfield». Τα λόγια του θρύλου του συλλόγου κάνουν πάταγο και δείχνουν το δρόμο για το τι θα επακολουθήσει.

9 Ιουλίου 2011

Ο Τζον Χένρι αποφασίζει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη και με δηλώσεις του τονίζει πως αυτό που πρότεινε ο Νταλγκλίς «ίσως να μην είναι εφικτό».

12 Ιουλίου 2011

Η Λίβερπουλ ανανεώνει –με καταβολή εγγύησης- την άδεια χρήσης της έκτασης του Stanley Park για 999 χρόνια και η διοίκηση βγάζει ανακοίνωση που …προβληματίζει: «Ο σύλλογος δεν θα βιαστεί να πάρει αποφάσεις, αφού το γήπεδο είναι μία πολύ σοβαρή απόφαση και δεν πρέπει να κινηθούμε επιπόλαια».

17 Ιανουαρίου 2012

Ότι ξέρατε κι ότι θυμόσασταν για τα σχέδια των Χικς και Ζιλέτ ξεχάστε τα, αφού η νέα διοίκηση του συλλόγου επανέρχεται στην αρχική ιδέα για παραμονή στο «Anfield» και …ξεφορτώνεται μακέτες και σχέδια που είχαν γεμίσει συρτάρια και ντουλάπια από την περίοδο των πρώην ιδιοκτητών.

18 Απριλίου 2012

Το πρώτο μεγάλο βήμα. Ακόμη μεγαλύτερο και από τις περιφράξεις του παρελθόντος, ακόμη κι από τις μπουλντόζες. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δείχνει πως στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των «reds», συναινώντας στην κατεδάφιση των κτισμάτων και των εγκαταλελειμμένων οικιών στην οδό Lothair. Αυτό σηματοδοτεί τη νέα σελίδα για τη διοίκηση του συλλόγου, αφού στα σχέδιά της είναι η επέκταση της εξέδρας των επισήμων προς τη συγκεκριμένη οδό. Με βάση τα όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ο Δήμος της πόλης θα πάρει στην ιδιοκτησία του τα συγκεκριμένα κτίρια, αντί να καταβάλει η Λίβερπουλ το 1 εκατομμύριο λίρες που θα απαιτούνταν, εάν ο σύλλογος κινούνταν αυτόνομα. Από τα 250 σπίτια, τα περισσότερα από αυτά είναι εγκαταλελειμμένα, ενώ στους ιδιοκτήτες που ακόμη μένουν εκεί θα δοθούν δάνεια και αποζημιώσεις.

Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας από το FSG, η Λίβερπουλ προβαίνει και πάλι σε ανακοινώσεις. Αυτή τη φορά, όμως, υπάρχει η υπογραφή του Χένρι, ο οποίος έχει δείξει πως κινείται με σοβαρότητα, αν και οι κινήσεις του στο σχεδιασμό της ομάδας δεν έχουν φέρει αγωνιστικά αποτελέσματα.


Πηγή: england365.gr