Το Final 4 ανήκει ήδη στο παρελθόν και οι «αιώνιοι» είναι έτοιμοι για μεγάλη μάχη για το πρωτάθλημα. Η σειρά των τελικών της Α1 αρχίζει απόψε (22:00, ΕΤ1) από το ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός θέλει να εκθρονίσει τον Παναθηναϊκό και από την Ελλάδα, ενώ οι «πράσινοι» να απαντήσουν αποδεικνύοντας πως παραμένουν αφεντικό στο πρωτάθλημα.

Το θέλουν πολύ

Ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει ήδη γράψει ιστορία με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας και σε κάθε περίπτωση η σεζόν θα είναι για εκείνον απόλυτα πετυχημένη. Όποιος όμως θεωρεί πως οι τελικοί αντιμετωπίζονται από τους «ερυθρόλευκους» με χαλαρή διάθεση, είναι απλώς… γελασμένος. Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 15 χρόνια, αλλά τόσο είναι το διάστημα που λείπουν από την κορυφή και του ελληνικού πρωταθλήματος. Θεωρούν πως αν δεν εκθρονίσουν τον Παναθηναϊκό θα έχουν κάνει μισή δουλειά και θέλουν να αποδείξουν πως η δική τους εποχή έχει ανατείλει για τα καλά και πως ο «αιώνιος» αντίπαλος… δύει.

Σύμμαχος στην προσπάθεια της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς είναι ο παράγοντας «έδρα», πλεονέκτημα που εξασφάλισε τερματίζοντας πρώτη στην κανονική περίοδο. Οι Πειραιώτες έχουν ηττηθεί φέτος στο ΣΕΦ μόνο από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά καλούνται να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού το απαραβίαστο του φαληρικού κλειστού για να φτάσουν στο πρωτάθλημα. Τα εισιτήρια του πρώτου τελικού έχουν γίνει ανάρπαστα και ο κόσμος θα πλημμυρίσει το γήπεδο, όχι μόνο για να γιορτάσει το ευρωπαϊκό τρόπαιο, αλλά και για να σπρώξει τον Ολυμπιακό προς το πρώτο από τα τρία βήματα που απαιτούνται για το ένατο πρωτάθλημα στην ιστορία τους.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του «Ντούντα» έχει να κάνει με τη συμμετοχή του Έισι Λο. Ο Αμερικανός γκαρντ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από το διάστρεμμα που υπέστη την Παρασκευή απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Χθες δεν προπονήθηκε και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα παίξει απόψε. Άλλωστε ο προπονητής του έχει να σκεφτεί και τα παιχνίδια που έρχονται, αφού ενδεχόμενη υποτροπή θα τον θέσει εκτός μάχης για τα ματς της υπόλοιπης σειράς. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος παρακολούθησαν την τελευταία προπόνηση και παρότι δεν μίλησαν στους παίκτες, η παρουσία τους και μόνο αρκούσε για να στείλει το μήνυμα πως το… πάρτι για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας τελείωσε και τώρα αρχίζουν οι τελικοί.

Του πήραν το ευρωπαϊκό, όχι και το… ελληνικό

Ο Παναθηναϊκός υποχρεώθηκε να παραδώσει το ευρωπαϊκό του στέμμα στον Ολυμπιακό, αλλά δεν θέλει επ ουδενί να κάνει το ίδιο και με το θρόνο του στην Ελλάδα. Οι «πράσινοι» είναι πεισμωμένοι μετά την εξέλιξη που είχε το Final 4 και θέλουν να διατηρήσουν τα πρωτεία στην Ελλάδα για 14η φορά στα τελευταία 15 χρόνια φτάνοντας στο 33ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλείται να αντιπαρέλθει το πλεονέκτημα έδρας των «ερυθρολεύκων» και γνωρίζει καλά πως η μεγάλη της ευκαιρία είναι το αποψινό παιχνίδι. Όχι ότι αν χάσει απόψε θα… χαθεί, αλλά στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που πήρε το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας (2009 και 2011), είχε πάρει το πρώτο ματς των τελικών στο ΣΕΦ. Συν τοις άλλοις, ο Παναθηναϊκός θέλει να εκμεταλλευτεί τις παρενέργειες της κατάκτησης της Ευρωλίγκας από τον Ολυμπιακό. Είτε πρόκειται για την κούραση από την υπερπροσπάθεια σε δύο ματς, είτε για τη… μέθη που φέρνει σε μία ομάδα ένας τόσο μεγάλος τίτλος, είτε για το λεγόμενο ψυχολογικό «άδειασμα» που νιώθουν οι παίκτες μετά από μία τόσο σημαντικό επιτυχία στο αμέσως επόμενο παιχνίδι τους.

Ο «Ζοτς» δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα. Οι παίκτες του είχαν την ευκαιρία να πάρουν περισσότερες ανάσες και να αρχίσουν την προετοιμασία τους για τους τελικούς νωρίτερα από τους αντιπάλους τους. Χθες στην προπόνηση το «παρών» έδωσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, που εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη και στήριξή του στην ομάδα.

* Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι κ.κ. Αναστόπουλος, Φούφης και Αφεντουλίδης.

* Ο δεύτερος αγώνας της σειράς θα γίνει την Κυριακή στο ΟΑΚΑ (21:45).

Πηγή: sport-fm.gr