Κάποιοι ήταν άπιαστο όνειρο για τους οπαδούς, κάποιοι άλλοι ήρθαν άγνωστοι και έγιναν ποδοσφαιρικοί ήρωες. Οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έλαμψαν και χάρισαν τη λάμψη τους στο ελληνικό πρωτάθλημα «παρελαύνουν» από το newsbeast.

Ριβάλντο

Αυτό που κανείς δεν θα φανταζόταν λίγα χρόνια νωρίτερα, έγινε πραγματικότητα το καλοκαίρι του 2004. Ο Ριβάλντο, ο μεγάλος Ριβάλντο, έπιασε «λιμάνι», κάνοντας τους οπαδούς του Θρύλου να τρίβουν τα μάτια και τα χέρια τους. Με τον Ολυμπιακό έπαιξε σε 81 αγώνες, έβαλε 43 γκολ και κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα. Το καλοκαίρι του 2007 ο Ριβάλντο άφησε τον Ολυμπιακό για την ΑΕΚ, όπου πέτυχε 8 γκολ σε 32 αγώνες.

Βαζέχα



Είναι αλήθεια ότι, 23 χρόνια μετά την άφιξη του Κριστόφ Βαζέχα στην Παιανία, πολλοί ψάχνουν ακόμη το διάδοχό του. Ο μόνος που θα μπορούσε (θεωρητικά) να κοντράρει τον Πολωνό είναι ο Τζιμπρίλ Σισέ, αλλά και μόνο η πολυετής παρουσία του Βαζέχα στον ΠΑΟ, κάνει αδόκιμες τις συγκρίσεις. Συνολικά στο πρωτάθλημα πέτυχε 244 γκολ σε 403 αγώνες και αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ (1994, 1995, 1998), ενώ σε 63 ευρωπαϊκά ματς είχε 24 γκολ. Είναι ο κορυφαίος ξένος σκόρερ και δεύτερος όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά τον Θωμά Μαύρο.

Τζιοβάνι

Ο Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα ήρθε στον Ολυμπιακό το 1999 και για τα επόμενα έξι χρόνια έκανε τα «μαγικά» του για λογαριασμό των Πειραιωτών. Στη συνείδηση των «ερυθρόλευκων» φιλάθλων ο Ζιοβάνι έχει συνδεθεί με το 3-3 με τη Ρεάλ Μαδρίτης, το 3-0 με τη Γαλατά Σαράϊ και φυσικά το απίστευτο 6-2 με τη Λεβερκούζεν. Το 2003/04 αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ στην Α’ Εθνική, με 21 γκολ. Είναι ο τρίτος σε συμμετοχές ξένος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού με 129 πίσω από τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και το Χούλιο Λοσάντα.

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Ήρθε στην Ελλάδα το 1992 για λογαριασμό του Πανηλειακού, όμως έμελλε να «δέσει» στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, αγαπήθηκε και πρόσφερε όσο λίγοι ξένοι παίκτες στην Ελλάδα. Από το 1992 έως το 2009, όταν και εγκατέλειψε την ενεργό δράση, έπαιξε σε 463 αγώνες και πέτυχε συνολικά 159 γκολ (33 με τον Πανηλειακό και 126 με τον Ολυμπιακό). Ο «Τζόλε» είναι ο παίκτης με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, έχοντας κατακτήσει 12 συνολικά.

Τόνι Σαβέβσκι



Είναι ίσως ο κορυφαίος ξένος που έχει αγωνιστεί στην ΑΕΚ. Ο Τόνι Σαβέβσκι τίμησε την κιτρινόμαυρη φανέλα για 12 ολόκληρα χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2001, και συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κατάκτηση 4 πρωταθλημάτων, 3 Κυπέλλων, 1 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ. Έπαιξε με την Ένωση σε 357 αγώνες και πέτυχε 56 γκολ. Παραμένει στην οικογένεια της ΑΕΚ ως προπονητής της ομάδας νέων.

Βέλιμιρ Ζάετς


Ο Βέλιμιρ Ζάετς ήρθε στον Παναθηναϊκό το 1984 με ουκ ολίγες περγαμηνές. Είχε κάνει σημαντική καριέρα στην Δυναμό Ζάγρεμπ και ήταν στέλεχος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, με την οποία είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ του ’82. Με την ομάδα του ΠΑΟ αγωνίστηκε για 4 χρόνια και και απέδειξε την αξία του, με το παραπάνω! Βοήθησε την ομάδα να φθάσει ένα βήμα πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1985, κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1986 και το Κύπελλο το 1986 και το 1988. Είχε 67 συμμετοχές και 11 γκολ.

Κριστιάν Καρεμπέ



Ο Κριστιάν Καρεμπέ ήταν εν ενεργεία πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης όταν ήρθε στον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος έγινε πολύ σύντομα σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Θρύλου και ήταν ένας από τους παίκτες που έβαλαν τησφραγίδα τους στο 6-2 με τη Λεβερκούζεν. Με τον Ολυμπιακό κέρδισε δύο Πρωταθλήματα (2002, 2003). Έπαιξε σε 88 αγώνες και πέτυχε 5 γκολ. Εκτός από τα ελληνικά γήπεδα ο Καρεμπέ έφερε λάμψη και στη σόουμπιζ, χάρη – φυσικά – στην Αντριάνα Σκλεναρίκοβα!

Χουάν Ραμόν Ρότσα



Ο ερχομός του στην Ελλάδα ήταν… σκάνδαλο, όμως ο Χουάν Ραμόν Ρότσα άφησε εποχή με τις εμφανίσεις του στο γήπεδο. Το καλοκαίρι του 1980 ο ΠΑΟ τον παρουσίασε ως ομογενή με το όνομα «Μπουμπλής», ομώς, πολύ σύντομα, η απάτη αποκαλύφθηκε. Παρόλα αυτά, ο Ρότσα (με το κανονικό του όνομα, πλέον) αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες του Παναθηναϊκού για τη δεκαετία του ’80. Είχε 226 συμμετοχές και 13 γκολ. Ο Ρότσα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές των ευρωπαϊκών πειτυχιών του ΠΑΟ. Τη σεζόν ‘84-’85, ως παίκτης έφθασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το ‘95-’96 ήταν ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα στους «4» του Champions League.

Λάγιος Ντέταρι



Τα τελευταία χρόνια, αρκετά μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου έχουν έρθει να παίξουν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, το παραλήρημα που προκάλεσε η άφιξη του Λάγιος Ντέταρι στον Πειραιά, δεν επαναλήφθηκε ποτέ. Εκατό χιλιάδες εκστασιασμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, συγκεντρώθηκαν στο δημαρχείο, τον Ιούλιο του 1988, για να υποδεχθούν το μουντιαλικό αστέρι που έφερε ο Γιώργος Κοσκωτάς. Ο Ούγγρος έπαιξε στον Ολυμπιακό δύο χρόνια και έβαλε 33 γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Και τις δύο σεζόν ήταν δεύτερος σκόρερ, ενώ κατέκτησε ένα Κύπελλο.

Τζιμπρίλ Σισέ



Ο Τζιμπρίλ Σισέ ήταν η μεταγραφική έκπληξη του Παναθηναϊκού το 2009. Ο Γάλλος είχε ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς, αλλά παρέμενε ένας λαμπερός σταρ. Μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα, ο Σισέ «πήρε μπρος» και δεν σταματούσε να «πυροβολεί». Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 23 γκολ, για τη σεζόν ’09-’10. Στις δύο χρονιές που φόρεσε την πράσινη φανέλα, έπαιξε σε 88 ματς και πέτυχε 55 γκολ, σε όλες τις διοργανώσεις. Την Άνοιξη του 2011, μετά τα παρατράγουδα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Σισέ – που είχε ήδη προλάβει να «χτυπήσει» tattoo με το τριφύλλι – ανακοίνωσε ότι ήταν αποφασισμένος να φύγει από την Ελλάδα. Η μεταγραφή στη Λάτσιο εξελίχθηκε σε βατερλό για τον Γάλλο, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς.