Το Αρχαίο Πένταθλο αναβιώνει φέτος για 2η χρονιά στη Λήμνο, μέσα από τη διοργάνωση «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνος 2016» μία διεθνή αθλητική-πολιτιστική συνάντηση, η οποία βρίσκεται προ των πυλών. Η τελετή έναρξης του Αρχαίου Πεντάθλου Λήμνου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 7 Ιουλίου.
Οι προετοιμασίες κορυφώνονται, ενόψει ενός ξεχωριστού τριημέρου που θα περιλαμβάνει σειρά εκδηλώσεων με σημείο αναφοράς τους αγώνες του αρχαίου πεντάθλου, το οποίο έχει τις ρίζες του στο πέρασμα των Αργοναυτών από τη Λήμνο. Οι εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές-αθλητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Ευρώπης να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας και να απολαύσουν τις ομορφιές του τόπου μας.
Ο Δήμος Λήμνου, σε συνεργασία με την Αθλητική Ένωση Λήμνου, τον Αθλητικό όμιλο «Ηφαιστία» και με την υποστήριξη του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. πήρε τη σκυτάλη από το Γυμνάσιο Λιβαδοχωρίου, την Επίτιμη Προξενική Αντιπροσωπεία της Ιταλίας στη Λήμνο και τον προπονητή της ΑΕΛ, κ. Νικόλαο Καρύδη, που ανέλαβαν πέρυσι την πρωτοβουλία της αναβίωσης του Αρχαίου Πεντάθλου, και αποφάσισε να το ενισχύσει με στόχο τη θεσμοθέτησή του.
Αποσκοπώντας στην προσέλκυση συμμετεχόντων από διάφορα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου, προσεκλήθησαν δήμοι εντός και εκτός Ελλάδας, με τους οποίους η Λήμνος διατηρεί ιδιαίτερους δεσμούς. Μεταξύ αυτών οι Δήμοι της Αγιάς και της Λέσβου, καθώς επίσης και Δήμοι από την Ιταλία, τη Σερβία και τη Ρωσία. Οι ομάδες αναμένεται να καταφθάσουν στο νησί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Την Πέμπτη 7 Ιουλίου, ημέρα της τελετής έναρξης, οι δρόμοι και το παλιό λιμάνι της Μύρινας θα πλημμυρίσουν από αθλητές, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Κατά την ημέρα της τελετής έναρξης, οι ομάδες θα πραγματοποιήσουν παρέλαση η οποία θα ξεκινήσει από την Προϊστορική Μύρινα και μέσω της αγοράς θα καταλήξουν στο Δημαρχείο, όπου θα δοθεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» της διοργάνωσης και θα πραγματοποιηθεί γιορτή.
Οι επόμενες δύο ημέρες, Παρασκευή, 8 και Σάββατο, 9 Ιουλίου, θα είναι οι ημέρες των αγωνισμάτων, ξεκινώντας με το δίσκο και το ακόντιο στην Ηφαιστία την Παρασκευή. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί γιορτή στο λιμάνι του Μούδρου.
Το πρωί του Σαββάτου, 9 Ιουλίου οι συμμετέχοντες θα αγωνιστούν στο άθλημα της πάλης στην άμμο, στα Ρηχά Νερά, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Δημοτικό Στάδιο της Μύρινας, θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα του δρόμου και του άλματος σε μήκος. Θα ακολουθήσουν οι απονομές και η τελετή λήξης.
Πρόγραμμα Διοργάνωσης
Τελετή έναρξης: Πέμπτη, 7 Ιουλίου – Μύρινα
20:00 Προϊστορική Μύρινα
20:15 Παρέλαση στην αγορά
21:00 Δημαρχείο-αγορά
1η αγωνιστική μέρα: Παρασκευή, 8 Ιουλίου
Ηφαιστία
18:00 Αγωνίσματα: δίσκος-ακόντιο
21:00 Γιορτή στον Μουδρο
2η αγωνιστική μέρα: Σάββατο, 9 Ιουλίου
Μύρινα – Ρηχά Νερά – beach volley
10:00 Αγώνισμα: πάλη
Δημοτικό Στάδιο Μύρινας
19:00 αγωνίσματα: δρόμος-άλμα
21:00 τελετή λήξης
Λίγα λόγια για το Αρχαίο Πένταθλο
Το Αρχαίο Πένταθλο ήταν ένα από τα πιο σπουδαία ολυμπιακά αγωνίσματα, θεωρήθηκε ως ένα αριστούργημα του αρχαίου ελληνικού αθλητισμού, μια αληθινή απόδειξη του ολοκληρωμένου αθλητή και του καλού πολεμιστή. Τα πέντε αγωνίσματα ήταν: άλμα, δίσκος, δρόμος, ακόντιο και πάλη. Ο πενταθλητής συνδύαζε αρμονικά δύναμη, ευκινησία, δεξιοτεχνία με μιαν απόλυτη σωματική ομορφιά ήταν ο «κάλλιστος Ελλήνων», όπως τον αποκαλεί ο Αριστοτέλης.
Πριν τη θέσπιση των επίσημων Ολυμπιακών Αγώνων το 774 π.Χ., στην αρχαία Ολυμπία, κατά τις παραδόσεις, μόνο θεοί και μυθικοί ήρωες αγωνίζονταν και ο ήρωας Ηρακλής, ο γιος του Δία, αγωνίστηκε στην Ολυμπία και ίδρυσε τους ολυμπιακούς αγώνες. Το πένταθλο μπήκε στην 18η Ολυμπιάδα (708 π.Χ.). Εκείνη την εποχή, οι Αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την άσκηση ως τη βασική απασχόληση των πολιτών. Είχαν την υψηλή αντίληψη του μέτρου για όλες τις ανθρώπινες εκδηλώσεις. Έτσι, το άλμα και ο δρόμος γύμναζε τα κάτω άκρα, ο δίσκος και το ακόντιο τα άνω άκρα και η πάλη έφερνε μια ισορροπία, ήταν αγώνας σώμα με σώμα όπως και στη μάχη.