Σας παρουσιάζουμε την προέλευση των προπονητών της Εθνικής Ελλάδας και τις ομάδες από όπου προέρχονται. Την μερίδα του λέοντος στους εκλεκτούς για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας κατέχει ο Παναθηναϊκός καθώς από το «τριφύλλι» έχουν περάσει εννιά προπονητές όπου μετέπειτα κάθισαν στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.
Ο πράσινος λόγος ήταν ισχυρός στα πρώτα χρόνια της Εθνικής ομάδας όπου διατέλεσαν προπονητές σταδιακά οι Καλαφάτης, Νικολαϊδης, Πανουργιάς και Κίνσλερ.

Στη συνέχεια την σκυτάλη ανέλαβε ο Μηγιάκης και κατόπιν ο Πετρόπουλος. Πολλά χρόνια αργότερα ήρθε η σειρά του Βασίλη Δανίηλ ενώ ο νέος τεχνικός της Εθνικής ομάδας Φερνάντο Σάντος είχε πέρασμα από τους «πράσινους » εκτός από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ.

Από κει και πέρα από την ΑΕΚ έχουν περάσει εκτός από τον Σάντος οι μετέπειτα ομοσπονδιακοί προπονητές Νεγρεπόντης, Παπαποστόλου, Μάγειρας, Τζανετής και Χατζησταυρίδης.

Σε ότι αφορά τον Ολυμπιακό πέρασμα από τον πάγκο του είχαν οι Κοψίβα, Πολυχρονίου, Καραπατής, Γεωργιάδης, Χέλμης και Κόλλιας.

Στο μεταξύ σημαντική είναι και η συνεισφορά του Άρη με τους Κατράντζο, Παναγούλια και Χρηστίδη να έχουν γράψει την δική τους ιστορία ενώ η σφραγίδα του ΠΑΟΚ έρχεται με τους Πάγκαλο και Μάρκοβιτς.

Αστιγμάτιστοι» έχουν μείνει οι Σοφιανίδης, Γεωργιάδης, Αρχοντίδης, Βολανάκης, Κωσταντάρας και Σταμάτης παρά το γεγονός ότι πέρασαν από τον πάγκο αρκετών ομάδων.

Τέλος, οι ξένοι που έχουν περάσει από τον πάγκο της Εθνικής ομάδας είναι οι Ιορντανέσκου, Μπαρόν, Μπίνγκαμ (είχε πέρασμα και από τον ΠΑΟΚ), Σβεγκ, Μπάγκετ και Μαρτίνι.

Πηγή: gazzetta.gr