Για «εγκληματική αδιαφορία» εκ μέρους των αρμοδίων της Marfin, έκανε λόγο στην κατάθεσή του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ο πατέρας της Αγγελικής Παπαθανασοπουλου, που είναι ένα από τα τρία θύματα του εμπρησμού του υποκαταστήματος της τράπεζας στην οδό Σταδίου, στις 5 Μαϊου του 2010 κατά τη διάρκεια επεισοδίων.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος πατέρας της 32χρονης εγκύου που έχασε τη ζωή της στην φωτιά της τράπεζας, άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων στην δίκη των υπευθύνων της Marfin για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατά συρροή.
Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί ο διευθύνων σύμβουλος της Marfin, ο υπεύθυνος ασφαλείας, η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια του υποκαταστήματος.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα στελέχη της τράπεζας δεν επέτρεψαν την ώρα των επεισοδίων στους υπαλλήλους να φύγουν από το χώρο εργασίας παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι το ζητούσαν. Επίσης, γίνεται αναφορά σε παραλήψεις που εντοπίστηκαν σε θέματα ασφαλείας που είχαν ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και στη συνέχεια να χάσουν τη ζωή τους οι τρεις άτυχοι υπάλληλοι ενώ επισημαίνεται ότι δεν φρόντισαν, ενώ υπήρχαν λόγοι, «να τοποθετηθούν στην είσοδο άθραυστα, αντιβανδαλικά τζάμια».
Στο πόρισμα που συνέταξε ο Τεχνικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας μετά από έρευνα για τον εντοπισμό των αιτιών που προκάλεσαν το τραγικό αποτέλεσμα, καταγράφονται σειρά παραλείψεων στο σύστημα πυρασφάλειας, η έλλειψη πιστοποιητικού πυρασφάλειας αλλά και η ανύπαρκτη εκπαίδευση του προσωπικού.
Τα αίτια του δυστυχήματος σύμφωνα με το πόρισμα είναι «ο εμπρησμός λόγω εγκληματικής ενέργειας».
Στην κατάθεση του ο πατέρας της 32χρονης υπαλλήλου τόνισε ότι “θεωρώ πως ό,τι έγινε οφείλεται σε εγκληματική αδιαφορία των ιθυνόντων της τράπεζας» και συνέχισε: «Ζητάω την ηθική μου αποζημίωση».
Ο κ. Ζαχαρίας Παπαθανασόπουλος υποστήριξε ότι ενώ τα επεισόδια ήταν αναμενόμενα την ημέρα εκείνη, ενόψει διαδήλωσης για το Μνημόνιο εν τούτοις «οι υπάλληλοι έμειναν μέσα μέχρι το μεσημέρι». Όπως ανέφερε ο μάρτυρας «μας λένε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά το προσωπικό και η κόρη μου θα είχαν σωθεί αν υπήρχε έστω μια έξοδος κινδύνου για να φτάσουν στην ταράτσα”.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι δέχθηκε εκ μέρους της Τράπεζας πρόταση «να μας βοηθήσουν και να μας δίνουν εφ όρου ζωής 1600 ευρώ, χωρίς βέβαια να μας ζητήσουν να παραιτηθούμε από οποιαδήποτε αξίωση μας».
Η δίκη συνεχίζεται.