Για «παραπλανητικές ερωτήσεις» κατηγόρησε η πολιτική αγωγή τους συνηγόρους υπεράσπισης, σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσαν εξετάζοντας τον φίλο του Παύλου Φύσσα, Δημήτρη Μελαχρινόπουλου στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Ο μάρτυρας είναι απολύτως αξιόπιστος στην κατάθεσή του» είπε ο συνήγορος της οικογένειας Φύσσα απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναρωτήθηκε: «Δέχτηκε επίθεση από τάγματα εφόδου και έπρεπε να θυμάται ακριβώς τον αριθμό των προσώπων που του επιτέθηκαν…»
Μάλιστα, ο συνήγορος χαρακτήρισε «αφοπλιστικό» τον ισχυρισμό του μάρτυρα ότι ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν θυμόταν όλες τις λεπτομέρειες από την πρώτη στιγμή καθώς «είχε το αίμα του Παύλου Φύσσα στα χέρια του».
«Η εξήγηση που έδωσε ο Μελαχρινόπουλος για εμένα είναι αφοπλιστική» είπε χαρακτηριστικά ο συνήγορος τονίζοντας ότι και ο ίδιος ο μάρτυρας είχε δεχθεί «δολοφονική επίθεση βάση οργανωμένου σχεδίου». «Έχει σημασία ο ακριβής αριθμός όταν έχει δολοφονηθεί ο φίλος του;» είπε προσθέτοντας ότι «από την κατάθεση αποδείχθηκαν πλήρως οι κατηγορίες».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και υπόλοιποι συνήγοροι πολιτικής αγωγής τονίζοντας πως «είχε προαναγγελθεί η προσπάθεια αποδόμησης του μάρτυρα με στόχο να αντληθούν στοιχεία από τα οποία προκύπτουν ότι δεν ήταν αυτόπτης μάρτυρας». «Αποδείχθηκε ότι ήταν και αξιόπιστος και αυτόπτης μάρτυρας» επεσήμανε ο δικηγόρος συμπληρώνοντας:
«Δεν μπορείς να κάνεις κριτική γιατί επέζησε και να κάνεις κριτική γιατί ο μάρτυρας δεν βοήθησε. Είναι δυνατόν να λέμε ότι είναι προκατασκευασμένη η κατάθεση αυτού του ανθρώπου; Να λέμε ότι σεβόμαστε τη μνήμη του Παύλου Φυλσσα απειλώντας με μηνύσεις;» κατέληξε.
Η ψευδορκία και οι… εντυπώσεις
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο συνήγορος του Χρ. Παππά, Περικλής Σταυριανάκης, υπέβαλε αίτημα να κρατηθεί ο μάρτυρας Δημήτρης Μελαχρινόπουλος μέχρι να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ψευδορκίας εκ μέρους του κατηγορώντας τον για κραυγαλέες αντιφάσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του. Όταν το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι επίμαχες διατάξεις του νόμου καθώς αφορούν δίκες μικρής διάρκειας και επιπλέον «δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα» οι συνήγοροι υπεράσπισης άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν μήνυση σε βάρος του μάρτυρα.
Το λόγο πήρε ένας εκ των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και διάβασε δήλωση στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων πως «οι κατηγορούμενοι προκαλούν, λοιδορούν και επιδεικνύουν ανεπίτρεπτη ασέβεια». Παράλληλα, κατηγόρησε τους συνηγόρους υπεράσπισης για «καταχρηστικά αιτήματα που σκοπό έχουν τον εκφοβισμό των μαρτύρων».
Πρόεδρος: Όχι κύριε συνήγορε δε θα συνεχίσετε.
Πολιτική Αγωγή: Θέλουμε να καταχωρηθεί στα πρακτικά.
Πρόεδρος: Αναφέρεστε σε κάτι συγκεκριμένο;
Πολιτική Αγωγή: Υπήρχε συγκεκριμένη στάση κατηγορουμένων.
Πρόεδρος: Ποιων κατηγορουμένων; Βάλλει κατά πάντων η δήλωσή σας.
Πολιτική Αγωγή: Αν καλούμαστε να βάλουμε ονόματα δεν έχουμε πρόβλημα.
Πρόεδρος: Με στοιχεία και σαφήνεια.
«Παρόμοια στάση επιδεικνύουν και οι κατηγορούμενοι μέσα στη Βουλή», συμπλήρωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής για να διακοπεί από την Πρόεδρο.
«Το δικαστήριο να προστατεύσει τους μάρτυρες», διαμαρτυρήθηκε ο συνήγορος.
Πρόεδρος: Σε ποιο μάρτυρα υπήρχε πρόβλημα;
Συνήγορος: Και στον κ. Μελαχρινόπουλο, η κ. Μπενέκη γελούσε χθες με ειρωνείες και με καγχασμούς.
Πρόεδρος: Και γιατί δεν το θέσατε χθες; Ασχολείστε με θέματα χάριν εντυπώσεων. Αυτά δώστε τα στους δημοσιογράφους καλύτερα.
Πολιτική Αγωγή: Να διασφαλίσετε τη δίκη και εμείς θα συμβάλουμε σε αυτό.
Πρόεδρος: Αυτό είναι συμβουλή; Απευθύνεστε μόνο στο ακροατήριο και όχι στο δικαστήριο.
Η δίκη διεκόπη για τις 4 Νοεμβρίου.