Με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Υπουργείο υλοποιεί ήδη 17 προγράμματα δράσεις του ΟΑΕΔ που στοχεύουν στην ένταξη ομάδων – στόχων στην αγορά εργασίας και τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα προγράμματα είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ και απευθύνονται σε 67.000 άνεργους και εργαζόμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τους πρώτους μήνες της εφαρμογής τους δημιουργήθηκαν 103.939 νέες θέσεις εργασίας, από τις οποίες 52.425 θέσεις για συνεχή εργασία και 51.514 σε εποχική εργασία (πρόκειται για προγράμματα που απευθύνονται σε ανέργους).

Συνολικά έχουν υποβληθεί 111.873 αιτήσεις επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση 247.000 θέσεων εργασίας. Τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων ενώ σύντομα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Εργασία».

Τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα αφορούν εργαζόμενους και ανέργους σε όλη την Ελλάδα και θα σχεδιαστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να στοχεύουν σε συγκεκριμένες ανάγκες της τοπικής οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτυχθούν και οι πολιτικές της κοινωφελούς εργασίας που θα εφαρμοσθούν μέσω ενδιαμέσων φορέων όπως οι Δήμοι και Μ.Κ.Ο.

Για την εφαρμογή των Τοπικών προγραμμάτων και του Οδικού Χάρτη Στήριξης των επιχειρήσεων ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση χωρίς να προβούν σε μείωση προσωπικού, το Υπουργείο Εργασίας θα διαθέσει μέσω του ΟΠΑΔ περί τα 100 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι σε συνεργασία με τα άλλα υπουργεία και φορείς θα συγκεντρωθεί ένας «κουμπαράς» 300 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Εργασία και άλλες πολιτικές όπως η καταπολέμηση της παιδικής φτώχιας και η ανάπτυξη της εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εντάσσονται στο Εθνικό Ρυθμιστικό Σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους Ευρωπαίους εταίρους την Άνοιξη.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας με την εφαρμογή των δράσεων αυτών θα μειωθούν τα άτομα ηλικίας 0-17 ετών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και θα μειωθούν συνολικά οι φτωχοί στην Ελλάδα ατά 450.000 άτομα ως το 2020.

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας το 20% των Ελλήνων αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχιας, ενώ το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ανήκουν στην Τρίτη ηλικία το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.

Το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα έχει φθάσει ήδη στο 13% ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% είναι ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη, ενώ στελέχη του Υπουργείου Εργασίας εκφράζουν φόβους για περαιτέρω αύξηση, ιδιαίτερα μετά την λήξη της περιόδου των εκπτώσεων.

Η ανεργία σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φαίνεται να πλήττει πολύ περισσότερο την Βόρεια Ελλάδα, την Δυτική και Ανατολική και την Θράκη, ενώ συνολικά είναι εντονότερη στις γυναίκες και στους νέους 15-24 ετών.