Ένα είναι σίγουρο: πρέπει να έχει μεγάλη πλάκα να είσαι ο Ρίτσαρντ Μπράνσον!

Από τη στιγμή που ίδρυσε τη μικρή δισκογραφική Virgin εκεί στα 1973, έχει σκαρώσει πια περισσότερες από 200 επιχειρήσεις, με τον όμιλο Virgin Group να εξερευνεί σήμερα κάθε εμπορική δραστηριότητα γνωστή στον άνθρωπο: από ξενοδοχεία, αερογραμμές, τράπεζες και παρόχους κινητής τηλεφωνίας μέχρι και διαστημικό τουρισμό!

Με την περιουσία του να ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια, ο Μπράνσον είναι σήμερα ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της οικουμένης, κάτι που ξεπερνιέται μόνο από τη γλετζέδικη φύση του και τα απίστευτά καμώματά του: από τα περιώνυμα πάρτι με τα μοντέλα μέχρι και τις παράτολμες απόπειρες για κατάρριψη παγκόσμιων ρεκόρ, ο βρετανός επιχειρηματίας σύνορα και μέτρο δεν γνωρίζει.

Επιδεικτικός, εκκεντρικός και με ακόρεστη δίψα τόσο για περιπέτεια όσο και νέες επιχειρηματικές προκλήσεις, ο σερ Μπράνσον μοιάζει κυριολεκτικά ασταμάτητος. Κάτι που αποδεικνύεται εξάλλου από την ασύλληπτη γκάμα των δραστηριοτήτων της Virgin: πλέον υπάρχουν παγκοσμίως περισσότερες από 200 θυγατρικές κάτω από την ομπρέλα της Virgin, οι οποίες δίνουν δουλειά σε 60.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 50 χώρες.

Και όλα αυτά από ένα ωραίο τυπάκι που παράτησε το σχολείο γιατί ήθελε να κάνει κάτι που αγαπούσε! «Όταν ξεκίνησα τη Virgin από ένα υπόγειο διαμέρισμα στο Δυτικό Λονδίνο, δεν ξεκίνησα για να οικοδομήσω μια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Ξεκίνησα για να κάνω κάτι που να μου αρέσει και με το οποίο θα μπορούσα να πληρώνω τους λογαριασμούς μου. Ούτε μεγάλο σχέδιο ούτε μεγάλη στρατηγική υπήρχαν».

Η μικρή φίρμα του έγινε σύντομα η μεγαλύτερη ανεξάρτητη δισκογραφική του κόσμου και τα υπόλοιπα είναι σεμινάριο επιχειρηματικής στρατηγικής και τολμηρών αποφάσεων…

Πρώτα χρόνια



Ο Ρίτσαρντ Τσαρλς Νίκολας Μπράνσον γεννιέται στις 18 Ιουλίου 1950 στο Σάρεϊ της Αγγλίας μέσα σε μεσοαστική οικογένεια: ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητέρα του αεροσυνοδός. Ο μικρός πέρασε δύσκολες ώρες στο σχολείο, παλεύοντας με τη δυσλεξία, κάτι που θα του έφερνε πολλές περιπέτειες με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φοιτούσε.

Στο δημόσιο σχολείο αρρένων αποτύχαινε συχνά, γι’ αυτό και σε ηλικία 13 ετών οι γονείς του τον έστειλαν εσώκλειστο σε ιδιωτικό γυμνάσιο. Και εκεί όμως δεν θα είχε καλύτερη μοίρα, κι έτσι αποφάσισε πως τα γράμματα (έτσι όπως διδάσκονταν τουλάχιστον) δεν ήταν γι’ αυτόν. Πήρε λοιπόν την πρώτη τολμηρή απόφαση στη ζωή του, να εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία 16 ετών για να ριχτεί με τα μούτρα στο εμπόριο.

Πρώτη του κίνηση, να ξεκινήσει ένα νεολαιίστικο και παρεΐστικο πολιτιστικό περιοδικό, το «Student», το οποίο διαφημιζόταν ως το περιοδικό των φοιτητών για τους φοιτητές. Το εκδοτικό πόνημα κυκλοφόρησε πράγματι το 1966 και ήδη από το πρώτο του τεύχος συγκέντρωσε πλήθος διαφημίσεων, κάτι που εγγυόταν την πορεία του στην αγορά. Με τα διαφημιστικά έσοδα στο τσεπάκι του, ο Μπράνσον κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος δωρεάν (τιράζ 50.000 αντίτυπα!).

Μέχρι το 1969, ο Ρίτσαρντ ζούσε σε κοινόβιο του Λονδίνου και περιβαλλόταν πια από όλη την περιθωριακή και υπόγεια μουσική σκηνή της πόλης. Ήταν αυτή την περίοδο που ο δαιμόνιος πιτσιρικάς συνέλαβε την ιδέα να φτιάξει μια συνδρομητική υπηρεσία που να παρέχει στους αναγνώστες του περιοδικού του τη δυνατότητα να παραγγέλνουν μέσω ταχυδρομείου τη μουσική που ήθελαν. Ήταν τα θεμέλια της Virgin! «Ακόμη και η ονομασία ήρθε τυχαία. Αφού ένα βράδυ ψιλοπίνοντας με μερικούς φίλους αποφασίσαμε να ονομάσουμε την παρέα μας Virgin (παρθένα), καθώς ήμασταν όλοι άπειροι και νεοφερμένοι στο στήσιμο μιας επιχείρησης. Έτσι κόλλησε το όνομα», είπε αργότερα ο Μπράνσον για το επιχειρηματικό του ντεμπούτο, αν και τη Virgin την ήθελε μόνο και μόνο για να χρηματοδοτεί το περιοδικό!

Η Virgin τα πήγαινε μέτρια, έδωσε ωστόσο στον Ρίτσαρντ τα απαραίτητα κονδύλια για να τη μετατρέψει σε δισκογραφική και να ανοίξει στην Oxford Street του Λονδίνου ένα μικρό δισκάδικο.

Μετά την επίσης περιορισμένη επιτυχία του δισκάδικου, ο πάντα τολμηρός και απτόητος Μπράνσον θα επεκτείνει κι άλλο τις δραστηριότητές του, αυτή τη φορά με δικό του στούντιο ηχογράφησης στο Oxfordshire (1972)!

Η Virgin Records

Ο πρώτος μουσικός που υπέγραψε με την ανεξάρτητη δισκογραφική Virgin Records ήταν ο Mike Oldfield, ο οποίος κυκλοφόρησε το σινγκλ «Tubular Bells» το 1973 με το λογότυπο της φίρμας πάνω του.

Το τραγούδι έγινε αυτόματα σχεδόν επιτυχία, παραμένοντας στα βρετανικά charts για 247 εβδομάδες! Με το momentum υπέρ του, ο Μπράνσον υπογράφει τάχιστα με σειρά σόλο μουσικών και συγκροτημάτων επεκτείνοντας έτσι την γκάμα της φίρμας του.

Από την πρώτη αυτή σειρά των επίδοξων μουσικών που εξασφάλισε ο Μπράνσον για τη Virgin ξεχωρίζουν φυσικά οι Sex Pistols!

Κατόπιν θα ακολουθούσαν οι Rolling Stones, οι Genesis και πολλοί ακόμα, μετατρέποντας την παρεΐστικη δισκογραφική του πιτσιρικά Μπράνσον σε κολοσσό! Η Virgin ήταν πια μία από τις έξι μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρίες του πλανήτη…

Μέχρι τα 23 του, ήταν εκατομμυριούχος!

Επέκταση των δραστηριοτήτων

Ο Μπράνσον δεν θα στρογγυλοκαθόταν αναπαυτικά στην πρωτόγνωρη και εν πολλοίς ανέλπιστη επιτυχία του, αλλά θα έβαζε αμέσως πλώρη για άλλα: το 1980 ιδρύει το ταξιδιωτικό πρακτορείο Voyager Group, το 1984 η αεροπορική Virgin Atlantic απογειώνεται για πρώτη φορά και την ίδια χρονιά ανοίγουν και τα πρώτα Virgin Megastores.

Η επιχειρηματική επιτυχία του τολμηρού Μπράνσον δεν ήταν όμως πάντα εξασφαλισμένη: μέχρι το 1992, η Virgin βρισκόταν πια στο κατώφλι της χρεοκοπίας και ο Μπράνσον πάλευε λυσσαλέα για να βγει από τον βούρκο. Αναγκάστηκε έτσι να την πουλήσει στον όμιλο Thorn EMI έναντι 1 δισ. δολαρίων(!), με τον ίδιο, συντετριμμένο από την απώλεια, να κλαίει όταν υπογράφηκε η εξαγορά.

Ο επιχειρηματίας δεν ήταν ωστόσο έτοιμος να εγκαταλείψει τη μουσική βιομηχανία. Το 1993 ξεκίνησε τη νέα περιπέτεια στα ερτζιανά με τον ραδιοσταθμό Virgin Radio και τρία χρόνια αργότερα ίδρυσε μια νέα δισκογραφική, τη V2. Η V2 ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις το 1996 και είχε στις τάξεις της καλλιτέχνες όπως οι Powder Finger και Tom Jones!

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο όμιλος Virgin Group του Μπράνσον γιγαντώθηκε και περιλάμβανε πια τα πάντα: από σιδηροδρομική εταιρία και τηλεπικοινωνιακό πάροχο μέχρι και την πρόσφατη περιπέτεια με τον διαστημικό τουρισμό! Σύντομα οι εταιρίες του ομίλου θα άγγιζαν τον αριθμό των 200 και θα δραστηριοποιούνταν πια σε όλο τον κόσμο, σε περισσότερες από 50 χώρες δηλαδή.

Η καινοτόμα Virgin Galactic

Αν πρέπει να μιλήσουμε για μία από τις πρωτοποριακές δράσεις του Μπράνσον, αυτή θα είναι σίγουρα η απόπειρά του να κάνει μπορετό τον διαστημικό τουρισμό!

Η Virgin Galactic, σε συνεργασία με τη Scaled Composites, ίδρυσαν τη Spaceship Company, η οποία κατασκευάζει πυρετωδώς ένα διαστημικό λεωφορείο για την εμπορική εκμετάλλευση του Διαστήματος.

Από τον Απρίλιο του 2013 μάλιστα το εγχείρημα έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά, με τις πειραματικές δοκιμές του SpaceShipTwo να αφήνουν πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον.

Τουλάχιστον 500 άνθρωποι έχουν ήδη εξασφαλίσει το μαγικό εισιτήριο για τις πρώτες διαστημικές πτήσεις της νέας περιπέτειας του εκκεντρικού επιχειρηματία…

Προσωπική ζωή

Ο Μπράνσον παραμένει παντρεμένος με τη δεύτερη σύζυγό του Joan Templeman, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά. Ο ίδιος συνεχίζει να έχει έδρα το Λονδίνο, αν και πλέον ο πλανήτης είναι ο μεγάλος παιχνιδότοπός του.

Ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον είναι επίσης γνωστός για τα παγκόσμια ρεκόρ και τα άλλα αθλητικά κατορθώματά του, όπως ας πούμε το 1986, όταν διέσχισε σε χρόνο ρεκόρ τον Ατλαντικό Ωκεανό με το καινοτόμο σκάφος του Virgin Atlantic Challenger II…

Ταυτοχρόνως, ήταν και ο πρώτος που διέσχισε με αερόστατο τόσο τον Ατλαντικό (1987) όσο και τον Ειρηνικό Ωκεανό (1991).

Πλέον καταρρίπτει ρεκόρ στο kite surfing, αναλαμβάνοντας ταυτοχρόνως πολλά τολμηρά εγχειρήματα, κάτι που τον έχει μετατρέψει σε διασημότητα με σάρκα και οστά! Το 2012, για παράδειγμα, στα 62 του πια χρόνια ζωής, έγινε ο πλέον ηλικιωμένος άνθρωπος που διέσχισε με kite surfing τα στενά της Μάγχης!

Το 1999 χρίστηκε ιππότης για τη συνεισφορά του στον επιχειρηματικό κόσμο, με το «σερ» να προηγείται πια του ονόματός του, και το 2009 μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του περιοδικού «Forbes»: τα 2,5 δισ. δολάρια της προσωπικής περιουσίας του αυτοδημιούργητου κροίσου τον κατέτασσαν τότε στη 261η θέση.

Κάτοχος δύο ιδιωτικών νησιών, ο εκκεντρικός Μπράνσον δεν λέει να καταλαγιάσει και απασχολεί τον Τύπο συνεχώς τόσο με τις επιχειρηματικές του κινήσεις όσο και με τα διαστημικά του σχέδια. Αλλά και με την απίστευτη και διασκεδαστική ζωή του, που έχει βαλθεί λες να κάνει τον πλανήτη μια τεράστια παιδική χαρά.

Έχει όμως και αίσθηση ευθύνης ως δισεκατομμυριούχος, αναλαμβάνοντας πολλές οικολογικές δράσεις για το κοινό καλό. Το 2011, για παράδειγμα, εγκαινίασε τη Virgin Oceanic με σκοπό τη μεθοδικότερη εξερεύνηση της αβύσσου…

Όσο για το μυστικό της επιτυχίας του, την απόλυτη συνταγή που ψάχνουν πολλοί που θέλουν να τον μιμηθούν, ο Μπράνσον δεν το κρύβει: «Για μένα, το να στήσω μια επιχείρηση σημαίνει να κάνω κάτι για το οποίο να νιώθω περήφανος, να δώσω την ευκαιρία σε ανθρώπους με ταλέντα να συναντηθούν και να δημιουργήσουν κάτι που θα φέρει μια πραγματική αλλαγή στη ζωή άλλων ανθρώπων»…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr