Ντέρμπι μεταξύ του «ναι» και του «όχι» δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα της Κυριακής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, 5 δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, εκ των οποίων οι 3 δείχνουν να προηγείται το «ναι», ενώ οι 2 βάζουν μπροστά το «όχι». Ωστόσο, και στις 5 δημοσκοπήσεις αυτό που κυριαρχεί είναι η μικρή διαφορά μεταξύ των ποσοστών των δύο επιλογών.
Από τη μία, η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος» -με αναγωγή- δείχνει ότι το «ναι» λαμβάνει 44,8% και το «όχι» 43,4%.
Η ALCO διενήργησε και μια ακόμη δημοσκόπηση για το «Πρώτο Θέμα», στην οποία το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι», ενώ το «όχι» επιλέγει το 41,1% των ερωτηθέντων.
Στη μέτρηση της GPO για το Mega, το «ναι/μάλλον ναι» συγκεντρώνει το 44,1% και το «όχι/μάλλον όχι» το 43,7%.
Στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονία για το Bloomberg, το 43% των Ελλήνων σκοπεύει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, ενώ 42,5% στηρίζει το «ναι».
Τέλος, η έρευνα της Public Issue για το site της «Αυγής», το «όχι» έχει 43%, ενώ το «ναι» έχει 42,5%.
Διαβάστε αναλυτικά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων…
ALCO για το «Εθνος»: Μπροστά το «ναι»
Η πανελλαδική δημοσκόπηση της ALCO για το «Εθνος» – με αναγωγή – δείχνει ότι το «ναι» λαμβάνει 44,8% και το «όχι» 43,4%. Το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι με το «όχι» υπάρχει κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το «ναι»λαμβάνει 41,5%, ενώ το «όχι» κυμαίνεται στο 40,2 %. Η διαφορά φαίνεται οριακή αλλά τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας και η τάση των αναποφάσιστων δείχνουν ανοδική τάση των υποστηρικτών του «ναι». Η αναγωγή στα έγκυρα δείχνει ότι το ποσοστό του «ναι» φτάνει στο 44,8% και το ποσοστό του «όχι» στο 43,4% με αναποφάσιστους περίπου το 11,8% των ερωτηθέντων.
Το 61% των πολιτών πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος εξόδου από το ευρώ. ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά σε Αττική και επαρχία.
Στις ηλικίες από 35 ετών έως 65 ετών προηγείται το «ναι», ενώ στις νεότερες ηλικίες το «όχι».
ALCO για το «Πρώτο Θέμα»: Μπροστά το «ναι»
Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η οποία διενεργήθηκε το τελευταίο τριήμερο (1η με 3 Ιουλίου) σε δείγμα 1.400 ψηφοφόρων, το 41,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι», ποσοστό το οποίο είναι μόλις κατά 0,6% υψηλότερο από εκείνους που προτιμούν το «Όχι», το οποίο επιλέγει το 41,1% των ερωτηθέντων.
Στο 10,7% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφασίστων, ενώ 4,1% δηλώνει ότι θα απέχει από την κάλπη και 2,4% θα προτιμήσει το λευκό.
Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των ψηφοφόρων ακολουθεί τη γραμμή των κομμάτων που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, με αποτέλεσμα το «Ναι» να φθάνει στο 78% μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στο 77% σε όσους ψήφισαν το Ποτάμι. Αντιστοίχως, φανατικότεροι υπέρ του «Όχι» είναι οι οπαδοί των ΑΝΕΛ που το επιλέγουν σε ποσοστό 72%, ενώ ακολουθούν εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με 69% και της Χρυσής Αυγής με 62%. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι μισοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ εμφανίζονται να μην ακολουθούν την γραμμή του άκυρου ή της αποχής που πρότεινε ο Περισσός και στρέφονται κατά 39% προς το «Όχι» και κατά 13% προς το «Ναι».
GPO για το Mega: Μπροστά το «ναι»
Οριακή διαφορά μεταξύ του «ναι» και του «όχι» για το δημοψήφισμα της Κυριακής, δίνει δημοσκόπηση της GPO για το Mega.
Συγκεκριμένα, το «Ναι/Μάλλον ναι» συγκεντρώνει το 44,1% και «Όχι/Μάλλον όχι» το 43,7%.
Ως προς τη σιγουριά της απόφασής τους, οι πολίτες απάντησαν ως εξής: «Σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» το 44,1%, «Σίγουρα όχι» και «Μάλλον όχι» το 43,7%, Λευκό/Άκυρο το 2,5% και Δεν ξέρω/Δεν απαντώ το 9,7%.
Πανεπιστήμιο Μακεδονία για το Bloomberg: Μπροστά το «όχι»
Δημοσκόπηση που διενήργησε το πρακτορείο Bloomberg, δείχνει ότι είναι συντριπτική η υπεροχή της ψήφου υπέρ της ευρωζώνης σε σχέση με την επιστροφή στη δραχμή. Συγκεκριμένα, το 81% των Ελλήνων ψηφίζει παραμονή στην ευρωζώνη, ενώ το 12% επιλέγει επιστροφή στη δραχμή.
Ποσοστό 43% των Ελλήνων σκοπεύει να ψηφίσει «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής για την απόρριψη των μέτρων λιτότητας, ενώ 42,5% στηρίζει το «ναι» στην αποδοχή του πακέτου βοήθειας.
Public Issue για την «Αυγή»: Μπροστά το «όχι»
Στην έρευνα της Public Issue, για το site της «Αυγής», στην πρόθεση ψήφου το «όχι» έχει 43%, το «ναι» έχει 42,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 9%, δεν θα ψηφίσει το 3,5%, λευκό/άκυρο είναι 1% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 1%. Στην πρόθεση ψήφου με πιθανή ψήφο των αδιευκρίνιστων το «όχι» έχει 45%, το «ναι» έχει 45,5%, οι αναποφάσιστοι είναι 3,5%, δεν θα ψηφίσει το 4%, λευκό/άκυρο είναι 1,5% και δεν γνωρίζουν/δεν απαντούν 0,5%.
Σημαντικό στοιχείο για την τελική ψήφο αποτελεί η παράσταση νίκης, όπου το «ναι» προηγείται με μικρή διαφορά σύμφωνα με το 31% και με μεγάλη διαφορά σύμφωνα με το 19%. Το «όχι» προηγείται με μεγάλη διαφορά για το 25% και με μικρή διαφορά για το 14%. Χωρίς γνώμη είναι το 11%, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, ειδικά στα ηλικιακά, και στη θέση που έχουν στην απασχόληση. Στους άνδρες η κατάσταση είναι απόλυτα ισορροπημένη με «ναι» και «όχι» στο 44%, ενώ στις γυναίκες το «ναι» έχει 41% και το «όχι» 42%.
Στις ηλικίες 18-24 το «όχι» έχει 71% και το «ναι» 20%, στις ηλικίες 25-34 το «όχι» έχει 59% και το «ναι» 26%, στις ηλικίες 35-44 το «όχι» έχει 34% και το «ναι» 53%, και στις ηλικίες 45-54 το «όχι» έχει 48% και το «ναι» 36%. Το «ναι» προηγείται στους άνω των 55 ετών: στους 55-64 το «όχι» έχει 44% και το «ναι» 47% και στους 65 και άνω το «όχι» έχει 26% και το «ναι» 56%.