Στην πρώτη του παρέμβαση στο νομοθετικό έργο της Βουλής μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου αναμένεται να προβεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ερχόμενη Δευτέρα. Εκείνη την ημέρα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων και ο πρόεδρος της κυβέρνησης επιθυμεί αυτό να περάσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση καθώς ούτως ή άλλως απαιτούνται 200 ψήφοι για να περάσει και όχι 151. Ο κ. Μητσοτάκης θα εξηγήσει πως μια τέτοια ρύθμιση είναι πέρα και πάνω από κόμματα και ότι διευκολύνει όλους τους ομογενείς μας που ζουν εκτός συνόρων.

Θυμίζουμε ότι με την προωθούμενη ρύθμισης τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4648/2019 αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας κατά την ημέρα διενέργειας εκλογών.

Συγκεκριμένα:

  • Απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής των εν λόγω εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού που τηρούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών, με την κατάργηση των υφιστάμενων κριτηρίων και δικαιολογητικών, ενώ η αρμόδια υπηρεσία του ιδίου Υπουργείου αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής αυτών στους ανωτέρω εκλογικούς καταλόγους.
  • Καταργείται, επίσης, η Ειδική Διακομματική Επιτροπή για την εξέταση ενστάσεων κατά απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι πως αίρεται η υποχρέωση που υπήρχε μέχρι σήμερα όσων επιθυμούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, να έχουν ζήσει τουλάχιστον 2 χρόνια στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όλο το νομοσχέδιο απαρτίζεται από μόλις δύο άρθρα και μέχρι στιγμής θετικά διακείμενη σε αυτό δεν είναι μόνο η Νέα Δημοκρατία αλλά και το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, καθώς και η Πλεύση Ελευθερίας. Τα τρία αυτά κόμματα έχουν συνολικά 198, ψήφους, άρα απαιτούνται μόλις δύο ακόμη βουλευτές από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για να γίνει η διάταξη νόμος του κράτους.

Τον λόγο στη συζήτηση της Δευτέρας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να λάβουν επίσης και οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών ομάδων οπότε θα έχουμε μια άτυπη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.