«Δεν σταματάμε, προχωράμε». Αυτό ήταν το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπου αναγνώρισε ότι έχουν γίνει αστοχίες και λάθη και γι’ αυτό δεσμεύτηκε να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση και συντονισμός στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και τόνισε ότι μέσα στους βασικούς στόχους για την επόμενη χρονιά είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. και η διόρθωση των αδικιών προς τους αδυνάτους, όταν αυτό το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.
Η έκπληξη του κ. Παπανδρέου ήταν η κίνησή του να αναγγείλει πρωτοβουλία για τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να φτάσει ως την Ευρωβουλή με τη διαδικασία της «λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας» το ζήτημα του ευρωομολόγου. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, συνέστησε επιτροπή που θα αναλάβει τις σχετικές επαφές ανά την Ευρώπη και αποτελείται από τη Βάσω Παπανδρέου, τον Πέτρο Ευθυμίου, τον Ντίνο Βρεττό, τον Νάσο Αλευρά, τον Παντελή Οικονόμου, τον Ηλία Μόσιαλο, την Άννυ Ποδηματά και τον Χρήστο Πολυζωγόπουλο. Κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ο πρωθυπουργός επιχειρεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να διατηρήσει στην ατζέντα τις θέσεις της Ελλάδας και να παρακάμψει, ουσιαστικά, με έμμεσο τρόπο τις γερμανικές θέσεις που τυχόν αποκλείουν αυτή τη συζήτηση στις επόμενες Συνόδους Κορυφής.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για το 2011, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πέντε άξονες: «Καλλικράτη» στο κράτος, νέο μοντέλο ανάπτυξης, κοινωνική συμμετοχή-ευνομία-Δικαιοσύνη, κοινωνικό κράτος (διατήρηση θέσεων εργασίας και καταπολέμηση ανεργίας), ισχυρή φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό και πως στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και το νέο εκλογικό σύστημα.
Απευθυνόμενος στους βουλευτές του, ζήτησε να αποτελέσουν τον «πυλώνα της προσπάθειας» και τόνισε πως είναι «χρέος μας να είμαστε όλοι μια γροθιά, για την πατρίδα και όλους τους πολίτες». Επιτέθηκε, εξάλλου, στη ΝΔ για τη σημερινή οικόνα της οικονομίας και πρόσθεσε ότι «πρώτο μέλημα είναι να φύγουμε από την επιτήρηση».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες εβδομάδες να συζητούμε τα νομοσχέδια, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε σε πόλεμο και χρειαζόμαστε γρήγορες αποφάσεις».