Έντονα αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που συζητείται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και το οποίο δίνει μεταξύ άλλως τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Η αντιπολίτευσης κάνει λόγο για ιδιωτικοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κυβέρνηση να απαντά πως με τις προωθούμενες ρυθμίσεις δίνονται περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στους γιατρούς.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δίνει τη χαριστική βολή στο ήδη πληγωμένο και απαξιωμένο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση φέρει εγκληματική πολιτική ευθύνη για τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Πάμε σε μια νέα εποχή κατά την οποία οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική, πελατειακή σχέση με τον ασθενή».

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Φραγγίδης επεσήμανε ότι «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αλλοιώνουν τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ και αναπέμπουν σε άλλες εποχές, όταν είχαν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, μόνο όσοι είχαν χρήματα και «Μπάρμπα στην Κορώνη». Θα καταψηφίσουμε επί της αρχής το νομοσχέδιο. Ο Γιώργος Λαμπρούλης εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε «για νομοσχέδιο έκτρωμα που πρέπει να αποσυρθεί», εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι «ανοίγει νέους επικίνδυνους δρόμους για περαιτέρω εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας».

Απαντώντας στις επικρίσεις η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ασημίνα Γκάγκα υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο δίνει στην Υγεία για πρώτη φορά έναν προγραμματισμό για το τι γιατρούς χρειαζόμαστε. Σήμερα και όλα τα τελευταία χρόνια έχουμε το ΕΣΥ και έναν ιδιωτικό τομέα 40%, το μεγαλύτερο απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ. Κάποιες αλλαγές πρέπει να κάνουμε». Μάλιστα επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «δεν είστε προοδευτικοί αλλά οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα ΕΣΥ, 40 χρόνια πίσω. Δεν έχει σχέση με τις σημερινές ανάγκες. Είμαι γιατρός του ΕΣΥ επί 32 χρόνια, το έχω υποστηρίξει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να είναι δουλειά όλων μας. Έχουμε γιατρούς που είναι παγκοσμίως γνωστοί, δεν μπορούν να πάνε να κάνουν μαθήματα και να πληρωθούν γιατί απαγορεύεται από το ΕΣΥ. Τι είναι αυτό που θα κάνει ελκυστικό το ΕΣΥ; Πως θα κρατήσουμε τους γιατρούς αν δεν τους δώσουμε δυνατότητες; Θέλετε απολυταρχία και κρατισμό, η δημοκρατία έχει επιλογές όχι παρωπίδες» είπε.