Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Σμύρνη δεν είναι απλά άλλο ένα επεισόδιο στις ιδιαίτερα διαταραγμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία αλλά κάτι παραπάνω.

Η απαγόρευση εισόδου στην χώρα και η κράτηση επί ώρες του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με απίστευτες προφάσεις προβληματίζει την Αθήνα καθώς η μετάβασή του στην Τουρκία ήταν και υπό τον μανδύα της ΕΕ καθώς ήταν ο πρόεδρος της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης Ευρώπης-Μεσογείου (ARLEM). Και μπορεί η αντίδραση της Ελλάδας να ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν ήταν και αυτή της Ευρώπης.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας δεν ήταν άλλος ένας Έλληνας αξιωματούχος ο οποίος επισκεπτόταν την Τουρκία, αλλά ένας αξιωματούχος ο οποίος εκπροσωπούσε την Ευρώπη.

Γυρίζει την πλάτη της στην Ευρώπη

«Η Άγκυρα δεν σέβεται πλέον τίποτα και απομακρύνεται αργά αλλά σταθερά από την ήπειρο στην οποία «ακουμπάει» ένα μέρος της αλλά και από την Δύση. Ο στοιχειώδης σεβασμός σε θεσμούς αλλά και σε πρόσωπα καταδεικνύει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αποφασίσει να στραφεί ολοκληρωτικά στην Ανατολή», έλεγε με νόημα κυβερνητικός αξιωματούχος στο newsbeast.gr.

Μέσα από αυτό το γεγονός φάνηκε επίσης πλέον καθαρά η νέα τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα και φέρνοντάς τα στα μέτρα της. Πρόκειται για το αφήγημα του blame game το οποίο πρώτος ξεδίπλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στον ΟΗΕ κατηγορώντας την Ελλάδα ότι πνίγει τους μετανάστες στο Αιγαίο. Η συνέχειά του ήταν οι κατηγορίες που εκτοξεύονται σχεδόν καθημερινά από τούρκους αξιωματούχους για επιθετική στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Και χθες, μέσω του πρακτορείου Anadolu οι Τούρκοι εμφάνισαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα ως φταίχτη! Του καταλόγισαν ότι παρά το ότι λύθηκε το πρόβλημα εκείνος αρνήθηκε να δώσει τόπο στην οργή και να εισέλθει στην χώρα!

Το χρονικό

Το ταξίδι του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας προς την Σμύρνη επελέγη να πραγματοποιηθεί με το νέο πλοίο που κάνει την γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη για σημειολογικούς λόγους. Κανείς όμως δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Φτάνοντας στην Σμύρνη οι τουρκικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους. Με διάφορες προφάσεις απαγόρευσαν την είσοδο του Έλληνα Περιφερειάρχη στη χώρα. Το βασικό τους επιχείρημα ήταν ότι «χτύπησε» το επίθετό του στο σύστημα καθώς υπήρχε κάποιος με το ίδιο επίθετο για τον οποίο υπήρχε απαγόρευση εισόδου. Στην αρχή τα μέλη της αποστολής πίστεψαν ότι κάποιος υπάλληλος έδειξε περισσότερο ζήλο από όσο έπρεπε και πως το θέμα θα λυνόταν αμέσως. Όπως έλεγαν όμως διπλωματικές πηγές στο newsbeast.gr δεν υπήρχε περίπτωση να μην έχουν ειδοποιηθεί οι τουρκικές αρχές ότι θα κατέφθανε στην Σμύρνη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης Ευρώπης – Μεσογείου (ARLEM).

Ο κ. Τζιτζικώστας όταν κατάλαβε τι γινόταν επικοινώνησε άμεσα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την απαράδεκτη και εντελώς καταχρηστική κράτηση και απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας από τις τουρκικές αρχές στη Σμύρνη. Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, καθώς και το Γενικό Προξενείο στη Σμύρνη κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή προβαίνοντας σε σχετικές παραστάσεις προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Τζιτζικώστας επί έξι ώρες ζητούσε εξηγήσεις αλλά απάντηση δεν λάμβανε από τις τουρκικές αρχές. Ο ίδιος επικοινώνησε με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αλλά ούτε και σε αυτές δόθηκε μια εξήγηση για όλη αυτή την ταλαιπωρία. Όταν τελικά τον ενημέρωσαν ότι το θέμα λύθηκε, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας όπως ήταν αναμενόμενο αποφάσισε να μην μπει στην χώρα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οι επόμενες κινήσεις

«Η Ελλάδα δεν θα αφήσει να περάσει έτσι αυτό το απαράδεκτο γεγονός και θα ενημερώσει όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την ταλαιπωρία στην οποία υποβλήθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας και για την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίστηκε από το τουρκικό κράτος», δήλωσε στο newsbeast.gr κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ίσως το επόμενο διάστημα να δούμε ακόμα πιο δυναμικές αντιδράσεις από την Αθήνα απέναντι στην γειτονική μας χώρα η οποία έχει πλέον ξεπεράσει τον εαυτό της σε ψέματα, παραποίηση των γεγονότων και απαξίωση προσώπων αλλά και θεσμών.