Το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης των κατεστραμμένων από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου πυρκαγιών στην Ηλεία ζητά να μάθει ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης καταθέτοντας σχετική ερώτηση στον υφυπουργό Παρά των Πρωθυπουργώ για θέματα κρατικής αγωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως τονίζει ο κ. Κατρίνης, που εκλέγεται στον συγκεκριμένο νομό, «η Ηλεία είναι από τους νομούς που έχουν πληγεί καίρια από τις πυρκαγιές τα τελευταία 15 χρόνια, με τις πληγές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007 να μην έχουν κλείσει μέχρι σήμερα και την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2021 να προκαλεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός τον Αύγουστο του 2021 στην ειδική συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή δεσμεύτηκε για σχέδιο ανασυγκρότησης της Ηλείας, κάτι που επανέλαβε στις 11 Νοεμβρίου 2021 στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, προβαίνοντας σε σχετικές εξαγγελίες. 10 μήνες μετά, η τύχη αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης αγνοείται, ενώ έχουν αγνοηθεί οι τοπικοί φορείς από οποιαδήποτε διαδικασία διαβούλευσης ή διαμόρφωσης. Οι παραγωγοί δεν έχουν αποζημιωθεί για το φυτικό κεφάλαιο, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για την απώλεια εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων, απώλεια που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Τη στιγμή που οι επιχειρήσεις της Ηλείας δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί για τις ζημιές που αποδεδειγμένα υπέστησαν στις περυσινές πυρκαγιές, προκαλεί εντύπωση η αδικαιολόγητη εξαίρεση της Ηλείας από το έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης για περιοχές που υπέστησαν φυσικές καταστροφές το 2021».

Και καταλήγει: «Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υφυπουργός

1. Υπάρχει σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ηλείας, σε ποιους άξονες στηρίζεται, από που θα χρηματοδοτηθεί και ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης του;

2. Προτίθεται να υλοποιήσει έκτακτο πρόγραμμα ενίσχυσης των πυρόπληκτων επιχειρήσεων και πότε θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί για το φυτικό κεφάλαιο και την απώλεια εισοδήματος;».