Σε διπλωματικό αγώνα δρόμου επιδίδεται η Αθήνα με τον πρωθυπουργό να συστρατεύεται απόλυτα με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, καταδικάζοντας απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και συμμετέχοντας στις αποφάσεις για κυρώσεις που θα πλήξουν την οικονομία της Μόσχας. 

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και όχι μόνο, με τον πρωθυπουργό μέσα σε δυο 24ωρα να έχει βρεθεί στο ίδιο τραπέζι είτε με φυσική παρουσία, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης με όλους τους ηγέτες του δυτικού κόσμου. Αρχικά, το βράδυ της Πέμπτης στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αλλά και χθες στην επίσης έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μήνυμα που προσπαθεί να στείλει με κάθε τρόπο η Δύση στην Μόσχα είναι ότι οι κορυφαίοι θεσμοί και συμμαχίες όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ακολουθούν κοινή γραμμή πλεύσης. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ πρότεινε μεταξύ άλλων: Όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έδειξε αυτά που έρχονται

Ο πρωθυπουργός, με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας το τώρα, κάνοντας όμως και προβολή στο μέλλον. 

Τόνισε κατ’ αρχήν ότι μέσα σε αυτή την κρίση έχει επιτευχθεί ένα από τα ζητούμενα που είναι η η ενότητα και η ομοψυχία που επέδειξε η ΕΕ. Με αυτά τα δυο «όπλα» οι 27 αποφάσισαν μέσα σε λίγα 24ωρα δυο πακέτα κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Στην συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής και ότι η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί, θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις. Πρόσθεσε δε ότι για το αγαθό της ελευθερίας που μέχρι χθες θεωρούσαμε αυτονόητο υπάρχει ένα τίμημα πολύ υψηλό. Αλλά, διαβεβαίωσε ότι «η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια ανεξαρτησίας και αγώνα για την ελευθερία, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο θα κάνει και τώρα».

Στοίχημα να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις

Αυτό που τονίζεται με έμφαση από την ελληνική κυβέρνηση είναι όχι μόνο το σήμερα αλλά κυρίως το αύριο και οι συνέπειες που θα έχει σε πολλούς τομείς ο πόλεμος αυτός. Και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να είναι ένα βήμα μπροστά για να προλάβουν τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες σε πολλούς τομείς.

«Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για σημαντικές αναταράξεις στην αγορά ενέργειας, εξού και χαίρομαι που η πρότασή μου να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις έγινε αποδεκτή. Αναμένουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», δήλωνε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε επίσης και για άλλο ένα ζητούμενο που είναι η ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. «Είναι», είπε, «επίσης σαφές ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες – σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνομαι κι εγώ – μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη η ίδια να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Εμείς, εξάλλου, ήδη έχουμε ξεκινήσει να το κάνουμε».

Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον κόσμο

Ως την μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη περιέγραψε τον αναθεωρητισμό ο πρωθυπουργός, ενώπιον των συμμάχων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, ως χώρα που γνωρίζει πιο καλά από καμία άλλη τι σημαίνει παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας, η Ελλάδα καταδικάζει με εμφατικό τρόπο τις αναθεωρητικές ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.  

Η αγωνία για τους Έλληνες της Ουκρανίας

Με διαρκείς συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών η χώρα μας έχει απλώσει ομπρέλα προστασίας στους ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία αλλά και στους Έλληνες που βρέθηκαν στην χώρα αυτή και εγκλωβίστηκαν στις φλόγες του πολέμου.

Η κάθε κίνηση αποφασίζεται με βάση τα δεδομένα της στιγμής, όπως για παράδειγμα η εκκένωση της πρεσβείας μας στο Κίεβο και η συντεταγμένη αποχώρηση του προσωπικού αλλά και των δημοσιογράφων που φιλοξενούνταν εκεί καλύπτοντας τα γεγονότα.

«Η Ελλάδα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα σταθεί δίπλα στις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, ειδικά στην Μαριούπολη, και σε περίπτωση που υπάρξουν Έλληνες, οι οποίοι θέλουν να φύγουν, θα τους υποδεχθούμε με ανοιχτές αγκάλες, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να στηρίξουμε και τις άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίες θα δεχθούν έντονες προσφυγικές ροές. Όπως αυτές οι χώρες μας βοήθησαν όταν η Ελλάδα δέχθηκε τη δική της επίθεση στα σύνορά μας στον Έβρο, έτσι πρέπει κι εμείς να σταθούμε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, για να μπορέσουν να υποδεχθούν τους δεκάδες χιλιάδες, μπορεί και εκατοντάδες χιλιάδες, πρόσφυγες, οι οποίοι ενδεχομένως να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτές τις χώρες».

Την πρώτη ημέρα του Μαρτίου, την επόμενη Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει έκκληση για εθνική ενότητα, αυτοπεποίθηση και ομοψυχία από το βήμα της Βουλής, όπου θα ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό σε μια έκτακτη συνεδρίαση.