Σειρά τροποποιήσεων στο νομοσχέδιο κατά της αθλητικής βίας, ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός, Σταύρος Κοντονής, στο πλαίσιο της προσέγγισης και θέσεων που του είχαν υποβάλλει γραπτώς η FIFA και η UEFA.
Πιο συγκεκριμένα, για την επιβολή προστίμων για την πρόκληση επεισοδίων και για ρατσιστικές συμπεριφορές, (δικαίωμα που επιφυλάσσει το άρθρο 1 του νομοσχεδίου στον εκάστοτε υπουργό αρμόδιο για τον αθλητισμό), ο κος Κοντονής δήλωσε πως οι κυρώσεις αυτές θα γίνονται κατόπιν της έκφρασης γνώμης εκ μέρους της ΕΛΑΣ και της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ). Σε περίπτωση δε, που η υπουργική απόφαση θα αφορά τη διακοπή του πρωταθλήματος, ή τον αποκλεισμό μιας έδρας, η απόφαση θα λαμβάνεται ύστερα από διαβούλευση με την ΕΠΟ και την έκφραση γνώμης της ΔΕΑΒ – ενώ στις περιπτώσεις που υπάρχει το ενδεχόμενο αποκλεισμού ελληνικών ομάδων απ’ τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η απόφαση θα λαμβάνεται κατόπιν διαβούλευσης με τις διεθνείς Ομοσπονδίες.
Για το τελευταίο, ο κ. Κοντονής διευκρίνισε πως η FIFA και η UEFA ζητούσαν να έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποκλείσουν ομάδα από διεθνείς διοργανώσεις – κάτι που ο ίδιος δεν κάνει δεκτό, αλλά αποδέχεται μια πρότερη «διαβούλευση» μαζί τους.
Εξάλλου, ο υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως το (ανώτατο) πρόστιμο των 25 εκ. ευρώ που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, θα δικαιούται να το επιβάλλει ο αρμόδιος υπουργός, μονάχα σε περίπτωση παραβίασης της απαγόρευσης συμμετοχής μιας ομάδας σε διεθνή διοργάνωση, και «ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης», προκειμένου η διάταξη να αποτελέσει αντίβαρο στα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει μια ομάδα αγνοώντας την απαγόρευση.
Το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, προβλέπει την επιβολή ανταποδοτικού τέλους 1-3% επί των εισιτηρίων των αγώνων επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, για την κάλυψη της κρατικής δαπάνης συμμετοχής των δικαστικών λειτουργών σε πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα. Επ’ αυτού η ΕΠΟ είχε αντιτάξει το επιχείρημα της «οικονομικής δυσπραγίας και αδυναμίας των μικρών ΠΑΕ να ανταποκριθούν» και ο Σ. Κοντονής δήλωσε πως μελετά το ενδεχόμενο αναβολής της εφαρμογής του μέτρου για μία διετία.
«Μας ζητήθηκε επίσης προσθήκη στο νομοσχέδιο, σχετικά με το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων, σε περίπτωση που είναι τακτικοί δικαστές. Η ΕΠΟ ζήτησε να τεθεί άμεσος χρονικός ορίζοντας, ώστε να μην υπάρχουν ενστάσεις σχετικά με το πότε θα εφαρμοστεί μία απόφαση. Θα προσθέσουμε στο νομοσχέδιο, πως η έκδοση των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων θα εκδίδεται εντός χρονικού ορίζοντα δέκα ημερών» ανέφερε ο υφυπουργός.
‘Αλλη νομοθετική τροποποίηση, αφορά το άρθρο 7 του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει την υποχρέωση της ΕΠΟ να διαβιβάζει «αμελητί» στον αρμόδιο υπουργό, τις εκθέσεις που λαμβάνει από την UEFA και την FIFA σχετικά με αγώνες που είναι ύποπτοι χειραγώγησης. Επ’ αυτού, η ΕΠΟ ζήτησε να ισχύσει το ίδιο και για πληροφορίες που έρχονται εις γνώση της γενικής γραμματείας Αθλητισμού, και να ενημερώνεται η ίδια γι’ αυτές – κάτι που ο κος Κοντονής έκανε δεκτό.
Για την διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση των ομάδων να ορίσουν ως έδρα, γήπεδα που έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικά μέσα παρακολούθησης των κερκίδων, το Ποτάμι χθες είχε αντιπροτείνει να δοθεί η δυνατότητα στις ομάδες να παίζουν σε γήπεδα που στερούνται τέτοιων συστημάτων, αλλά κεκλεισμένων των θυρών – μέχρι να τα τοποθετήσουν. Ο κος Κοντονής απέρριψε την πρόταση:
«Εμείς θέλουμε οι αγώνες να γίνονται με κόσμο στα γήπεδα – και να περιοριστεί η διεξαγωγή τους κεκλεισμένων των θυρών, μονάχα για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο υφυπουργός. «Αν τους δώσουμε τη δυνατότητα που προτείνει το Ποτάμι, δεν θα βάλουν ποτέ το σύστημα. Αυτήν την περίοδο, τα μέγιστα έσοδα εκπορεύονται απ’ τις συμβάσεις που υπογράφουν απ’ τα τηλεοπτικά δικαιώματα» παρατήρησε ο κος Κοντονής.
Τέλος, ο υφυπουργός αποδέχθηκε χθεσινή πρόταση της Εύης Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ), να γίνει αναφορά στην αυτοδιοικητική λειτουργία της ΕΠΟ, και δήλωσε πως «δεν έχει πρόβλημα» να εντάξει σχετική χθεσινή του δήλωση, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με τη δήλωση, θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, «ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία και τους Κανονισμούς της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος η ΕΠΟ».