«Τρεις βδομάδες από τις εκλογές ο λαός αισθάνεται ότι ζει σε μια διαφορετική χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια μας οικονομικά προβλήματα, όχι δεν προλάβαμε να επουλώσουμε τις πληγές της οικονομικής κρίσης. Όμως ο Έλληνας δεν αισθάνεται πια αυτή την απαξίωση και τον εξευτελισμό. Οι Έλληνες αισθάνονται πια περήφανοι και αξιοπρεπείς», σημείωσε.
Στέλνοντας μήνυμα προς την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν μπορούν κάποια να συμπεριφέρονται σαν χώρα αποικία, στους Έλληνες σαν να είναι παρίες της Ευρώπης».
Έκανε επίσης λόγο για πρωτοφανή οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης, που «μας γεμίζει δύναμη και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Καταστροφικές πολιτικές μνημονίου, όσο κι αν θέλουν την Ελλάδα άβουλη και άφωνη».
«Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί και δεν απειλείται. Δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος. Πολλοί μέσα και έξω από τη χώρα δυσκολεύονται να κατανοήσουν. Η Ελλάδα έχει τη δική της φωνή, που ακούγεται σε εκατοντάδες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους δρόμους της Ευρώπης αλλά και μέσα στα ευρωπαϊκά φόρα, όπου οι εκπρόσωποι της Ελλάδας για πρώτη φορά δεν λένε ναι σε όλα, όσο κι αν πιέζονται», συνέχισε.
«Αυτό μπορεί να ενοχλεί και να εκνευρίζει κάποιους. Ο Σόιμπλε έχασε χθες την ψυχραιμία γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. Με απεριόριστη εκτίμηση και φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα».
«Εργαζόμαστε για μια έντιμη συμφωνία, οτιδήποτε άλλο είναι παράδοση»
Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τις κινητοποιήσεις στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης σε όλον τον κόσμο.
Ο πρωθυπουργός παρομοίωσε τις συγκεντρώσεις στήριξης με αυτές που γινόντουσαν κατά τη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα.
«Είχαμε πει ότι η νέα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας σηματοδοτεί μια τομή με το παρελθόν. Είχαμε πει ότι ανοίγει ένα νέο αληθινό μονόδρομο στο αύριο και το αποδεικνύουμε», επισήμανε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις εξελίξεις με τις διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας για τις «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τίπρας είπε ότι «δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της δημοκρατικής Ευρώπης».
«Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού, αλλά και στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης», υπογράμμισε για να αναφερθεί κατόπιν στις αξίες του Διαφωτισμού.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τον αγώνα για λύση απέναντι στη λιτότητα που διεξάγει η κυβέρνηση, βλέπουν οι και υπόλοιποι λαοί σαν λύση και για τους ίδιους.
«Δεν είμαστε εντολοδόχοι του παρελθόντος, δεν είμαστε διαχειριστές των μνημονίων. Η σωτηρία δεν έρχεται παρατείνοντας το λάθος, όπως μας ζητούν κάποιοι δανειστές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Τους απαντάμε “δεν βιαζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε”, εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία. Δηλαδή μια συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικα. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία, είναι παράδοση, είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας», τόνισε.
«Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο, η δική μας κυβέρνηση δεν δικαιούται να αποδεχθεί και δεν θα αποδεχτεί παραχωρήσεις στις ιδρυτικές αξίες και αρχές της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι σκοπεύει να «πρωτοτυπήσει» και να μην ακολουθήσει την παράδοση που είχε δημιουργηθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έπραξαν.
«Ο Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το κείμενο με ένα νέο που δεν είχαμε καν υπόψη μας»
«Θέλουμε λύση όχι ρήξη. Δεν έχουμε αυτοσκοπό τη ρήξη. Αυτοσκοπός μας είναι η βιώσιμη λύση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφερόμενος στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup που είχε την πρόθεση να υπογράψει η κυβέρνηση, «αρνούμενοι να ενδώσουμε σε εκβιασμούς», σημείωσε πως καταλήξαμε σε αυτό το κείμενο «με το οποίο η ευρωζώνη για πρώτη φορά εγκαταλείπει το μνημόνιο ως προϋπόθεση», μόλις 15 λεπτά πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του χτεσινού Eurogroup είχε τεθεί υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εισηγούνταν ο Πιέρ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας το αποδεχτήκαμε ως πλαίσιο συζήτησης.
Έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του υπάρχοντος προγράμματος, η οποία θα οδηγούσε σε ενδιάμεση 4μηνη συμφωνία ως μεταβατικό στάδιο προς ένα συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Μόλις 15 λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup, ο Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο που δεν είχαμε καν υπόψη μας. Η κίνηση αυτή αποσκοπούσε να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία, αφού το νέο σχέδιο δεν προέβλεπε μόνο την επέκταση του μνημόνιο αλλά και εξειδίκευε τα μέτρα που πρέπει να υιοθετήσουμε ώστε το μνημόνιο να μην παραμείνει γράμμα κενού περιεχομένου.
Το γεγονός ότι τέθηκε για συζήτηση αυτό το προκλητικό έγγραφο είναι από μόνο του απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι θέλουν να υπονομεύσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση, παίζοντας με το μέλλον της ευρωζώνης».
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «αυτό το κλίμα δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής, αυτό το κλίμα της δήθεν ομοφωνίας των 18 ότι πρέπει να εφαρμοστεί το μνημόνιο. Δεν αντιστοιχεί στο πραγματικό πολιτικό κλίμα που συνάντησα τόσο στις επισκέψεις, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής. Τους καλούμε να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Η διαπραγμάτευση δεν κρίνεται με τελεσίγραφα και δεν ολοκληρώνεται εντός λίγων ωρών. Τη λύση δεν θα δώσουν τεχνοκράτες, αλλά οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι λύση μπορεί να υπάρξει».
Ως προς τα νομοσχέδια που θα καταθέσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας γνωστοποίησε πως «Πέμπτη πρωί καταθέτουμε με τη διαδικασία του κατεπειγόντως τα πρώτα από τα σχέδια νόμου κοινωνικής σωτηρίας όπου θα περιλαμβάνονται μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των πολιτών. Ξεκινάμε από μεθαύριο την τήρηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με κατεπείγον νόμο με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο».
«Αυτές οι ρυθμίσεις το γρηγορότερο δυνατόν -ει δυνατόν το βράδυ της Παρασκευής- θα ψηφιστούν, φαντάζομαι και με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες που του αναλογούν, για να ξέρει ο λαός ποιος ψηφίζει τι», σημείωσε ακόμη.
«Το αμέσως επόμενο διάστημα με δεύτερο σχέδιο νόμου βάζουμε τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ολιγαρχίας», ανέφερε επίσης.
«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις στον λαό, από τις προγραμματικές μας δηλώσεις που έλαβαν ψήφο εμπιστοσύνης πριν από λίγες ημέρες», τόνισε ο πρωθυπουργός ενώ προανήγγειλε πως σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση.
«Η πορεία της χώρας μας δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον καθένα ξεχωριστά, κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα και κανείς δεν ενδίδει στη δυσκολία των στιγμών. Όλοι μαζί δυναμώνουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας γιατί και οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και συμβάλλουν στην έκβαση της διαπραγμάτευσης», υπογράμμισε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση και την αλληλεγγύη γερμανών πολιτών, δηλώνοντας συγκινημένος. «Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον γερμανικό λαό και δεν βοηθά και δεν μας εκφράζει το προκλητικό πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε μια ατυχής γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή ναζί. Ήταν ατυχέστατη στιγμή που δεν εκφράζει την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό».