«Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση γιατί ως γνωστόν μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις» τονίζει ο κ. Ν. Παππάς προσθέτοντας ότι «Οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το καλοκαίρι είναι απολύτως διαχωρίσιμες επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης γύρω από τις δυνατότητες της χώρας».
Συνέντευξη στη Χρύσα Ταβουλάρη
Ο κ. Παππάς αναλύει το κοστολογημένο ,όπως σημειώνει ,οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει με έμφαση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων .Για πρώτη φορά ο κ. Παππάς μιλά για τα παιδικά του χρόνια στη Καισαριανή, το τηλεφώνημα Τσίπρα , την επιστροφή του στην Ελλάδα στο πολιτικό γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης όπου δίδασκε…
– Λίγες μέρες πριν τις εκλογές και η αντιπαράθεση έχει ανάψει, διαβάζω αυτή τη στιγμή δήλωση της κ. Βούλτεψη «με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε κούρεμα των καταθέσεων».
Η κ. Βούλτεψη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Εμείς καταθέσαμε ερωτήματα για το πως η ΝΔ διαχειρίστηκε τις καταθέσεις των πολιτών, ζητήσαμε στοιχεία για πόσες κατασχέσεις έχουν γίνει σε καταθέσεις για το πόσα επιδόματα δεν έχουν δοθεί για χρέη προς το δημόσιο. Απαντήσεις δεν πήραμε. Ο κόσμος δεν τους πιστεύει και θα σας έλεγα ότι είμαστε σε μια φάση όπου θεσμικοί παράγοντες όπως ο υπουργός Οικονομικών αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας έχουν δημοσίως διατυπώσει με θεσμική ευθύνη, την άποψη και τη θέση ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται για να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών, να εγγυηθεί την κατοικία τους που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς και η πρώτη κατοικία πλέον είναι ανοιχτή. Αυτές οι προσπάθειες εκφοβισμού το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν την πολιτική και ιδεολογική ένδεια της ΝΔ.
– Πάντως κ. Παππά υπάρχει μια απορία, μια ανησυχία για το πως θα είναι τα πράματα την επομένη αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Πώς η χώρα θα τα βγάλει πέρα ,τι θα κάνουμε με τα ομόλογα που λήγουν, αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση; Και τι θα γίνει αν η Μέρκελ πει όχι;
Καταρχήν η κ. Μέρκελ είναι μιλά από τους ηγέτες της ΕΕ ,δεν θα επιδιώξουμε καμιά διμερή διαπραγμάτευση. Υπάρχουν διμερή θέματα ανοιχτά, αλλά η συνολική διαπραγμάτευση θα γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εκεί που η Ελλάδα μπορεί να κάνει συμμαχίες, να διευρύνει το μέτωπό της και να συνταχθεί με τις χώρες που αυτή τη στιγμή ασφυκτιούν από τις πολιτικές και τις εμμονές της γερμανικής ηγεσίας. Για το δανειακό πρόβλημα της Ελλάδας, που καλά κάνατε και ρωτάτε γιατί έχει απασχολήσει πολύ τα τελευταία χρόνια και ειδικά τώρα. Εμείς ερχόμαστε για να πούμε στον ελληνικό λαό ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας μέχρι και το καλοκαίρι είναι απολύτως διαχειρίσιμες επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης γύρω από τις δυνατότητες της χώρας. Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση γιατί ως γνωστόν μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά διαπραγματεύονταν οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Δυστυχώς, και αυτό φαίνεται από τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και από την ίδια τους τη ρητορική ήταν όλα απολύτως ενταγμένα στη λογική του μνημονίου.
– Υπάρχει μια έντονη αντιπαράθεση που εντοπίζεται στο Grexit, φοβόμαστε το Grexit, οι Ευρωπαίοι μιλούν για Grexit, ή μάλλον μιλούσαν γιατί τελευταία το ακούμε όλο και λιγότερο. Και από την άλλη υπάρχει μια μερίδα και πολιτών που φοβούνται ότι κι εσείς μπορεί να ακολουθήσετε την ίδια τακτική με τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις του τύπου «θέλαμε αλλά δεν μας αφήνει η τρόικα».
Αυτό θα ήταν οδυνηρό για τη Δημοκρατία μας. Να ακολουθήσουμε δηλαδή κι εμείς την πεπατημένη της κωλοτούμπας των δύο προηγούμενων εκλεγμένων πρωθυπουργών, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά. Τρίτη κοροϊδία ο ελληνικός λαός δεν αντέχει. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει μια κυβέρνηση η οποία αυτά τα λίγα που έχει υποσχεθεί να κάνει για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο μηδέν του εισοδήματος τους, θα τα κάνει. Αυτά τα αυτονόητα, που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει για τη μεσαία τάξη, σε σχέση με τις οφειλές της στα δημόσια ταμεία και στις τράπεζες θα τα κάνει. Αυτά για τις μεγάλες τομές στο πολιτικό σύστημα θα τα κάνει. Υπάρχουν μια σειρά πράγματα που δεν αφορούν την διαπραγμάτευση, δεν αφορούν τους εταίρους μας. Δεν δικαιούται κανένας εταίρος να μας πει μη τα κάνετε, διότι δεν διαμορφώνουν ανάγκες για νέα δάνεια.
– Ναι, αλλά που θα βρείτε χρήματα;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απολύτως κοστολογημένο. Το κόστος του αφορά 12 δισ. ευρώ και τα μισά από αυτά είναι από ευρωπαϊκούς πόρους που ήδη υπάρχουν και έχουν κατανεμηθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα χρήματα του ΕΣΠΑ άλλα 6 δισ. ευρώ τα οποία εμείς λέμε ότι θα τα βρούμε από τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και από τη πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι αυτή τη στιγμή πάνω από 70 δισ. ευρώ. Δεν διατυπώνουμε κάποια υπερφίαλη εκτίμηση.
– Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήθελε αυτά να τα μαζέψει;
Δεν ήθελε, δεν είχε αυτή τη πρόνοια της πάταξης της φοροδιαφυγής. Φαίνεται ότι υπήρχαν πολύ ισχυροί δεσμοί με κέντρα πολιτικά και οικονομικά τα οποία ευνοούνταν από μια τέτοια κατάσταση ασυδοσίας θα έλεγα. Να σας θυμίσω τις καθυστερήσεις που είχαμε στη λίστα Λαγκάρντ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συμπολίτες μας θεωρούν ότι πρόσωπα από τη λίστα Λαγκάρντ συνδέονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα. Να σας θυμίσω τη διαχείριση της λίστας εμβασμάτων εξωτερικού. Βεβαίως θα μου πείτε δικά τους λεφτά είναι και θέλουν να τα βγάλουν στο εξωτερικό, ναι να τα βγάλουν αλλά θα πρέπει να ελεγχθεί πρώτα αν αυτές οι καταθέσεις ήταν συμβατές με τις φορολογικές τους δηλώσεις. Θα πούμε λοιπόν ευθαρσώς ότι οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση βρεθεί, θα πρέπει οι φορολογικοί μηχανισμοί να παίξουν τον ρόλο τους.
– Έχετε κάποιο χρονοδιάγραμμα; Και γιατί το ρωτάω αυτό, γιατί – άποψη μου επιτρέψτε μου – μια σειρά πολιτών περιμένει την επομένη αύξηση μισθών, αύξηση συντάξεων μείωση της φορολογίας και γενικώς μια επιστροφή στο 2009 ή 2008.
Όχι. Στο 2009 δεν θα επανέλθουμε και δεν θα ακούσετε ποτέ κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να το λέει αυτό. Εμείς το είπαμε και στη Θεσσαλονίκη, λέμε αυτά που μπορούμε, όχι αυτά που θα θέλαμε. Ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί, στις κατώτατες συντάξεις θα καταβληθεί και η δέκατη τρίτη. Αυτά είναι μέτρα κοστολογημένα. Δεν είμαστε στη φάση, και το πιστεύουμε ειλικρινά, ότι ο κόσμος αισθάνεται ότι θα ξημερώσει η Δευτέρα και θα τρώει με χρυσά κουτάλια, αλλά, ότι θα ξημερώσει η Δευτέρα και θα μπουν μπροστά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αφορούν τους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στο μηδέν του εισοδήματος, ναι αυτά θα γίνουν και θα γίνουν πέρα από τη διαπραγμάτευση. Τα δύο δισ. που υπολογίζουμε για την ανθρωπιστική κρίση, είναι πολύ μικρό ποσό, μπροστά στο τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα που θα αποκτήσει η χώρα.
– Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πλειοψηφούν κόμμα αλλά δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία ,για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ποιοί είναι οι φυσικοί του σύμμαχοι;
Φυσικοί σύμμαχοι μας είναι αυτοί που θα δεχτούν να συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης.
– Τα κόμματα όμως έχουν ονοματεπώνυμο κ. Παππά…
Θα μιλήσω και με ονοματεπώνυμο για να μη νομίζετε ότι υπεκφεύγω. Το ΠΑΣΟΚ και το κόμμα του κ. Παπανδρέου είναι δύο σχηματισμοί οι οποίοι θα σας έλεγα ότι τάχθηκαν και εντάχθηκαν στην εφαρμογή του μνημονίου και έδωσαν μέχρι την ύστατη ώρα τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή η κυβέρνηση Σαμαρά. Επομένως δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας. Το Ποτάμι μια διαφορετική περίπτωση μας εξέπληξε αρνητικά γιατί σε κάθε κρίσιμη καμπή στη διάρκεια της μικρής ζωής που έχει ταυτίζονταν με τη κυβέρνηση Σαμαρά. Να σας θυμίσω την άρνησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα σας θυμίσω την εμμονή του να εκλεγεί πρόεδρος από την προηγούμενη Βουλή άρα να συνεχιστεί ο βίος της κυβέρνησης Σαμαρά, να σας θυμίσω την ανακοίνωση όταν αποκαλύφθηκε το mail του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα. Το συγκεκριμένο κόμμα τοποθετήθηκε και είπε ότι αυτές τις μεταρρυθμίσεις έπρεπε να τις κάνουμε από μόνοι μας .Θυμίζω ότι αυτές οι πολλών εισαγωγικών μεταρρυθμίσεις αφορούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση του ΦΠΑ, τις αυξήσεις στα φάρμακα, την απελευθέρωση των απολύσεων. Ένα πακέτο ρυθμίσεων που θα σας έλεγα φτιάχνει ένα διαφορετικού τύπου κοινωνικό μοντέλο για την Ελλάδα.
– Απομένουν οι ΑΝΕΛ, που παλεύουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να μπουν στη Βουλή και το ΚΚΕ το οποίο όμως έχει δηλώσει ρητά ότι δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Νομίζω ότι θα είναι πολύ μεγάλες και ιστορικές οι ευθύνες του ΚΚΕ αν έρθουν μέτρα στήριξης των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων στη Βουλή και δεν τα υπερψηφίσει. Τονίζω όμως με χαρά ότι κάποιες δηλώσεις στελεχών τελευταία λένε ότι «αλά καρτ» θα μπορούσαν να στηρίζουν κάποια μέτρα φιλολαϊκά.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι διαφορετική περίπτωση, σε πολλά ζητήματα έχουμε τεράστιες και αγεφύρωτες διαφορές αλλά για το εάν θα συνεργαστούμε με τους ΑΝ.ΕΛ. ας αφήσουμε να μιλήσει η κάλπη. Σε κάθε περίπτωση όμως ο αναποφάσιστος ψηφοφόρος αυτή τη στιγμή έχει μπροστά του κρίσιμες επιλογές. Έχει μπροστά του και την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μπορεί να δώσει που με βάση το διαμορφωμένο τοπίο σταθερή κυβέρνηση.
– Σας φοβίζει το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών;
Αν γίνουν δεν θα γίνουν με δική μας ευθύνη κυρία Ταβουλάρη. Εμείς θα είμαστε η πρώτη πολιτική δύναμη και καλούνται οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να εξηγήσουν και να πουν τι στάση θα κρατήσουν στην καινούργια πλειοψηφία στη Βουλή.
– Και μια ερώτηση που αν θέλετε με έχουν καλέσει να κάνω πολίτες κυρίως από το δημόσιο. Παρατηρούνται κ. Παππά φαινόμενα ρεβανσισμού κυρίως από ανθρώπους που τελευταία εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ ,αυτούς που θα λέγαμε νεόκοπους αριστερούς. Τι απαντάτε σ αυτούς που φοβούνται ρεβανσισμό ή αυτούς που θα ήθελαν να κάνουν τέτοιες κινήσεις;
Εμείς ερχόμαστε για να ενώσουμε τους Έλληνες σε μια καινούρια προσπάθεια. Σας βεβαιώνω ότι αν υπάρξουν τέτοια φαινόμενα θα είμαστε οι πρώτοι που θα τρέξουμε τα απομονώσουμε ,να τα εντοπίσουμε και να τα αποδοκιμάσουμε. Δεν θα υπάρχει όμως τέτοιο κλίμα. Θα υπάρχει κλίμα συστράτευσης. Τη δημόσια διοίκηση, θέλουμε να την εμπιστευτούμε, γνωρίζουμε ότι το τιτάνιο έργο που έχουμε αναλάβει θα είναι πολύ πιο δύσκολο να έρθει εις πέρας αν δεν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που στηρίζουν την δημόσια διοίκηση. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να ανοίξουμε άλλο ένα επεισόδιο διχασμού και στην ελληνική κοινωνία και στους ανθρώπους που δουλεύουν για το δημόσιο.
– Κύριε Παππά είστε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα εμφανιστήκατε ξαφνικά στη πολιτική ζωή, όλοι περιμέναμε βεβαίως να είστε σαν στενός συνεργάτης, κάποιοι λένε και στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τελικά επιλέξατε τη δύσκολη Β’ της Αθήνας. Ήταν μια προσωπική επιλογή ή μια κομματική απρόσωπη επιλογή;
Όλα έγιναν με βάση τον συνολικό μας σχεδιασμό. Με τη Β’ της Αθήνας βεβαίως εγώ έχω δεσμούς ζωής. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Καισαριανή, μια πολύ όμορφη ιστορική συνοικία, εκεί έχω τις πιο καλές αναμνήσεις και από την παιδική ηλικία.
– Επομένως δε θα σας ρωτήσω τι ομάδα είστε. Θα μου πείτε «Νίαρ Ιστ».
Ναι «Νίαρ Ιστ», όπου έπαιζα και μπάσκετ, όχι για πολύ βέβαια γιατί δεν ψηλώσαμε υπερβολικά.
– Δεν ξέρουμε τίποτα για σας κ. Παππά δεν ξέρουμε τις σπουδές σας…
Οικονομολόγος είμαι. Οικονομικά έχω σπουδάσει.
– Έχετε κρατήσει τόσο χαμηλούς τόνους που δεν ξέρουμε την επαγγελματική σας πορεία δεν ξέρουμε καν την ηλικία σας.
Είμαι 38. Γεννηθείς το ‘76. Έφυγα στο εξωτερικό στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, επέστρεψα μετά από μια δεκαετία και στη Σκωτία όπου έζησα ολοκλήρωσα της σπουδές μου στην οικονομία, δίδαξα αυτό το αντικείμενο στη Γλασκώβη και επέστρεψα όταν χτύπησε το τηλέφωνο, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μου ζήτησε να αναλάβω το γραφείο του.
– Τον γνωρίζατε τον Αλέξη Τσίπρα από την Ελλάδα, είσαστε παιδικοί φίλοι;
Γνωριστήκαμε στη νεολαία του Συνασπισμού.
– Ένα τηλέφωνο δηλαδή τα έκανε όλα.
Όχι ακριβώς, ήταν οριακές και οι οικογενειακές συνθήκες, είχε γεννηθεί το πρώτο μου παιδί και είναι στιγμές που παίρνεις μεγάλες αποφάσεις.
– Γυρίσατε λοιπόν στην Ελλάδα και στα βαθιά νερά της πολιτικής…
Μη νομίζετε, είναι πικρό πράγμα η ξενιτιά, δεν είναι εύκολο πράγμα.