Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, τη θεραπευτική κοινότητα «Παρέμβαση» στην Ραφήνα και δήλωσε πως:
«Επισκεπτόμαστε τη θεραπευτική κοινότητα “Παρέμβαση”, εδώ στη Ραφήνα, όπου γίνεται μια πολύ σπουδαία δουλειά απεξάρτησης και επανένταξης των παιδιών, και βεβαίως εντοπίζουμε, παρά την προσπάθεια και των ίδιων των παιδιών και του ειδικευμένου προσωπικού, των εργαζομένων στον χώρο, τις τεράστιες ελλείψεις που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών»
Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι το ΚΕΘΕΑ έχει επτά χρόνια να κάνει πρόσληψη, με αποτέλεσμα να λείπει ειδικευμένο προσωπικό και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των «στεγνών» προγραμμάτων που έχουν αποτελέσματα, «που βγάζουν πραγματικά καθαρούς ανθρώπους στην κοινωνία που μπορούν να προσφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, στο κοινωνικό σύνολο».
«Ταυτόχρονα, με όλες μας τις δυνάμεις θα παλέψουμε στο εργατικό κίνημα, στους μαζικούς φορείς, στη Βουλή, στο Ευρωκοινοβούλιο, παντού, έτσι ώστε το τρίπτυχο πρόληψη-απεξάρτηση- επανένταξη να γίνει πραγματικότητα, με συγκεκριμένες προτάσεις που η υλοποίησή τους μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα και να φθάνει σε ένα ελπιδοφόρο αύριο», είπε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε.
«Και τα προγράμματα πρόληψης, ειδική αγωγής στα σχολεία που θα αναδεικνύουν την αιτία του προβλήματος, και όχι να τρέχουμε σε συνέχεια να λύνουμε τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της πορείας, τα ζητήματα της απεξάρτησης που κάνουν οι θεραπευτικές κοινότητες με χρηματοδότηση και ενίσχυση των “στεγνών” προγραμμάτων, με το γεγονός ότι θα πρέπει οποιοσδήποτε εξαρτημένος άνθρωπος να μπορεί να θεραπεύεται δωρεάν με ειδικά προγράμματα, και κυρίως από εκεί και πέρα όταν βγαίνει καθαρός από αυτήν τη μάχη στην κοινωνία να μπορεί να αποκαθίσταται, να μπορεί να έχει μια σταθερή και μόνιμη δουλειά με ειδικά προγράμματα και κατάρτισης και επανένταξης και εργασιακής απασχόλησης σε τομείς που έχει τόσο ανάγκη ο τόπος και μπορεί να προσφέρει ο νέος άνθρωπος που έχει βγει νικηφόρα σε αυτήν τη μάχη».
«Είμαστε σίγουροι ότι και τα παιδιά εδώ και οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, στην “Παρέμβαση” θα ολοκληρώσουν με επιτυχία τις καθημερινές μάχες που δίνουν μέχρι το τέλος, και κυρίως αύριο μέσα στην κοινωνία, μέσα από τους λαϊκούς αγώνες, όλοι μαζί να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα ελπιδοφόρο αύριο που σημαίνει ρήξη με αυτό το σάπιο σύστημα, ρήξη με το αστικό κράτος που μας οδηγεί σε τέτοιες καταστάσεις και βεβαίως να ανοίξει ο δρόμος για μια νέα κοινωνία, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν δουλειά, όλοι θα μπορούμε να προσφέρουμε για το κοινωνικό σύνολο με λαϊκή ευημερία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, είπε ότι το μήνυμα του Κέντρου για τη σημερινή ημέρα, είναι η δύναμη να αλλάζεις.
«Αυτή η δύναμη μας επέτρεψε τα χρόνια της κρίσης να ανταποκριθούμε στα συνεχώς αυξανόμενα αιτήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες και με υποστελεχωμένες μονάδες να απαντήσουμε στα αιτήματα των τοπικών κοινωνιών», είπε ο κ. Γκιτάκος, τονίζοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ είναι εκείνα της έλλειψης προσωπικού, «την ίδια στιγμή που τα προβλήματα της χρήσης, εξαιτίας των συνθηκών κρίσης, εμφανίζονται αυξημένα».
«Ακόμα και οι ίδιοι οι χρήστες έχουν μειωμένο κίνητρο για να ζητήσουν θεραπεία, ακριβώς γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί μετά το πέρας αυτής, δεν ξέρουν ποιες θα είναι οι συνθήκες ένταξής τους ή επανένταξής τους στην κοινωνία, εκεί δηλαδή που χρειάζεται να δοθεί μια μεγάλη μάχη- γιατί το εύκολο είναι να καθαρίσει κάποιος, το δύσκολο είναι πώς θα συνεχίσει», υπογράμμισε ο κ. Γκιτάκος.
«Από αυτή την άποψη το ΚΕΘΕΑ παρέχει επί 30 χρόνια υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, δωρεάν, σε όλους τους Έλληνες πολίτες που τις έχουν ανάγκη, και είμαστε ο μοναδικός οργανισμός που έχει να παρουσιάσει ένα τόσο μεγάλο, σε βάθος χρόνου, έργο και τόσο αποτελεσματικό, το οποίο έχει και διεθνή αναγνώριση, καθώς δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο φορέας μας είναι μεταξύ άλλων και επίσημος σύμβουλος του ΟΗΕ για ό,τι έχει να κάνει με τα ναρκωτικά», είπε ο κ. Γκιτάκος και έκανε λόγο για εξαιρετική δομή που αν την φροντίσουμε μπορεί «ο τόπος μας μιας και έχουμε εθνικό δίκτυο, να έχει μακροπρόθεσμο κοινωνικό όφελος που αυτό είναι το σημαντικό».
«Για οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη χρειάζονται άνθρωποι και οι άνθρωποι είναι πολύτιμοι, αυτούς φροντίζει το ΚΕΘΕΑ, σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους, δεν περιορίζεται μόνο στον χρήστη, γιατί έχει μια ολιστική αντιμετώπιση της έννοιας της εξάρτησης και της απεξάρτησης, απευθύνεται και στην οικογένειά του και στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο που αυτή κινείται, και για όλους αυτούς τους λόγους, χρειαζόμαστε την υποστήριξη της πολιτείας σε ό,τι έχει να κάνει με την υποστέλεχωσή μας», σημείωσε ο κ. Γκιτάκος, επισημαίνοντας ότι στο ΚΕΘΕΑ έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2006.
«Παρόλα αυτά θα συνεχίσουμε το έργο μας, γιατί η δύναμη να αλλάζεις είναι κάτι που το πιστεύουμε και ο τρόπος μας για να ζούμε» τόνισε.
Εξάλλου, η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» Ελένη Αναγνώστου, είπε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί από το 1989, ενώ επισήμανε ότι εκείνοι που προσφεύγουν σήμερα στις υπηρεσίες της «Παρέμβασης» είναι πιο επιβαρυμένοι κυρίως σε θέματα υγείας, και η εξαθλίωση που υπάρχει στην πιάτσα είναι πάρα πολύ δύσκολο να τους βοηθήσει να κάνουν το επόμενο βήμα και να πάνε στην απεξάρτηση.
Η κ. Αναγνώστου πρόσθεσε ότι η κατάσταση επιβαρύνεται και από τα προβλήματα στην αγορά εργασίας και την κοινωνική τους επανένταξη και τόνισε ότι το πρώτο πράγμα που χρειάζεται το ΚΕΘΕΑ αυτήν τη στιγμή είναι η πρόσληψη προσωπικού για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα της περιοχής, της Ανατολικής Αττικής και της Αθήνας.
Σε συζήτηση με τον κ. Γκιτάκο και τα άλλα στελέχη του ΚΕΘΕΑ, έγινε γνωστό ότι το Κέντρο το 2013 εξυπηρέτησε 13.560 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 7.500 ήταν χρήστες και οι υπόλοιποι οικογένειες. Με προσωπικό 450 ατόμων πραγματοποίησε παρεμβάσεις πρόληψης σε πάνω από 10.000 μαθητές.
Οι προσλήψεις έχουν «παγώσει» από το 2006, ενώ από το 2009 έχουν αποχωρήσει περί τα 80 άτομα χωρίς να έχουν αντικατασταθεί.
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 18 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 25% από το 2009, ενώ αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 15 αιτήματα από τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα για τη λειτουργία θεραπευτικών κοινοτήτων.