«Άσχημη εβδομάδα για τη δημοκρατία στην Αθήνα» χαρακτηρίζει την προηγούμενη, η βρετανική εφημερίδα Guardian, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο σχετικά με την εμφάνιση των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο κοινοβούλιο.
Το άρθρο που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο, φέρει την τίτλο «Τραγούδια των SS και αντισημιτισμός: Η εβδομάδα που η Χρυσή Αυγή δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ναζιστικό κόμμα».
«Την περασμένη Τετάρτη η Ελλάδα τραντάχτηκε όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο προφυλακισμένος αρχηγός της Χρυσής Αυγής έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση μετά από πέντε μήνες», σημειώνει το δημοσίευμα.
«Ενθαρρυμένος από την πρόσφατη επιτυχία του στις ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές, -στις οποίες το κόμμα αναδείχθηκε τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη- οι εξτρεμιστές κόμισαν το μήνυμα ότι δεν βρέθηκαν εκεί από τύχη αλλά πως είναι εδώ για να μείνουν. Και καθώς έτρεχαν μέσα στο ναό της Δημοκρατίας, εκσφενδονίζοντας ύβρεις προς άλλους βουλευτές σε μια πρωτοφανή επίδειξη βίας και χυδαιότητας, δεν υπήρχε καμία αμφιβολία για το τι είναι η Χρυσή Αυγή: Ένα κόμμα νεοναζί, δογματικά αποφασισμένο να ανατρέψει τη δημοκρατική τάξη», σημειώνει η αρθρογράφος και αναφερομένη στον κ. Μιχαλολιάκο υπογραμμίζει πως ήταν κάθε άλλο παρά μετανιωμένος και όντας σε «ασυνήθιστη επιθετική διάθεση, έκανε ναζιστικούς χαιρετισμούς, είπε στον ομιλητή να “σκάσει” και διέταξε τους φύλακες να απομακρύνουν τα χέρια τους από πάνω του».
Η ανταπόκριση συνεχίζεται με μια περιγραφή όσων συνέβαιναν έξω από τη βουλή. «Υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής με μαύρα, παρατάσσονταν σε στρατιωτικό σχηματισμό στην πλατεία Συντάγματος και τραγούδησαν με θέρμη μια εκδοχή του ναζιστικού τραγουδιού Horst Wessel, αν και με ελληνικούς στίχους. Όλα αυτά απείχαν παρασάγγας από τις πρόσφατες προσπάθειες του κόμματος να αποστασιοποιηθεί από την κακουργηματική και ρατσιστική ρητορική από την οποία γεννήθηκε».
Το άρθρο φιλοξενεί και δήλωση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος σημείωσε: «Ήταν ένα τεράστιο, ιστορικό λάθος εκ μέρους του κοινοβουλίου μας να μην απονομιμοποιήσει τη Χρυσή Αυγή. Έπρεπε να είχε απαγορευτεί, όχι για τη ναζιστική ιδεολογία αλλά γιατί είναι παραστρατιωτική οργάνωση… η οποία -εάν μπορούσε- θα προχωρούσε με ένα πραξικόπημα».