Υπέρ των συνεργασιών και των συνθέσεων στο πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στο newsbeast.gr ενώ παράλληλα στην ερώτηση για την «υπόγεια» συζήτηση αλλαγής του ονόματος της ΝΔ απαντά πολύ χαρακτηριστικά: «Κάθε κόμμα εκφράζει τις δικές του ιδέες και θέσεις και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός οφείλει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο τα ονόματα και τα σύμβολα. Αλλά το αποτέλεσμα της πολιτικής κάθε κόμματος». Ο κ.Χατζηδάκης δηλώνει αισιόδοξος για τη πορεία της χώρας σημειώνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι εφέτος υπάρχουν τετραπλάσιες αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια σε σχέση με πέρυσι.
«Η Ελλάδα, υποστηρίζει ο υπουργός Ανάπτυξης, γίνεται και πάλι μία κανονική χώρα και μπορεί να αποχαιρετήσει την Τρόικα».
Ποιες είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν ώστε η χώρα να βγει πραγματικά από τη μέγγενη των μνημονίων.
Δεν είμαστε μακριά από τον στόχο. Πλησιάζουμε σταδιακά χάρη στη δουλειά από τη πλευρά της κυβέρνησης και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Πετύχαμε πρώτον, με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που άλλαξε την εικόνα της χώρας. Δεύτερον, με ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών κερδίζουμε σε ανταγωνιστικότητα και δημιουργούμε ένα φιλικότερο περιβάλλον για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας. Η χώρα μας δημιουργεί τις βάσεις για να κερδίσει τη μάχη της ανάπτυξης. Μπαίνουμε φέτος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τρίτον, χάρη στα παραπάνω δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βγει η χώρα στις αγορές. Ήδη το πρώτο βήμα έγινε. Με την εδραίωση αυτής της εικόνας η Ελλάδα γίνεται και πάλι μία κανονική χώρα και μπορεί να αποχαιρετήσει την Τρόικα.
Μια χώρα με 30% καταγεγραμμένη ανεργία και χρέος σε δυσθεώρητα ύψη, μπορεί να βγει από την κρίση με τις γνωστές συνταγές του σταδιακού πλεονάσματος, της σταδιακής ανάπτυξης,των σταδιακών μεταρρυθμίσεων ;
Θυμηθείτε που βρισκόμασταν πριν δύο χρόνια. Θυμηθείτε την εικόνα της χώρας: οικονομική ανασφάλεια, πολιτική αστάθεια, σενάρια Grexit, απόσυρση κεφαλαίων από το τραπεζικό σύστημα. Βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού. Συγκρίνετε την τότε κατάσταση με τη σημερινή: πρωτογενές πλεόνασμα που ένα κομμάτι του μοιράζεται στους κοινωνικά αδύναμους, έξοδος στις αγορές, πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,6% φέτος και 2,5% του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Επίσης έχουμε εισροή αρκετών δις ευρώ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, επενδύσεις των Αράβων στον Αστέρα Βουλιαγμένης, των Αζέρων στη ΔΕΣΦΑ, την επένδυση του TAP, επανεκκίνηση των μεγάλων έργων στους τέσσερις αυτοκινητόδρομους. Όλα τα παραπάνω μεταφράζονται βραχυπρόθεσμα σε νέες θέσεις εργασίας, σταδιακή μείωση της ανεργίας, αύξηση των εισοδημάτων. Και είναι το ξεκίνημα. Αν κάτι δεν πάει στραβά θα ακολουθήσουν και άλλα. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους πτυχές της πολιτικής που ακολουθήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Θέσαμε όμως τα θεμέλια. Και η δουλειά αυτή αρχίζει να αποδίδει ήδη τους πρώτους καρπούς.
Περιμένετε κάποια κίνηση από την πλευρά της EE σχετική με το χρέος και ποια κατά τη γνώμη σας θα ήταν η πλέον αποτελεσματική.
Υπάρχουν οι θετικές ανακοινώσεις του πρόσφατου Eurogroup σχετικά με την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της. Το ζήτημα του χρέους το χειρίζεται με υπευθυνότητα ο Υπουργός Οικονομικών και θα ήταν αδόκιμο να πω το οτιδήποτε αυτή τη στιγμή. Θεωρώ πάντως δεδομένη τη δέσμευση των εταίρων μας να βοηθήσουν ώστε στο δημόσιο χρέος να γίνουν όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις.
Τι πρέπει να αλλάξει ακόμα για να προσελκύσει η χώρα ξένες αλλά και ημεδαπές επενδύσεις;
Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια για να γίνει η χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις με τα πρώτα αποτελέσματα, όπως σας ανέφερα να είναι ήδη ορατά. Από την πλευρά του Υπουργείου μας να σας θυμίσω το νέο Επενδυτικό Νόμο που ψηφίσαμε ο οποίος θεσπίζει μία Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. Ήδη έχουμε τετραπλάσιες αιτήσεις περισσότερες για επενδυτικά σχέδια σε σχέση με πέρυσι. Την απλοποίηση του ΕΣΠΑ με 32 διαφορετικές παρεμβάσεις που είχε ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων με τη χώρα μας να καταλαμβάνει την 3η θέση στην ΕΕ-28 από την 18η πριν δύο χρόνια. Τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου σε συνεργασία με τη γερμανική KfW, το Ίδρυμα Ωνάση και αργότερα και την ΕΤΕπ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Τον νέο νόμο – πλαίσιο για την απλούστευση στις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων με τον οποίο επιχειρούμε μία ριζική μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Με το νέο σύστημα που εισάγουμε, η πλειονότητα των δραστηριοτήτων θα ξεκινά με απλή υπεύθυνη δήλωση, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια από το κράτος. Ακολουθεί το νομοσχέδιο για τα Logistics, για να στηριχθεί η προσπάθεια να γίνει η χώρα διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή, το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις, δηλαδή για τις προμήθειες και τα δημόσια έργα με το οποίο απλοποιούμε τη νομοθεσία με στόχο μεγαλύτερη διαφάνεια, ταχύτητα και εξοικονόμηση πόρων για το δημόσιο. Όλα τα παραπάνω συμβάλουν στο να αλλάξει η χώρα εικόνα και να μπει ουσιαστικά στον επενδυτικό χάρτη.
Δεχθήκατε βολές για τις λαϊκές αγορές. Σας κατηγορούν ότι βάζετε από το παράθυρο τους μεγαλομεσάζονες και τις μεγάλες εταιρείες…
Αυτό είναι αστείο! Πώς είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να ευνοούμε τις μεγάλες εταιρείες και τους μεγαλομεσάζοντες και από την άλλη πλευρά να μη μειώνουμε καμία άδεια, να μετατρέπουμε τις τριετείς άδεις σε άδειες αορίστου χρόνου, να μειώνουμε τα ημερήσια τέλη κατά 20% και να επιτρέπουμε να πωλούνται περισσότερα προϊόντα στις λαϊκές όπως παραδοσιακά αλλαντικά, παραδοσιακά ζυμαρικά κλπ; Αυτό που επιχειρούμε είναι να βάλουμε μία τάξη στο Υπαίθριο Εμπόριο προς όφελος των απασχολούμενων σε αυτό και των καταναλωτών. Εκτός των άλλων, κωδικοποιούμε τη νομοθεσία, δημιουργούμε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων για καλύτερο έλεγχο, ξεκαθαρίζουμε τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης, διαχωρίζουμε τους εμπόρους από τους παραγωγούς. Στο κομμάτι της κατανομής των θέσεων καταλήξαμε σε έναν συμβιβασμό. Για ένα λόγο που δεν αντιλαμβάνομαι απολύτως φαίνεται πως υπήρχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο Υπουργείο από ότι στην ηλεκτρονική κλήρωση! Με τις αλλαγές που επιφέραμε στο Υπαίθριο Εμπόριο κάνουμε πιο διαφανείς τις διαδικασίες προς όφελος των υγιών δυνάμεων στις λαϊκές αγορές και ενισχύουμε τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ του Ευάγ. Βενιζέλου πόσο άλλαξε τη ΝΔ;
Η κρίση μας έχει αλλάξει, όλους. Είναι αλήθεια ότι σε ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος διαμορφώθηκε μία κουλτούρα σύνθεσης και συνεργασίας αναγκαία για να ξεπεράσει η χώρα τις πρωτοφανείς προκλήσεις. Για μένα αυτή η εξέλιξη δεν είναι ξένη καθώς στην Ευρώπη η δημιουργική σύνθεση είναι πάντα το ζητούμενο.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφονται σε ποσοστά που σαφώς και δεν επιτρέπουν σχηματισμό κυβέρνησης.Και οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν συμμάχους. Ποιοι μπορεί να είναι οι σύμμαχοι της ΝΔ ;
Ας μη βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό και οι βουλευτικές εκλογές απέχουν πολύ. Να σας θυμίσω τα δημοκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ πριν μερικούς μήνες που προμήνυαν τον εκλογικό του θρίαμβο στις αυτοδιοικητικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Με τα σημερινά δεδομένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δεύτερο στις μισές δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές και κινδυνεύει να μην έχει εκπρόσωπο στον δεύτερο γύρο στην πλειονότητα των περιφερειών. Η ΝΔ θα συνεχίσει στο δύσκολο δρόμο που έχει χαράξει. Το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της Ευρώπης, της ευθύνης, επιβάλλοντας με αποφασιστικότητα την ατζέντα της. Τα μηνύματα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι θετικά για την κυβέρνηση και αρνητικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι Έλληνες στο δίλημμα σταθερότητα ή ΣΥΡΙΖΑ επιλέγουν σταθερότητα και προοπτική.
Υπάρχει μια υπόγεια συζήτηση για μετονομασία και πιθανότατα μετάλλαξη της ΝΔ σε ένα ας πούμε πιο σύγχρονο φιλελεύθερο κόμμα.Υπάρχει κατά τη γνώμη σας αυτή η ανάγκη;
Κάθε κόμμα εκφράζει τις δικές του ιδέες και θέσεις και όπως κάθε ζωντανός οργανισμός οφείλει να προσαρμόζεται στις εξελίξεις, διατηρώντας τα βασικά στοιχεία της ταυτότητάς του. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο τα ονόματα και τα σύμβολα. Αλλά το αποτέλεσμα της πολιτικής κάθε κόμματος. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί σε αυτή την ιστορική φάση για τη χώρα η ΝΔ πρωτοστατεί έτσι ώστε η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να μπει σ ένα νέο ευρωπαϊκό δρόμο.