Οι συνδικαλιστές αντέδρασαν, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να προχωρήσει το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (βαθμολογία με ποσόστωση). «Η ρύθμιση αυτή ξεβολεύει μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων», τόνισε, ενώ «απάντησε» και συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεσήμανε ότι «κάθε σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, που σέβεται τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη που τη συντηρεί, πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει και τους άριστους -για να τους επιβραβεύει- και όσους έχουν χαμηλή απόδοση -για να τους βοηθά να βελτιωθούν και να εξελιχθούν» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «αυτό ακριβώς επιδιώκει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την εισαγωγή για πρώτη φορά, της συγκριτικής αξιολόγησης στον προσδιορισμό των ανώτατων ποσοστών των δημόσιων υπαλλήλων ανά κλίμακα βαθμολογίας».
Ανέφερε επίσης, ότι με το μέχρι σήμερα καθεστώς βαθμολόγησης η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων βαθμολογούνταν με 9 και 10, για να τονίσει ότι αυτό «αναιρεί τη σημασία και τη λογική της αξιολόγησης και την καθιστά ανούσια, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί εργαλείο παρακίνησης για τον αξιολογούμενο και μεγιστοποίησης της απόδοσης του φορέα».
«Η ρύθμιση αυτή “ξεβολεύει” μια μειοψηφία δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι βαθμολογούνταν με υψηλούς βαθμούς, ενώ στην πραγματικότητα κωλυσιεργούσαν συστηματικά στην εργασία τους», και «η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ προσπαθεί για λόγους ψηφοθηρίας και εντυπωσιασμού να “αγκαλιάσει” αυτή τη μειοψηφία και να την προστατεύσει από μια αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση» είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «οι Έλληνες πολίτες, που υπεβλήθησαν την τελευταία τετραετία σε σκληρές θυσίες και μεγάλες δοκιμασίες, το ελάχιστο που απαιτούν είναι ένας λειτουργικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας». Τόνισε, επίσης, ότι «η εποχή όπου μια αναχρονιστική συνδικαλιστική ηγεσία μπορούσε να εμποδίσει τις αλλαγές που απαιτεί και δικαιούται η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί».