Διάταξη – πρόκληση περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, με την οποία εξαιρούνται από την κινητικότητα οι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στα υπουργικά γραφεία.
Η συγκεκριμένη διάταξη μπήκε μεταξύ των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης που εξαιρεί από την κινητικότητα εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποσπαστεί σε υπουργικά γραφεία. Πρόκειται για τη διάταξη στο άρθρο 90 παράγραφος 2.
Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη στην αξιολόγηση των συγκεκριμένων υπαλλήλων θα προσμετρηθεί το γεγονός ότι έχουν θητεύσει δίπλα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς.
Στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται: «Η αποτίμηση προσόντων του υπαλλήλου στηρίζεται σε επί μέρους κριτήρια που αφορούν τη βασική και επαγγελματική του εκπαίδευση, την εν γένει εργασιακή και διοικητική του εμπειρία, τα ειδικά καθήκοντα όπως των υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005, και την εργασιακή του φυσιογνωμία όπως (δεξιότητες, ή επιδόσεις, ηθικές αμοιβές, πειθαρχικές ποινές, τις μακρόχρονες ή συστηματικά επαναλαμβανόμενες αναρρωτικές άδειες ή αδικαιολόγητες απουσίες) και τον τρόπο εισαγωγής στους φορείς της παρ.1. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, λαμβάνεται υπόψη η οικογενειακή του κατάσταση κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση ε. Όσοι επιθυμούν να αποχωρήσουν τίθενται κατά προτεραιότητα σε διαθεσιμότητα χωρίς αποτίμηση των προσόντων».
Η αναφορά αυτή περί «υπηρετούντων με οποιαδήποτε σχέση σε Διεθνείς Οργανισμούς, και σε γραφεία και σε υπηρεσίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του π.δ.63/2005» ερμηνεύεται ως το παράθυρο που ανοίγει για να μείνουν εκτός κινητικότητας όσοι είναι συνεργάτες και σύμβουλοι σε υπουργικά γραφεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να απασχολεί έως και τέσσερις συνεργάτες αποσπασμένους από υπηρεσίες του Δημοσίου, ενώ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων απασχολούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση μάλιστα ενδεχομένως να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις αλλά και να δημιουργήσει ένα επιπρόσθετο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς εάν δεν αποσυρθεί, ενδεχομένως να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σκέφτονται να καταψηφίσουν.