Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται σήμερα, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών με ενήμερα δάνεια.
Πρόκειται για την Ένωση Τραπεζών, την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΝΚΑ, τη ΓΣΕΕ, την Εκτελεστική Γραμματεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, τον Συνήγορο του Καταναλωτή, την ΕΚΠΟΙΖΩ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία του ΙΚΑ και το ΔΣΑ. Όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν θα παραστεί αλλά αποστέλλει υπόμνημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ενημερώνοντας την επιτροπή για τις θέσεις της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ Χρήστος Γκόρτσος είπε ότι ο αριθμός των αιτήσεων που θα υποβληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα είναι μεγάλος.
Ζήτησε, επίσης, να καταργηθεί η «πρόχειρη διαδικασία» των προσωρινών διαταγών, διότι μια προσωρινή διαταγή μπορεί να προκαταλάβει την τελική δικαστική απόφαση. Η αναφορά του προκάλεσε σχόλια από σειρά βουλευτών που ζήτησαν διευκρινίσεις από τον κ.Γκόρτσο, τις οποίες αναμένεται να δώσει στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι καθυστερούν σημαντικά τα δικαστήρια καθώς υπάρχουν ειρηνοδικεία που ορίζουν δικάσιμο το 2022 ή το 2023 όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Νέα Ιωνία. Πρότεινε, επίσης, να αυξηθεί το ποσοστό του 10% που προβλέπεται στο νομοσχέδιο ως ελάχιστη μηνιαία δόση.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της επιτροπής, δύο μέλη της, ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΠΑΣΟΚ και η Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσαν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής τους συνέντευξης στον ΑΝΤ1, ότι θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο συζητούμενο νομοσχέδιο ρητή διάταξη για το πάγωμα των πλειστηριασμών έως το τέλος του 2014 ή το τέλος του 2015.