Προνόμια και ασυλίες επιφυλάσσουν οι διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες για το προσωπικό του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα μέλη της Ομάδας Δράσης που βρίσκονται στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Διευκρινίσεις και αναλυτικά στοιχεία για το νομικό καθεστώς παρουσίας της λεγόμενης τρόικας, τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματία Μόρς, είχαν ζητήσει από τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου και Δημήτρης Στρατούλης. Οι βουλευτές στο κείμενο της ερώτησής τους ζητούσαν να ενημερωθούν για τις «δαπάνες της τροϊκανής χούντας, το νομικό καθεστώς της και τον οικονομικό δολοφόνο το ΔΝΤ». Εκτός από το νομικό καθεστώς της παρουσίας τους στην Ελλάδα, ζητούσαν να διαβιβαστούν στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό αριθμό των εμπειρογνωμόνων, υπαλλήλων, συμβούλων και υπαλλήλων γραμματειακής υποστήριξης, καθώς και όσων υπάγονται στον Χερστ Ράϊχενμπαχ και τον Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ.
Τι ισχύει για το ΔΝΤ:
Όπως διευκρινίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών, «το ΔΝΤ και το προσωπικό του απολαύουν προνομίων και ασυλιών δυνάμει της Συμφωνίας περί Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της 22ας Ιουλίου 1944 (που κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον Α.Ν. 766/1945) και της Σύμβασης της 21ης Νοεμβρίου 1947 περί προνομίων και ασυλιών των Ειδικευμένων Οργανισμών των Η.Ε. (που κυρώθηκε στη χώρα μας με το ν. 471/1976)». (σ.σ. για το θέμα αυτό έχει εγγράφως απαντήσει και παλαιότερα το υπουργείο Οικονομικών ότι στη βάση των διατάξεων αυτών το ΔΝΤ, ως διεθνής οργανισμός, απαλλάσσεται από οποιοδήποτε δασμό και φόρο).
Τι ισχύει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ως προς το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφαρμοστέο είναι το Πρωτόκολλο της 8ης Απριλίου 1965 περί προνομίων και ασυλιών της ΕΕ, το οποίο ισχύει σήμερα ως Πρωτόκολλο 7 και είναι προσαρτημένο στη Συνθήκη για την ΕΕ και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της ΕΕ.
Τι ισχύει για τα μέλη της Task Force:
Όσον αφορά τα μέλη της Ομάδας Δράσης που βρίσκονται στην Ελλάδα, ως υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εμπίπτουν στην έννοια των «υπαλλήλων και του λοιπού προσωπικού των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» και συνεπώς διέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 12-16 του ως άνω Πρωτοκόλλου του 1965 περί προνομίων και ασυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Κατά συνέπεια, η παρουσία των εκπροσώπων της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών στη χώρα μας εδράζεται στην εσωτερική και διεθνή έννομη τάξη και οποιοσδήποτε παραλληλισμός με την κατάλυση της έννομης δημοκρατικής τάξης κατά την περίοδο της δικτατορίας είναι αβάσιμος και επιεικώς ατυχής», αναφέρει στην απάντησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας.
Την ίδια ώρα με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ιωάννης Στουρνάρας διευκρινίζει για την Ομάδα Δράσης, ότι η λειτουργία του τεχνικού κλιμακίου της που συνδράμει συμβουλευτικά στο έργο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το έργο του δεν υποκαθιστά επ’ ουδενί το έργο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Το έγγραφο του κ. Στουρνάρα διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννη Δημαρά και Γαβριήλ Αβραμίδη, στην οποία επικαλούνταν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ελεγκτές-εμπειρογνώμονες προσφέρουν υπηρεσίες στα υπουργεία αντλώντας κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στην ίδια ερώτηση έχει απαντήσει εγγράφως ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γιώργος Γιαννούσης, σημειώνοντας ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργο με αυτά τα στοιχεία, ούτε και εκκρεμεί σχετική πρόταση αρμοδίου φορέα».