Σαρανταοκτάωρο εντατικής οικονομικής διπλωματίας ξεκινά σήμερα στην Νέα Υόρκη με στόχο την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδυτών.

Η κυβέρνηση έχει σηκώσει ψηλά τον πήχη, διαρρέοντας εδώ και ημέρες ότι θα ανακοινωθεί επένδυση-μαμούθ αρκετών δισ. ευρώ. Στελέχη της αναφέρουν ως πιθανότερο «γαμπρό», επιχειρηματία του αραβικού κόσμου με τον οποίο έχει προγραμματιστεί επαφή την Πέμπτη.

Έως τότε έχουν όμως προγραμματιστεί σειρά από εκδηλώσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση θέλει να εκπληρώσει τον δεύτερο κατά σειρά οικονομικό στόχο του ταξιδίου: τη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.

Ο πρώτος ήταν η αναστροφή των αρνητικών δημοσιευμάτων για τις προοπτικές της χώρας. Η «Morgan Stanley» με δημοσίευμά της υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή λέγοντας ότι «δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει», ενώ η Wall Street φιλοξενούσε δημοσίευμα με τίτλο «Εμπιστεύσου την Ελλάδα, θα… χρεοκοπήσει».

Η αναστροφή των εντυπώσεων εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε μετά από διαδοχικές συνεντεύξεις του πρωθυπουργού, στις οποίες διαβεβαίωσε ότι η χρεοκοπία δεν είναι επιλογή για την Ελλάδα και τόνισε πως η χώρα έχει μεγάλες δυνατότητες για ξένες επενδύσεις, ενώ εύσημα έλαβε από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η χώρα την κρίση.

Το βασικό θέμα της αποστολής είναι η οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι στο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, μετέχουν τρία στελέχη του οικονομικού πεδίου, ο υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης.

Ο πρωθυπουργός έχει προγραμματιστεί να μιλήσει σε εκδήλωση του Economic Club, το σημαντικότερο οικονομικό φόρουμ των ΗΠΑ, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο Fast Τrack. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει τη σύνθεση του Ιnvestment Βoard, του επενδυτικού συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν και επιφανείς Έλληνες της Διασποράς.

Οι ειδήσεις λέγεται όμως ότι θα «βγουν» την Πέμπτη, καθώς μετά την έναρξη των εργασιών της 65ης Γενικής Συνέλευσης θα έχει αρκετές συναντήσεις με ξένους ηγέτες. Ειδικής σημασίας, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ήταν και η συνάντηση της Δευτέρας με στελέχη εβραϊκών οργανώσεων, καθώς όπως αναφέρουν μία από τις βασικές χώρες προέλευσης ξένων επενδύσεων με βάση τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα είναι το Ισραήλ (μαζί με την Ρωσία και την Μ Ανατολή).

Σε βασικό πεδίο για την είσοδο επενδυτών ανάγονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα έργα υποδομής, αλλά και η κρατική περιουσία, αφού όπως είπε ο Πρωθυπουργός «μπορούμε να ιδιωτικοποιήσουμε ή να εκμεταλλευθούμε ανενεργά κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 270 δισ. ευρώ».

Πηγή: capital.gr