Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με το οποίο εναρμονίζεται στην εθνική νομοθεσία η ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης τόνισε ότι το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, την καλύτερη αξιοποίησή της, το μετριασμό της σπατάλης και της κακής χρήσης, καθώς και την προώθηση νέων τεχνολογιών, με απώτερο στόχο να φτάσουμε σε κτίρια με μηδενική, σχεδόν, κατανάλωση. Όπως μάλιστα ανέφερε «είναι αδιανόητο ένα κτίριο στην Ελλάδα, με τόσο ήλιο, να απαιτεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για θέρμανση από ένα κτίριο σε βόρειες και ψυχρές χώρες»
Ειδικότερα με το νομοσχέδιο:
• Επανακαθορίζονται οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν στον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ, αλλά και για τα νέα κτίρια και για όσα υπάρχουν και ανακαινίζονται ριζικά.
• Ορίζεται ότι ειδικά από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση.
• Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου, δηλαδή της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ), που στελεχώθηκε πρόσφατα.
• Δίνονται όλες οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για τη λήψη οικονομικών και λοιπών κινήτρων που μπορούν να υιοθετηθούν για να έχουμε άμεσα οφέλη. Και αυτό σημαίνει κίνητρα εφαρμογής, ειδικά στα υφιστάμενα κτίρια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» επί της αρχής και υπέρ σε όλα τα άρθρα καθώς – όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος Χαρά Καφαντάρη – η οδηγία είναι πολύ καλή αλλά ενσωματώνεται με τρόπο «πρόχειρο». Η ειδική αγορήτρια των ΑΝΕΛ Ραχήλ Μακρή ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές σχέδιο νόμου, αλλά ψήφισε «παρών» επί της αρχής και των άρθρων. Ο Ηλ. Παναγιώταρος (ΧΑ) δήλωσε ότι υπερψηφίζει τα άρθρα του νομοσχεδίου και η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία τάχθηκε κατά, έκανε λόγο για νομοθέτημα με κατασταλτικό χαρακτήρα.
Ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία με την οποία γίνεται δεκτή η πρόταση του Δήμου Λαυρεωτικής να υπάρχει δυνατότητα χωροθέτησης, σε νέο σημείο – στη θέση Φοβόλες (παλαιά χωματερή) της Κερατεάς και όχι στην περιοχή Βραγόνι (Οβριόκαστρο) – του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων ύστερα από έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Επίσης δίνεται η δυνατότητα προκήρυξης του έργου από τον ΕΣΔΝΑ ή εκχώρησή του με προγραμματική σύμβαση στον δήμο. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος τροποποίησε πάντως τη ρύθμιση διασφαλίζοντας περαιτέρω την τοπική κοινωνία για τη μη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων στην αρχική θέση Βραγόνι.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, τόνισε ότι με την τροπολογία αυτή δικαιώνονται οι πολίτες της Κερατέας ενώ και ο Στ. Καλαφάτης επισήμανε ότι η περίπτωση της Κερατέας είναι υπόδειγμα αγαστής συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε μάλιστα ότι η νέα θέση «προέκυψε μέσα από την ωρίμανση του διαλόγου και τη βούληση των πολιτών να αφήσουν πίσω τους τις εντάσεις του παρελθόντος». Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος καταψήφισε την τροπολογία – η εισηγήτρια ανέφερε ότι «αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα οποία σχεδιάζονται θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση στη ζωή μας και θα εκτοξευτούν τα δημοτικά τέλη» ενώ εκτίμησε ότι «η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις». Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ οι ΑΝΕΛ δήλωσαν παρών (με τον Π. Χαϊκάλη να διαχωρίζει τη θέση του και να καταψηφίζει).
Ακόμη, ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση προθεσμίας έκδοσης αδειών καθώς με τις συνεχόμενες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, τόσο του τρόπου έκδοσης οικοδομικών αδειών όσο και της λειτουργίας των Πολεοδομικών Υπηρεσιών, (οι οποίες ανασυγκροτήθηκαν ως Υπηρεσίες Δόμησης στους αρμόδιους Δήμους και επανακαθορίστηκαν οι αρμοδιότητες τους) δημιουργήθηκε ένα πλήθος δυσλειτουργιών και καθυστερήσεων.
Με την νέα διάταξη δίδεται παράταση στην προθεσμία έκδοσης των αδειών για τις οποίες υποβλήθηκε φάκελος υπό το νομικό πλαίσιο του Γ.Ο.Κ, προ της ενάρξεως εφαρμογής του Ν.Ο.Κ (02.07.2012) μέχρι και την 25.11.2013, καθώς, όπως αποδείχτηκε, οι υπηρεσίες δόμησης δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μέσα στην τασσόμενη προθεσμία της γενικής διάταξης του άρθρου 26 του Ν.2831/2000.