Η Ελλάδα λαμβάνει αντιφατικά μηνύματα από την ΠΓΔΜ, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν πραγματικά επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας και τόνισε ότι εμείς θα συνεχίσουμε τη σταθερή προσπάθεια για βελτίωση των διμερών μας σχέσεων και άνοιγμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της γειτονικής χώρας.

Έχουμε μια πρόσκληση για επίσκεψη του Δ. Δρούτσα στα Σκόπια από τον ομόλογό του και την προηγουμένη έχουμε συνέντευξή του με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα, σημείωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο κ. Μιλοσόσκι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει αν πράγματι επιθυμεί καλές σχέσεις με την Ελλάδα ή όχι.

Εμείς θέλουμε καλές σχέσεις και είμαστε αποφασισμένοι να δημιουργήσουμε ένα θετικό κλίμα, ώστε να έχουμε πρόοδο στο θέμα της ονομασίας. Αυτές οι επιθέσεις δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό πέρα του να οξύνουν το πνεύμα και να δημιουργούν ένταση στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, κάτι που κάνει την επίτευξη λύσης πιο δύσκολη, τόνισε.

Ενόψει της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και του ενδεχόμενου πρόσκλησης προς τα δύο μέρη από τον εκπρόσωπο του γ.γ. Μάθιου Νίμιτς, ο Γρ. Δελαβέκουρας είπε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν πρόσκληση για τριμερή συνάντηση, επιθυμία μας, πάντως, είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, που θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με το Μ. Νίμιτς.

Αναφορικά με τις επίμαχες δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ, ο Γρ. Δελαβέκουρας επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει εξηγήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πλαίσιο των δηλώσεων, τις οποίες και έλαβε. Συνέχισε λέγοντας ότι η θέση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραμένει σταθερή: οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις σε σαφώς καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ των δύο χωρών και θα στηρίξουν τη λύση στην οποία θα καταλήξουμε.

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος είπε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με συγκεκριμένο αντικείμενο: τον προσδιορισμό της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ και αυτό ορίζεται ξεκάθαρα στις αποφάσεις του ΣΑ και στην ενδιάμεση συμφωνία.