Μέσα στην εβδομάδα κλείνει το πακέτο των μέτρων, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί στους εταίρους ότι θα περάσει από την Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα είναι έτοιμο στην σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου όπου θα τεθεί και πάλι επί τάπητος το «ελληνικό πρόβλημα».

Ο Α. Σαμαράς παρά τις αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ σπεύδει να κλείσει το πακέτο των μέτρων στοχεύοντας να εξασφαλίσει στην σύνοδο του Οκτωβρίου μια μικρή έστω επιμήκυνση.

Την Παρασκευή συναντάται άλλωστε με τον Μάριο Μόντι και μοναδικό θέμα της ατζέντας είναι ακριβώς η δυνατότητα και το εύρος μιας νέας επιμήκυνσης κίνηση του στηρίζει ήδη ο Μόντι στα ευρωπαϊκά όργανα.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να εξασφαλίσει αφ’ ενός την υπερψήφιση έστω και με απώλειες -τις οποίες είναι διατεθειμένος να ρισκάρει- των μέτρων, να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και να εξασφαλίσει κατά το δυνατόν εργασιακή ειρήνη μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

Θα πρέπει βέβαια να εξηγήσει και στους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό γιατί μισθωτοί και κυρίως συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος των μέτρων με τις περικοπές των συντάξεων να ξεκινούν από τα 680 ευρώ.

– Σήμερα, ο Α. Σαμαράς συγκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλο, Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια και Ναυτιλίας Κ.Μουσουρούλη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της παράνομης μετανάστευσης καθώς στην Αθήνα υπάρχει έντονος προβληματισμός από τις νέες δραματικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο, κάτι που, όπως εκτιμάται, μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κύμα προσφύγων μέσω των θαλασσίων συνόρων τα οποία δύσκολα φυλάσσονται.