«Καμία μετάλλαξη δεν έχει συμβεί στο ΠΑΣΟΚ. Ο κόσμος αλλάζει, όχι το ΠΑΣΟΚ το οποίο προσαρμόζεται στις συνθήκες και στέκεται δίπλα στο λαό», τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κινήματος Σωκράτης Ξυνίδης στην ομιλία του στην τελευταία ημέρα των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Ξυνίδης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλύσεις, παράδοση, εμπειρία, στελέχη, και πάνω απ’ όλα τη «σκέψη του Ανδρέα».

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις τράπεζες, είπε ότι εκείνοι που τα λένε αυτά, πρέπει πρώτα να θέσουν το όριο που δεν θα επιτρέψει ένα ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων με καταστρεπτικές για την οικονομία συνέπειες.

Αναφερόμενος στην πορεία της Ευρώπης, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι η κρίση δεν απαντάται ούτε με πολιτικές που προκρίνουν την απομόνωση, ούτε με τη συνέχιση της υπερκατανάλωσης και του δανεισμού και πρόσθεσε ότι η απάντηση για μια νέα ευρωπαϊκή και παγκόσμια πορεία βρίσκεται στο νέο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος με επιστολή του διατύπωνε τους πολιτικούς λόγους για τους οποίους δε θα λάμβανε μέρος στις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «οι αφοριστικοί χαρακτηρισμοί αποτελούν ύβρη για το σώμα του ΕΣ και την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι στο Κίνημα ποτέ δεν κυριάρχησαν διαχωριστικές αντιλήψεις περί «ευαίσθητων» και μη , «παλαιών και νέων αριστερών και μη» και υπογράμμισε ότι όσοι πάνε να επιβάλλουν τέτοιες αντιλήψεις θα μπουν στο περιθώριο.

Αναφερόμενος τέλος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Ξυνίδης είπε ότι προϋπόθεση για το ΠΑΣΟΚ είναι η ενωτική, έντιμη και καθαρή μάχη και υπογράμμισε ότι με τις εκλογές αυτές και κυρίως με τον «Καλλικράτη» ολοκληρώνεται η αποκέντρωση του κράτους η οποία υπήρξε προγραμματική αρχή του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του.