«Δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι να βάλουμε τα χέρια μας στις πληγές του σώματος της Δικαιοσύνης, καθώς έχουμε φτάσει στο απροχώρητο», τόνισε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτης, κατά την εθιμοτυπική επίσκεψή του στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ). Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρουπακιώτης έχει διατελέσει δύο τριετίες πρόεδρος του ΔΣΑ.
Τον κ. Ρουπακιώτη τον συνόδευε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, ο οποίος έχει και αυτός την ιδιότητα του δικηγόρου.
Ο υπουργός και υφυπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχαν σε πολύωρη ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου.
Ο κ. Ρουπακιώτης κάλεσε σε κοινή συνεργασία τους συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης (δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους). Τους κάλεσε σε μια συνεργασία όπου «εκεί θα πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του απέναντι στην κοινωνία, πριν ακόμη η οργή του κόσμου, δικαιολογημένη από κάθε άποψη, ξεσπάσει ακόμη και σε εκείνους που δεν φταίνε».
Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι «η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης δεν είναι δεδομένη και είναι καθημερινά πραγματούμενη και ζητούμενη και στον τομέα αυτό η συμμετοχή των δικηγόρων είναι μεγίστη», και πρόσθεσε ότι «οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές για τον καθένα».
Παράλληλα, τραγική χαρακτήρισε ο κ. Ρουπακιώτης την κατάσταση στις φυλακές.
Από την πλευρά του ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι το δικηγορικό σώμα είναι ένα βασικό μέρος της Δικαιοσύνης που πρέπει να αρχίσει να τρέχει, καθώς μάλιστα ο κόσμος θέλει τη Δικαιοσύνη δίπλα του.
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Γιάννης Αδαμόπουλος, αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κόσμος, έκανε ειδική αναφορά στην επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, λέγοντας: «Η επιβολή ΦΠΑ, η επιχειρηθείσα προσπάθεια απαξίωσης των νόμιμων αμοιβών -παρά το γεγονός ότι επί σειρά ετών αποτελούν πηγή αιμοδοσίας τόσο για τους Δικηγορικούς Συλλόγους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όσο και για ίδια τα κρατικά ταμεία- η αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών σε βαθμό που τις καθιστά δυσβάστακτες, ιδίως για τους νέους συναδέλφους, αγνοώντας τη δυσμένεια της οικονομικής συγκυρίας και την εξ αυτής αναπόφευκτη συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, αποτέλεσαν ενέργειες αποσπασματικές και καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, που επέτειναν τα αδιέξοδα στα οποία έχει εισέλθει τελευταία η δικηγορία, με ευθύνη αποκλειστικά και μόνο της Πολιτείας».
Αναφορά, όμως, έγινε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ στη μεγάλη καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης και στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους των δικαστηρίων, αναφέρει το ΑΠΕ.
Αναλυτικότερα, αναφέρθηκε ότι στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι εμπορικές υποθέσεις προσδιορίζονται να εκδικαστούν τον Φεβρουάριο του 2016 και οι υποθέσεις ενοχικού ενδιαφέροντος τον Απρίλιο του 2015, οι εργατικές υποθέσεις τον Ιανουάριο του 2015, τα διαζύγια, οι διατροφές, η επιμέλεια των παιδιών και οι μισθώσεις προσδιορίζονται τον Οκτώβριο του 2013, ενώ στο Ειρηνοδικείο Περιστερίου οι υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσδιορίζονται πλέον να εκδικαστούν σε πέντε χρόνια (2017).