«Μετά από επτά χρόνια κρίσης, η Ελλάδα ξαναέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Επιστρέφει με πολύ θετικές προοπτικές. Έχουν γίνει τόσες μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν γίνει πουθενά αλλού στην Ευρώπη». Το σήμα αυτό, με πολλούς αποδέκτες, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια 20λεπτης συνέντευξης που παραχώρησε στη διαδικτυακή τηλεόραση της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro.

Επιπλέον, «εκεί όπου όλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε. Έχουμε επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καταφέραμε να έχουμε μια εξαιρετική απόδοση της ελληνικής οικονομίας. Όλες οι προβλέψεις διεθνών αναλυτών και αγορών, αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα τελειώσει με αυτήν την πολύ δύσκολη περιπέτεια τον Αύγουστο του 2018. Για αυτό δουλεύουμε σκληρά. Αυτός είναι ο σκοπός μας, ίσως για πρώτη φορά αυτό δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, αλλά μια πραγματικότητα που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει πράξη».

Ερωτηθείς για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η Ελλάδα, αλλά και για την αυξημένη παρουσία κινεζικών συμφερόντων τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τσίπρας απάντησε: Όπως στη φύση έτσι και στην οικονομία, το κενό καλύπτεται. Και, «τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν για την Ευρώπη, αξιολόγηση, τιμωρία και λιτότητα. Για άλλους ήταν ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, οι Κινέζοι άρπαξαν την ευκαιρία και όποιος παίρνει ρίσκα, πετυχαίνει».

Όπως τόνισε: «Η Ελλάδα είναι ευκαιρία. Αν δεν το αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι, θα το αντιληφθούν κάποιοι άλλοι», σημείωσε, ενώ εξήρε πάντως το γαλλικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητά του ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις για νέες συμφωνίες. Ο μεγάλος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να ξανακερδίσει την εργασία και για αυτό, «χρειαζόμαστε επενδύσεις», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ωστόσο ότι άλλο πράγμα η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και άλλο, η τήρηση της νομιμότητας. Μεγάλες μεταρρυθμίσεις συντελούνται εξάλλου στο Δημόσιο με τη συνδρομή της γαλλικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να διαβεβαιώνει για το πλήγμα κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Έτσι, δεν θα χρειάζεται πια ο επενδυτής να κάνει αυτό που έκανε για πολλά χρόνια, να δίνει δηλαδή χρήματα κάτω από το τραπέζι.

Στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φορτώθηκε το βάρος όλης της Ευρώπης, ενώ χαρακτήρισε την ευρω-τουρκική συμφωνία, «δύσκολη αλλά αναγκαία». Δήλωσε περήφανος για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα (πρόσβαση στην εκπαίδευση, περίθαλψη, σίτιση, στέγαση).

Στα νησιά η κατάσταση δεν είναι το ίδιο καλή, λόγω της υπερσυσσώρευσης προσφύγων και μεταναστών, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός. Οι διαδικασίες για το άσυλο, χρονοβόρες, αλλά «προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του χειμώνα», π.χ. και μέσω ενοικίασης χώρων με πόρους της κυβέρνησης. Το πρόβλημα απαιτεί συνολική στρατηγική, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για το αίτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών και στο ενδεχόμενο να τού θέσει το ζήτημα ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα τού εξηγήσει στην περίπτωση αυτή ότι στην Ελλάδα ως ευνομούμενη χώρα της Ε.Ε. ισχύει απολύτως η διάκριση των εξουσιών. «Στην Ελλάδα δεν αποφασίζω εγώ, η εκτελεστική εξουσία σε θέματα που είναι αρμοδιότητας της δικαστικής εξουσίας». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τέλος, ανέφερε ότι οι σχέσεις με τους γείτονες ήταν πάντοτε δύσκολες, αλλά η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης, συνεργασίας, και μπορεί να προσδώσει θετικά όχι μόνο στην περιοχή, αλλά και στην προσπάθεια της Ευρώπης για εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σφαίρα.