Με τρεις προτάσεις ολοκλήρωσε την δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατά την πολύωρη συζήτηση της ΚΟ του Κινήματος, ενώ η πρώτη εκ των προτάσεών του είναι η δημιουργία από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, επιτροπής εποπτείας της τρόικας και παρέμβασής της εν λόγω επιτροπής, με διορθωτικές κινήσεις.
Η δεύτερη πρόταση του κ. Παπανδρέου αφορούσε την δημιουργία «κοινωνικού ισοδυνάμου» στήριξης των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Η τρίτη πρόταση αφορούσε την ανάληψη πρωτοβουλιών από κοινού με τους κοινωνικούς εταίρους και την κυβέρνηση για άσκηση ελέγχου στις τιμές βασικών αγαθών και η τέταρτη πρόταση αφορούσε την δημιουργία ενός «Μνημονίου για τον λαό»
Επίσης ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την θέση του για παράταση του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που όπως υπογράμμισε είναι απαραίτητες πρέπει να είναι η βάση διεκδίκησης των εκλογών όποτε διεξαχθούν.
Υπογραμμίζοντας ότι «θα κριθούμε από το πώς αντιμετωπίζουμε την «κρίση» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αύριο δίνουμε μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε και περιμένω ότι έχουμε πεισθεί να πούμε το ναι».
Τοποθετούμενος έναντι των διαφορετικών απόψεων που ακούστηκαν από τους 51 ομιλητές της σημερινής συνεδρίασης της ΚΟ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «δεν δικαιολογείται η δημιουργία αίσθησης σύγκρουσης, αλλά μάλλον της κοινής αγωνίας υπεράσπισης της χώρας σε αυτή την δύσκολη στιγμή».
Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν «τι διαχειριζόμαστε» και διερωτήθηκε αν η διετής διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη «επειδή έτσι θέλουν ορισμένα ΜΜΕ και συμφέροντα που θέλουν να μην αφήσουν αυτό το Κίνημα να χτυπήσει τα αίτια της κρίσης».
«Πριν από τα αίτια της κρίσης έπρεπε να χτυπήσουμε τα συμπτώματα, το χρέος, δεν αφήσαμε την χώρα να σκάσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όλοι έχουν το μυαλό της στη νέα γενιά και είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω κι εγώ παιδιά, το όνομα δεν είναι μόνο προνόμιο έχει και την άλλη πλευρά, τα παιδιά μου δεν θα διοριστούν στο Δημόσιο», ενώ απαρίθμησε μια σειρά ενεργειών, όπως η επίλυση του ασφαλιστικού, η προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», η αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και η διανομή αγροτικής γης τις οποίες χαρακτήρισε ως ευεργετικές για την νέα γενιά.
«Αν “σκάσει” η χώρα η μετανάστευση θα είναι πενταπλάσια» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Σε ότι αφορά την κομματική πειθαρχία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην δευτερολογία του έριξε το βάρος περισσότερο στο να προσέλθουν οι βουλευτές πεισμένοι, καθώς όπως ανέφερε «αύριο να πάμε όλοι μαζί όχι με αίσθημα επιβολής ή κυρώσεων, αλλά με αίσθημα πειθούς για αυτό που πρέπει να γίνει».
«Το θέμα είναι να πείσουμε την ελληνική κοινωνία για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να “σπάσουμε” τα “δεν πληρώνω” είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «ο ελληνικός λαός είναι σύμμαχός μας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επικράτηση του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης, αν ο ελληνικός λαός δεν ενστερνιστεί την αναγκαιότητα των αλλαγών και το πρόγραμμα αναγέννησης δεν θα πάμε μπροστά».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αύριο μας δίνεται μια ευκαιρία να αποφύγουμε την χρεοκοπία, αλλά δεν είναι η λύση, γιατί κανείς δεν θα μας “σώσει”, αύριο μας δίνεται μια χείρα βοηθείας για την μετάβαση και δεν ξέρω αν θα υπάρξει κι άλλη τέτοια βοήθεια».
Σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ίδιος πρότεινε την δοκιμή βελτίωσης επί ένα εξάμηνο των δεικτών που την επηρεάζουν, πλην του μισθολογικού, και κατόπιν την εφαρμογή «οριζοντίων μέτρων», πρόταση που δεν έγινε δεκτή.
«Μπορεί αν πούμε το “όχι” να αισθανθούμε περήφανοι, αλλά αυτή η περηφάνια έχει κοντά ποδάρια» είπε ο κ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το θέμα είναι πως θα φύγουμε γρήγορα από την ύφεση.
«Αν ο ελληνικός λαός έπαιρνε απόφαση για άλλο δρόμο θα πηγαίναμε εκεί, γι’ αυτό πρότεινα δημοψήφισμα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπανδρέου επίσης είπε ότι έχει μιλήσει με τους «καλύτερους οικονομολόγους όλων των τάσεων», έχει συναντηθεί στο Νταβός με τον κ. Σόρος, συνομίλησε με τους κκ Στίγλιτς, Ρουμπινί, Κρούγκμαν, καθώς και με όλους τους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής ενώ τον Απρίλιο του 2010 εξετάστηκε και το ζήτημα εξόδου από το ευρώ ή επιχείρησης δημιουργίας του μηχανισμού διάσωσης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι κανείς δεν του είπε πως από οικονομική άποψη θα ήταν καλύτερη η έξοδος από το ευρώ, επισήμανε όμως ότι κάποιοι του ανέφεραν ότι ορισμένοι θεωρούσαν πως το πολιτικό σύστημα θα επιζούσε από μια τέτοια εξέλιξη, καθώς «πολιτικά θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνουν αλλαγές στην Ελλάδα».
Απαντώντας σε όσα ανέφερε νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν παρασύρθηκε με το «λεφτά υπάρχουν» αλλά παρερμηνεύθηκε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «μπορούμε πολλά περισσότερα» ανέφερε ότι ο ίδιος «καλή τη πίστη παραιτήθηκα για να επιτευχθεί συναίνεση, αλλά δεν υπάρχει καμία σοβαρή ανταπόκριση από την ΝΔ είτε γιατί δεν έχει την βούληση, είτε γιατί ασχολείται με τα γκάλοπ».
Απαντώντας σε όσα ακούστηκαν για την ύπαρξη εναλλακτικών σχεδίων στην κρίση, ο κ Παπανδρέου είπε ότι «δεν γίνονται δημόσιες δηλώσεις για επεξεργασία» κλπ, γιατί αυτά μαθαίνονται και χρησιμοποιούνται» ενώ από την άλλη δεν απέκλεισε την κλήση από την Ευρωβουλή -με πρωτοβουλία των Σοσιαλιστών- της Τρόικας για απολογία ως προς τις ενέργειές της.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπεραμυνθούμε της Ελλάδας παντού», ενώ εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει, κάλεσε τους βουλευτές του κινήματος σε ένταση των προσπαθειών τους για την επεξεργασία εναλλακτικού σχεδίου για την Ελλάδα, ώστε «η άποψή μας να ηγεμονεύσει».
Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την ΝΔ ότι ήταν απούσα και από το ζήτημα των μετοχών των τραπεζών και από το ζήτημα της μετενέργειας.
«Το πρώτο Μνημόνιο δεν απέτυχε, αλλά δεν έφθασε στους στόχους του» είπε ο κ. Παπανδρέου επιρρίπτοντας ευθύνες και στην απόφαση της Dauville με την οποία «διαιρέθηκε η Ευρώπη σε χώρες υψηλού και χαμηλού ρίσκου», και στην ύφεση που επικρατεί στην Ευρώπη και στην ΝΔ η οποία «έκλεινε το μάτι» στα δήθεν κινήματα «δεν πληρώνω».
«Κυβερνήσαμε δύο χρόνια και μας αντιμετωπίζουν σαν να ήμασταν στην κυβέρνηση δύο τετραετίες, τα 5,5 χρόνια της ΝΔ που είναι;» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το ελληνικό κράτος “σέρνεται” επί δεκαετίες» και ανέφερε ότι όταν προσπάθησε να στελεχώσει το πρωθυπουργικό γραφείο «την στιγμή που η μια κυβέρνηση παραδίδει στην άλλη ένα «Μαξίμου» με υπολογιστές εκτός ρεύματος, τον κηπουρό, τον καφετζή και μερικούς φύλακες», η ΝΔ «μας κατηγορούσε ότι εν μέσω ύφεσης παίρνουμε υπαλλήλους».