Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να μίλησε πριν από λίγο για «εθνική ψήφο και χρέος των βουλευτών να μην υπάρξουν διαφοροποιήσεις», ζητώντας υπερψήφιση αύριο της δανειακής σύμβασης και των νέων μέτρων, μπορεί να περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την προοπτική της ασύνταχτης χρεοκοπίας, μπορεί ακόμα και να απάντησε σκληρά σε όσους τον κατηγορούν ότι υπογείως ευνοεί την αρνητική στάση κάποιων βουλευτών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδια συγκρότησης μίας υποψηφιότητας, στη μάχη της διαδοχής έναντι αυτής του Ευ. Βενιζέλου, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όμως εκτιμούν, ότι δεν έθεσε καθαρά θέμα κομματικής πειθαρχίας, που θα τους έφερνε πιο κοντά στο αυριανό «ναι».
Κάποιοι μάλιστα συνέκριναν την «χαλαρή» -όπως τη χαρακτηρίζουν– εντολή του Γ. Παπανδρέου, για υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης και των νέων μέτρων, με την εντολή που έδινε στους δικούς του βουλευτές στην αίθουσα της ολομέλειας ο Α. Σαμαράς, που είπε ξεκάθαρα ότι «όποιος δεν ψηφίσει αύριο θα τεθεί εκτός ψηφοδελτίων στις εκλογές».
Ήταν μάλιστα ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος μόλις τελείωσε ο Γ. Παπανδρέου την ομιλία του, φώναξε: «Πρέπει να τοποθετηθεί καθαρά η ηγεσία. Δε μπορούμε να πάμε έτσι χαλαρά στην αυριανή ψηφοφορία».
Λίγο αργότερα, ο Ευ. Βενιζέλος ήταν πιο ξεκάθαρος και πιο έντονος υπέρ της ανάγκης να υπερψηφιστεί η δανειακή σύμβαση. «Αν αύριο είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι θα πετύχουμε. Αν φοβηθούμε, αν πούμε «όχι» δε θα μας συγχωρήσει κανείς. Θα μας καταδικάσει η ιστορία», είπε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης, ο οποίος αμέσως μετά υποστήριξε ότι όλες οι άλλες λύσεις που προτείνονται, από την χρεοκοπία εντός ευρώ μέχρι την ασύνταχτη χρεοκοπία και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, «σημαίνουν συντριπτικές περικοπές, κοινωνική διάλυση και πολύ χαμηλότερο επίπεδο ζωής σε σύγκριση με την υλοποίηση της συμφωνίας».
Πάντως, πριν ξεκινήσουν ακόμα οι τοποθετήσεις των βουλευτών, στα πηγαδάκια με τους δημοσιογράφους ήδη πολλοί λένε ότι μετά από τις ομιλίες Παπανδρέου και Βενιζέλου «οι διαρροές αύριο θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που περιμένετε».