Εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση θα δώσει την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Πιερ Μοσκοβισί. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Euro Working Group με στόχο την έγκριση της υποδόσης των 700 εκατ. ευρώ, μια προοοπτική που όμως παραμένει θολή.

Το ΔΝΤ αναμένεται ξανά να εκφράσει αμφιβολίες για την επιτυχία του προγράμματος και τον υψηλό στόχο για το πλεόνασμα 3,5% το 2018. Αυτές οι διαθέσεις του Ταμείου θα φανούν καθαρότερα μετά τις γερμανικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά και την επίσκεψη της επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ στη χώρα μας.

Αναμένεται επίσης και η επίσκεψη του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν την οποία προσδοκά η κυβέρνηση τόσο για την προσέλκυση επενδύσεων, όσο και για τις πρωτοβουλίες που είναι διατεθειμένος να πάρει ο πρόεδρος για το ελληνικό χρέος.

Και όλα αυτά ενώ χθες τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ανάπτυξη 8% στο δεύτερο τρίμηνο του 2017, κάτι που όπως είπε το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι «η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα».

«Αυτό που χρειάζεται, κατά την εκτίμησή μου βεβαίως, είναι να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία, ταυτόχρονα όμως να δώσουμε και εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε και τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχθεί η ελληνική οικονομία» τόνισε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τους τραπεζίτες.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να δημιουργήσει ευοίωνη εικόνα για την οικονομία στη ΔΕΘ, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν το επόμενο Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.