Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης τριετές σχέδιο για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο μια ανεξάρτητη, αποκομματικοποιημένη, αποτελεσματική και λειτουργική δημόσια διοίκηση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Πρόκειται για την «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019», η οποία θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, σήμερα το απόγευμα, από την ηγεσία του υπουργείου και με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Βασικοί άξονες της προσπάθειας είναι η διοικητική ανασυγκρότηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Με την πρώτη, επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υποστελέχωσης και ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού, ενώ με τη δεύτερη αναμένεται να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, χάρη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Προσλήψεις
Στον τομέα προγραμματισμού προσλήψεων σχεδιάζεται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ανάλυσης και αποτύπωσης αναγκών του δημόσιου τομέα σε προσλήψεις, μέσα από την αξιοποίηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας και την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης του κλαδολογίου (νέο σύστημα ταξινόμησης των δημοσίων υπαλλήλων).
Το νέο κλαδολόγιο θα βασίζεται στις κατηγορίες θέσεων εργασίας που χρειάζονται και στις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση του διοικητικού έργου και όχι στην σύνδεση της θέσης εργασίας με το εκπαιδευτικό επίπεδο των υπαλλήλων.
Από τον επόμενο μήνα αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας θα αποτελέσει η διευθέτηση του ζητήματος των προσλήψεων συμβασιούχων, με στόχο τον καθορισμό ορθολογικών κριτηρίων στις εν λόγω προσλήψεις, με γνώμονα το ισχύον εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Βασική παράμετρο του έργου αυτού συνιστά η ολοκλήρωση των διαδικασιών χαρτογράφησης εργασιακών σχέσεων ορισμένης διάρκειας στις δημόσιες υπηρεσίες.
Ανάσχεση του brain drain
Βασική προτεραιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης της επόμενης τριετίας αποτελεί η σταδιακή αποκλιμάκωση της δημογραφικής γήρανσης του προσωπικού στο Δημόσιο και η ενίσχυσή του με δυναμικό νέων ηλικιών και δεξιοτήτων. Για το σκοπό αυτό, από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και άλλους φορείς, πρόκειται να καταρτισθεί πρόγραμμα αξιοποίησης νέου, υψηλών προσόντων δυναμικού, με στόχο την εισαγωγή καινοτομιών και την ανάσχεση του brain drain, καθώς και περαιτέρω ενίσχυση των επιτελικών υπηρεσιών με αποφοίτους από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.
Αξιολόγηση
Η έναρξη της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων καθορίστηκε για τον επόμενο μήνα, ενώ για την τελική θέση του συστήματος σε λειτουργία, απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης δομών σε συνδυασμό με την κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, το σύστημα θα υποστηρίζεται από ψηφιακή υποδομή, η οποία θα παρέχει προηγμένες διαδικτυακές υπηρεσίες τόσο για την ενημέρωση των δημόσιων υπαλλήλων, όσο και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
Επιλογή προϊσταμένων
Σχετικά με την επιλογή προϊσταμένων, με βάση το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί η επιλογή και τοποθέτηση Γενικών Διευθυντών Διοικητικών-Οικονομικών Υπηρεσιών. Επίσης θα προκηρυχθούν οι θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων, Ειδικών Τομεακών Γραμματέων.
Προκήρυξη θέσεων των λοιπών Γενικών Διευθυντών
Περί τα τέλη του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η στελέχωση θέσεων Διοικητικών Γραμματέων, Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων, Τομεακών Γραμματέων, Ειδικών Τομεακών Γραμματέων, ενώ παράλληλα θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης όλων των Γενικών Διευθυντών.
Τον Ιανουάριο του 2018 αναμένεται η προκήρυξη θέσεων Διευθυντών, τον Μάρτιο του ίδιου έτους η ολοκλήρωση της επιλογής και τοποθέτησης Διευθυντών, καθώς και η προκήρυξη θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων, η επιλογή και τοποθέτηση των οποίων θα ολοκληρωθεί μετά από ένα μήνα.
Η «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 – 2019», η οποία αποτελεί συνέχεια της αντίστοιχης στρατηγικής που εκπονήθηκε το 2015 για την τριετία 2016 – 2018, προβλέπει και πρωτοβουλίες για την οργάνωση και λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη βάση της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ, αλλά και του επιτελικού ρόλου των κεντρικών δομών του κράτους.
Περιλαμβάνει, επίσης, δράσεις για την αξιοποίηση και διαρκή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις για τη διοικητική βελτίωση, με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Μέριμνα υπάρχει για την πάταξη της διαφθοράς, αλλά και για την αντιμετώπιση της πολυνομίας και κακονομίας, καθώς και την κωδικοποίηση και την πρόσβαση των πολιτών στη νομοθεσία.
Ο δρόμος για την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, πάντως, είναι στρωμένος με αγκάθια, καθώς εκτός από τη δημοσιονομική συγκυρία, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν διαχρονικές αδυναμίες του συστήματος, όπως η αδυναμία σχεδιασμού και εφαρμογής δημόσιων πολιτικών, η έλλειψη ενός συντονιστικού μηχανισμού για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η ανεπαρκής αξιοποίηση και ανορθολογική κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των κανονιστικών κειμένων και ρυθμίσεων, η υστέρηση σε ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και η απουσία σύγχρονων μεθόδων, τεχνικών και εργαλείων διοίκησης.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η γήρανση και η μείωση του προσωπικού. Ο μέσος όρος ηλικίας του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου, εκτός των Ν.Π.Ι.Δ., ανήλθε από τα 43,1 έτη το 2012 στα 45,3 έτη το 2016, ενώ από το 2009 το τακτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 18,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 127.236 υπαλλήλους.