«Η κινητικότητα και η μετανάστευση είναι χαρακτηριστικά του σημερινού κόσμου. Εξαρτάται από εμάς να μετατρέψουμε τη μετανάστευση σε μια ιστορία ευρωπαϊκής επιτυχίας», υπογράμμισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του Κανονισμού Δουβλίνου.

Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε σε σεμινάριο για εκπροσώπους ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης σχετικό με τη μετανάστευση και το άσυλο, που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη για να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, για να επιτρέψουμε στο σύστημα ασύλου της Ένωσης να προσφέρει προστασία σ’ αυτούς που τη χρειάζονται, για να μπορέσουμε να εξαρθρώσουμε τα δίκτυα των διακινητών, αλλά και αυτοί που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ να απομακρυνθούν».

«Για να ολοκληρώσουμε τη συνολική μας προσέγγιση για τη διαχείριση της μετανάστευσης, η μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι το νέο σύστημα ασύλου θα βασίζεται «στην αλληλεγγύη και στην ίση κατανομή ευθυνών», καθώς και στην «ίση μεταχείριση των αιτούντων σε όλη την Ε.Ε. βάσει προτύπων».

Ο επίτροπος ανέφερε εξάλλου, ότι στο νέο Κανονισμό του Δουβλίνου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή κυρώσεων για τις χώρες που δεν συνεργάζονται. «Θα ξεκινήσουμε διαδικασίες επί παραβάσει. Αυτό δεν με κάνει ευτυχή, αλλά πρέπει να το κάνουμε. Από την άλλη πιστεύω ότι είναι πολιτική, ηθική και ιστορική υποχρέωσή μας, όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», παρατήρησε.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντείνει τις επαφές της με «τρίτες χώρες-κλειδιά», «για να αντιμετωπίσουμε τις βασικές αιτίες της μετανάστευσης, να βελτιώσουμε την κατάσταση στις χώρες καταγωγής και διέλευσης, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, να βελτιώσουμε τους επαναπατρισμούς και να ενισχύσουμε τις νόμιμες οδούς».

Εξάλλου, ο επίτροπος εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη «φρικτή επίθεση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο» και επισήμανε ότι «η τρομοκρατία μας επηρεάζει όλους το ίδιο και πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και δυνατοί στην κοινή μας απάντηση. Είναι ο μόνος τρόπος ώστε αποτελεσματικά να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία». Ωστόσο, όπως επανέλαβε ο κ. Αβραμόπουλος, «δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση μεταξύ τρομοκρατίας και μετανάστευσης, ή μεταξύ τρομοκρατών και αιτούντων άσυλο: Μιλάμε για ανθρώπους, οι οποίοι φεύγουν από την τρομοκρατία», και συμπλήρωσε: «Βεβαίως υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις όπου αιτούντες άσυλο εμπλέκονται σε ζητήματα ασφάλειας. Πρέπει να επαγρυπνούμε και επαγρυπνούμε. Δεν μπορούμε όμως να αποδεχτούμε αυτή την ψευδή ρητορική που τσουβαλιάζει τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους τρομοκράτες».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τους περιορισμούς στην οικογενειακή επανένωση που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει επιβάλει η Γερμανία, ο κ. Αβραμόπουλος υπενθύμισε ότι «μια από τις πρώτες χώρες που δημόσια δήλωσε ότι ανοίγει τις πόρτες της για μετεγκαταστάσεις, κυρίως από την Ελλάδα, είναι η Γερμανία. Αν το είχαν κάνει και άλλες χώρες, τότε θα είχαν λειτουργήσει αλλιώς τα πράγματα στο πρόγραμμα των μετεγκαταστάσεων».

Σχετικά, ο επίτροπος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα» και «οι αρμόδιοι υπουργοί Γιάννης Μουζάλας και Τόμας Ντε Μεζιέρ με διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία Ελλάδας και Γερμανίας συνεχίζεται».

«Η Ευρώπη είναι εδώ, εγώ είμαι εδώ, για να διευθετούμε κάθε ζήτημα που προκύπτει στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.