«Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα από ήττα σε ήττα και δεν έχει ούτε το ελαφρυντικό ότι μάχεται υπέρ της εθνικής αξιοπρέπειας, διότι και αυτή την έχει εκχωρήσει για να συνεχίσει να κυβερνά» κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
«Επιλέξατε να προτάξετε το χρέος στη διαπραγμάτευση και να το συνδέσετε με την αξιολόγηση, ενώ ήταν απολύτως προφανές σε όλους, ότι η Γερμανία δεν είχε καμία πρόθεση να συζητήσει σοβαρά τα θέματα του χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές.
Διατηρώ πολύ καθαρή στη μνήμη μου τη συνομιλία με τον κ. Σόιμπλε τον Αύγουστο του 2014. Με ποια λογική η κυβέρνηση έθεσε την αξιολόγηση όμηρο του χρέους; Ποια ήταν η λογική σας;» είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε ότι αν η κυβέρνηση μπόρεσε να τα φορτώσει όλα στον κ. Βαρουφάκη για το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησής της, τώρα είναι απορίας άξιο σε ποιον θα τα φορτώσει.
«Για το πρώτο διάστημα τα φορτώσατε όλα στον κύριο Βαρουφάκη, αλλά τώρα σε ποιον θα φορτώσετε αυτό που φαίνεται ως τεράστια αποτυχία; Ποιος σας διαβεβαίωσε ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να λύσουμε αυτό το θέμα; Διότι αυτός που διαβεβαίωσε, τώρα θα πρέπει να αναλάβει και την τεράστια ευθύνη. Πρέπει να έρθει εδώ, στην εθνική αντιπροσωπεία, να εξηγήσει το πώς σκέφτηκε και ανέλαβε μια τέτοια ευθύνη» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ενημερώνει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εθνική αντιπροσωπεία.
«Τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει τον πρωθυπουργό να αλλάξει τη σειρά των πραγμάτων και την προτεραιότητα να έχουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αντί για την εθνική αντιπροσωπεία; Και πώς αυτό συνδυάζεται με την απαίτηση της κυβέρνησης να υπάρχει εθνική ομοψυχία, στήριξη και ενιαία θέση. Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που υβρίζει και λοιδορεί και όταν ηττάται ζητά ομοψυχία» είπε ο κ. Δένδιας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επέκρινε με δριμύτητα και το άρθρο 22 του νομοσχεδίου για την άσκηση των καθηκόντων του εποπτικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ.
Με την προωθούμενη διάταξη οι διατάξεις που καθορίζουν τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων των μελών του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, εφαρμόζονται και για την άσκηση των καθηκόντων των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας.
«Βλέπουμε εδώ μια διάταξη με την οποία οι απαλλαγές που αφορούσαν το ΔΣ -κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματικές- επεκτείνονται και στο εποπτικό συμβούλιο. Με ποια ηθική βάση εμφανίζονται αυτές οι διατάξεις εδώ; Ποιος τις ζητάει; Η εθνική αξιοπρέπεια δεν μπορεί να μετατρέπεται σταδιακά σε εθνική υποτέλεια. Αυτές οι διατάξεις είναι διατάξεις καθεστώτος υποτελούς χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Αναφερόμενος στην διάταξη που αποσύρθηκε και αφορούσε την άρση προστασίας από το επαγγελματικό απόρρητο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναρωτήθηκε πώς η διάταξη αυτή μπήκε στο σχέδιο νόμου, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε πως δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης.
«Έχει ειλικρινά τεράστιο ενδιαφέρον να μαθαίναμε πώς έφτασε αυτή η διάταξη μέσα στο νομοθέτημα. Ήταν εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και τον ακούσαμε να δηλώνει άγνοια. Ποιος σκέφτηκε ότι χρειάστηκε αυτό; Είναι δάχτυλος εσωτερικού ή πένα εξωτερικού; Πώς προσγειώνονται τέτοιες διατάξεις, που αν δεν τις δει η αντιπολίτευση θα καταστούν μέρος του ήδη ταλαιπωρημένου δικαίου της χώρας», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Αλλά και για το αποσυρθέν άρθρο 16 που όριζε ότι «η πώληση ή η μίσθωση ακινήτου, στο οποίο λειτουργούσε επιχείρηση, μετά του τυχόν υφιστάμενου εξοπλισμού, σε άλλη επιχείρηση, δεν συνιστά μεταβίβαση επιχείρησης για την επιβολή φόρου υπεραξίας» ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η ΝΔ θέλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, αλλά εάν η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει τη διάταξη, τότε θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι αφορά, ώστε να μην υπάρχουν σκιές για ρουσφέτια και εξυπηρετήσεις.