Ο στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα ένας διεθνής ενεργειακός και διαμετακομιστικός κόμβος, ως σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αλλά και ένας κόμβος ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ενέργεια είναι η «αιχμή του δόρατος» της αναπτυξιακής πολιτικής για την επόμενη μέρα και η προστασία του περιβάλλοντος απαράβατη προϋπόθεση για μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε ότι τρία συμβόλαια για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε δύο χερσαία και ένα θαλάσσιο οικόπεδο θα υπογραφούν αύριο.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτήν την εξέλιξη «σημαντική» και τόνισε πως ταυτόχρονα «προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών, αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν την περιοχή του Ιονίου, είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης και μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει ενεργειακοί κολοσσοί».

Για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στο μεταξύ με ιδιαίτερα προσωπικό ενδιαφέρον παρακολουθεί την πορεία του προγράμματος «Νέα Αθήνα» ο πρωθυπουργός, Αλέξης, Τσίπρας, όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως εξήγησε, το ιδιαίτερα προσωπικό ενδιαφέρον έχει να κάνει με την επιστημονική ιδιότητά του, υπενθυμίζοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές τους στην Πολεοδομία, τη θητεία του ως δημοτικός σύμβουλος στη Δήμο της Αθήνας, όπου είχε κατέβει υποψήφιος δήμαρχος, και το γεγονός ότι η γειτονιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε είναι η περιοχή γύρω από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο στόχος είναι σε έναν χρόνο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι θεσμικές ενέργειες, με θεσμική ασφάλεια, το 2018 να γίνουν οι αδειοδοτήσεις και οι διαγωνισμοί, και «μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη».