Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ηγεσία της Ν.Δ. από την χθεσινή συμφωνία και εξέλιξη, προβάλλοντας μάλιστα το μήνυμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς που επιχαίρει τον Α. Σαμαρά για την στάση του.
Πράγματι η Ν.Δ. στα σημεία επανέλαβε τους όρους της όπως αναγκάστηκε να μετακινηθεί από την αντιμνημονιακή πολιτική στην επιλεκτικά έστω μνημονιακή πολιτική. Οι επιτελείς του Α. Σαμαρά επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι η Ν.Δ. «κέρδισε» την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου και τον βραχύβιο βίο της νέας κυβέρνησης. Υποβαθμίζουν όμως το γεγονός ότι αναγκάζονται σε μια ημιπολιτική κυβέρνηση και κυρίως υποβαθμίζουν το γεγονός ότι -παρά τα όσα αναγκαστικά θα υποστηρίξουν δημοσίως- πρέπει πλέον να στηρίξουν και τις εφαρμοστικές διατάξεις του νέου μνημονίου που ακολουθεί την δανειακή σύμβαση.
Οι επιτελείς του Α.Σαμαρά πάντως δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται για συγκυβέρνηση αλλά για μεταβατική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι λεγόμενες εφαρμοστικές διατάξεις δεν είναι παρά οι δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου οι οποίες είναι ήδη νόμοι του κράτους.
Για τα τυπικά τώρα της νέας κυβέρνησης, όλα βεβαιώνουν ότι παρά τα περί αντιθέτου χθες στην συνάντηση Παπανδρέου -Σαμαρά συζητήθηκαν τα βασικά (πρόσωπο νέου πρωθυπουργού, αλλαγές σε υπουργεία κλπ) και έμεινε για σήμερα η οριστικοποίηση. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η Ν.Δ. έθεσε θέμα αλλαγών ή έστω «ενισχύσεων» στο υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη και η όλη συζήτηση είναι αν θα τοποθετηθούν εκεί πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς η Συγγρού δεν θέλει να δοθεί μια πλήρης εικόνα κυβέρνησης συνεργασίας.
Για το πρόσωπο που κυβερνητικού εκπροσώπου το οποίο θα είναι και δημόσια εικόνα της κυβέρνησης γίνεται μεγάλη συζήτηση. Κάποια πρόσωπα «κοινής αποδοχής» από τον χώρο των ΜΜΕ απορρίφθηκαν καταρχήν και αναζητείται εναλλακτική πρόταση.