Τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου αναλύει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, Reuters.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο Παπανδρέου κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και ξεκινά συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Το σενάριο αυτό προβάλει τις πληροφορίες του πρακτορείου ότι ο Παπανδρέου έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα αποχωρήσει από πρωθυπουργός στη συνέχεια και επικρατέστερος υποψήφιος για τη θέση του εμφανίζεται να είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος.
Το δεύτερο σενάριο ξεκινά από το ενδεχόμενο ότι ο Παπανδρέου χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης και δεν καταφέρνει να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση. Το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Όμως, όπως επισημαίνει το Reuters, το πιθανότερο είναι να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, αλλά να μην καταφέρει να πάρει πλειοψηφία εδρών και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Σε αυτή την περίπτωση ίσως ζητήσει συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα, ΛΑΟΣ, αλλά αν βρεθεί κοντά στην αυτοδυναμία τότε μπορεί να ξαναζητήσει εκλογές.
Το τρίτο σενάριο μιλά για ήττα Παπανδρέου που οδηγεί σε αναγκαστική αποχώρηση του, αλλά όχι και σε διάλυση του κοινοβουλίου και διενέργεια εκλογών.
Είναι πιθανό οι ηγέτες των κομμάτων να προσπαθήσουν να συνάψουν μια συμφωνία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με σκοπό την έγκριση της νέας συμφωνίας διάσωσης της Ελλάδας.
Υπό τα σενάριο αυτό, ο πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να δώσει σε κάθε πολιτικό κόμμα τρεις ημέρες για να βρει συμμάχους για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Πάντως και τα τρία σενάρια του Reuters, βλέπουν στο βάθος «αδιέξοδο».