«Η χώρα μας γυρίζει σελίδα και ο τομέας των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης. Για να συμβεί αυτό, η χώρα χρειάζεται αξιόπιστες σύγχρονες υποδομές και δίκτυα. Και αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα του νέου μοντέλου ανάπτυξης. Ένα μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο δεν πρέπει να αφήνει κανέναν στο περιθώριο, ακριβώς γιατί πρέπει να καθίσταται δίκαιη η ανάπτυξη».
Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι στην Πάτρα και αποσπάσματα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Νίκος Παππάς είπε ότι δεν είχε τίποτε το καινούργιο, αλλά την επαναβεβαίωση, πως η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου του 2015. Μάλιστα, χαρακτήρισε αστεία την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, που, όπως είπε, προκαλεί το κοινό αίσθημα.
Αναφερόμενος στην ΝΔ, είπε ότι «θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και το ξεκλείδωμα των μέτρων για το χρέος, να χαιρετίσει ή να συναινέσει εκ των υστέρων στο γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε και απέδωσε 600 εκατομμύρια ευρώ στους συνταξιούχους και πέτυχε τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, που έχουν το κόστος της προσφυγικής κρίσης.»
Δυστυχώς, όπως πρόσθεσε, «αυτό δεν το είδαμε και καλά θα κάνουν ορισμένοι να συνηθίσουν στην ιδέα, ότι δεν θα έλθει η καταστροφή για την οποία προσεύχονται». Ακόμη συμπλήρωσε, ότι «είναι λυπηρό και ανεύθυνο από τη Νέα Δημοκρατία, έστω και αυτή την στιγμή όπου τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους και η κρίση στην οποία πόνταραν για να τελεσφορήσει το πολιτικό τους σχέδιο δεν πραγματοποιήθηκε, να μην έχει μια διαφορετική στάση».
Οι Έλληνες πολίτες, συνέχισε ο Νίκος Παππάς, «γνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ποιες είναι οι πληγές που άνοιξαν στην κοινωνία τα πέντε χρόνια καταστροφικής πολιτικής, καθώς και τις δυσκολίες που έχει και αυτή η συμφωνία». Πάντως, πρόσθεσε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι και του χρόνου θα έχουμε την σχετική υπεραπόδοση και θα μπορέσουμε να κινηθούμε αναλόγως».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι «θα πάρει χρόνο κόπο και υπομονή, αλλά τις πληγές θα τις κλείσουμε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης υπογράμμισε ότι «είναι η πρώτη φορά που το συμφωνημένο πρόγραμμα αποδίδει» και όπως εξήγησε, «η ανεργία αποκλιμακώνεται, υπάρχει δημοσιονομική σταθερότητα και υπεραπόδοση ως προς τα έσοδα, γιατί αυτή η κυβέρνηση δεν χαρίζεται σε μεγαλοσχήμονες».
Παράλληλα ανέφερε, ότι «το μήνυμα είναι ότι όχι μόνο τα συμφωνημένα βάρη μειώθηκαν δραματικά, διότι η προηγούμενη συμφωνία ήταν με 20 δισ. περισσότερους φόρους μέχρι το 2018, αλλά και τα βάρη που έμειναν, θα μοιράζονται με τρόπο δίκαιο».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το εάν η κυβέρνηση πρόκειται να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές ή σε δημοψήφισμα, ο Νίκος Παππάς τόνισε:
«Είμαι κατηγορηματικός ότι η προοπτική δημοψηφίσματος ή εκλογών υπάρχει ακόμα στο μυαλό όσων ονειρεύονται ότι το σενάριο της αριστερής παρένθεσης είναι ακόμα ζωντανό. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Είναι ένα σενάριο το οποίο έχει ανάγκη ο κ. Μητσοτάκης για να τιθασεύει τις αντιδράσεις στην κοινοβουλευτική του ομάδα, γιατί μετά και το τελευταίο κρεσέντο πολιτικών λαθών και στραβοπατημάτων, έχει ανάγκη να κρατάει ζωντανό ένα τέτοιο σενάριο, ακριβώς για να μην διογκώνεται η δυσαρέσκεια η οποία φτάνει από το ακροατήριο της ίδιας της ΝΔ προς τους βουλευτές, στην κοινοβουλευτική ομάδα και την ηγεσία της».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, ο Νίκος Παππάς δήλωσε ότι παραμένει ανοικτό το θέμα των εργασιακών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να λάβει θέση εάν επιθυμεί να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα.
Επίσης ο Νίκος Παππάς κατηγόρησε την ΝΔ ότι είχε δεσμευθεί για 15.000 απολύσεις το 2015 και το 2016 και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει από πού θα γίνονταν αυτές οι απολύσεις.
Επίθεση στη Γερμανία και τον Σόιμπλε
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη στάση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι θεμιτοί αρκεί να είναι ειλικρινείς και να μην γίνονται με όρους εκβιασμού, οι οποίοι προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν από την κυβέρνηση αποδεκτοί. Ο κ. Σόιμπλε και το κόμμα που εκπροσωπεί, βρίσκεται σε ανταγωνιστική σχέση εξ ορισμού με το δικό μας κόμμα και διακυβέρνηση. Αυτό δεν είναι κάτι αθέμιτο στην Ευρώπη. Οι πολιτικοί ανταγωνισμοί είναι θεμιτοί και αυτονόητοι, αν θέλουμε να μιλάμε για την δημοκρατική Ευρώπη. Αλλά οι πολιτικοί ανταγωνισμοί για να είναι καθαροί, ειλικρινείς και κρυστάλλινοι, προϋποθέτουν και τον θεσμικό τρόπο επίλυσής τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη δημοκρατία. Δεν είναι η επιβολή των εσωτερικών πολιτικών αναγκών των συντηρητικών κύκλων της Γερμανίας επί της οικονομικής πολιτικής που ασκείται από άκρου εις άκρο στην ήπειρο.
Δεν μπορούμε να πορευθούμε έτσι. Δεν μπορεί να επικαλείται κάποιος ότι έχει εκλογές σε εννέα μήνες και ότι είναι δύσκολο να πάει στο Κοινοβούλιό του. Κοινοβούλιο έχουμε και εμείς. Και στο Κοινοβούλιο πήγαμε και στο λαό πήγαμε και υποστηρίξαμε με σθένος την άποψή μας και ό,τι καταφέραμε και ό,τι όχι, το ξαναφέραμε. Αλλά κάποιοι, είναι προφανές ότι δεν έχουν το σθένος να παραδεχθούν λάθη, κακούς σχεδιασμούς και εμμονές του παρελθόντος».
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανά νέα μέτρα, ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «δεν υπάρχουν μέτρα, τα οποία δεν είναι συμφωνημένα». Η διακίνηση αυτών σεναρίων, συνέχισε, «αφορά μόνο τις πολιτικές σκοπιμότητες όσων ονειρεύονται εκτροπή και ανατροπή, αλλά αυτά τα σενάρια δεν ευοδωθούν».
Σχετικά με τα χρήματα που έχουν καταβληθεί ως πρώτη δόση για τις τηλεοπτικές άδειες, ο Νίκος Παππάς είπε ότι θα επιστραφούν μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.