Με την τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των θεσμών να επιβεβαιώνει πως παραμένουν «αγκάθια» για εργασιακά, ενεργειακά και δημοσιονομικό, στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη βάζουν μπροστά εκ νέου το πλάνο πολιτικής διαπραγμάτευσης για την επίτευξη συμφωνίας.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Πληροφορίες από το ελληνικό διαπραγματευτικό επιτελείο αναφέρουν πως παρά την περαιτέρω προσέγγιση, παραμένουν αγκάθια στο κλείσιμο της αξιολόγησης, με βασικότερο αυτό των εργασιακών, στο οποίο του ΔΝΤ επιμένει σε μη ανεκτές πολιτικά θέσεις. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν μετά την τηλεδιάσκεψη πως οι εκατέρωθεν επαφές συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο, κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο επικείμενο EuroWorking Group της Δευτέρας θα υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση που θα ανοίξει το δρόμο για το σταδιακό κλείσιμο των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το χάσμα στα εργασιακά πάντως παραμένει με την Έφη Αχτσιόγλου να απορρίπτει εκ νέου τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για συμβάσεις εργασίας, εμμένοντας στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, καθώς και την αύξηση στο 10% από το 5% που είναι σήμερα του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, την επανεξέταση του κατώτατου μισθού και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ρίχνουν το βάρος στην προσπάθεια επίτευξης του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας, προκειμένου να λυθεί ο γόρδιος δεσμός του τεχνικού αδιεξόδου. Στόχος παραμένει η πολιτική συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, με κυβερνητικό αξιωματούχο να σημειώνει την Παρασκευή στη Βουλή πως «δουλεύουμε πολύ σκληρά με βασικό στόχο το κλείσιμο πολιτικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου», τονίζοντας πως ο στόχος είναι τόσο εφικτός όσο και ρεαλιστικός.

Για αυτό το λόγο και μετά την επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ το βράδυ της Πέμπτης ήδη στη Βουλή καταφθάνουν το ένα μετά το άλλο νομοσχέδια με προαπαιτούμενα, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην περιοδεία του επανέλαβε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για σύμφωνία «χωρίς υποχωρήσεις αρχών στα κρίσιμα ζητήματα και ιδίως των εργασιακών δικαιωμάτων και χωρίς νέα μέτρα. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2018».

Στο πλαίσιο αυτό ήδη στην Ηρώδου Αττικού προετοιμάζονται για τα τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός την προσεχή εβδομάδα, με στόχο τη δημιουργία αναχωμάτων τόσο απέναντι στις «παγίδες» που στήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όσο και στην αδιαλλαξία του ΔΝΤ για τα εργασιακά και με το βλέμμα στο Washington Group το οποίο θα συνεδριάσει – άγνωστο πότε – με ορίζοντα μέχρι το Eurogroup στις 5/12 για να βρεθεί η χρυσή τομή στο κατά πόσο θα μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και με ποιους όρους (χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα).

Έτσι, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τον Αλέξη Τσίπρα ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, με την Αθήνα να προσδοκά σε μία ηχηρή επαναβεβαίωση της στήριξης της Κομισιόν στις ελληνικές προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και χρέος. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιτείνουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ευτυχή κατάληξη στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης τα όσα ο ίδιος ο κ. Μοσκοβισί τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας την ελπίδα του ότι η συμφωνία για το χρέος είναι προ των πυλών, και την ανάγκη ανταμοιβής του ελληνικού λαού για τις προσπάθειες που έχει καταβάλλει. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος, σε φάση επιτυχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη στήριξη και βολιδοσκόπηση των προθέσεων της ΕΚΤ θέλει ο Αλέξης Τσίπρας και από το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος θα μετάσχει και στο κρίσιμο Washington Group στο Βερολίνο. Με την ΕΚΤ να βρίσκεται σε ανοιχτό μέτωπο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που θέλει να εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση, στην Ηρώδου Αττικού θέλουν να διερευνήσουν τις προθέσεις της ΕΚΤ για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενδεχόμενο στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση για να δοθεί θετικό σήμα στις επενδυτικές αγορές.

Πέραν τούτων, ανάλογα και με την πορεία των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, πολύ πιθανό θεωρείται ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει νέο γύρο επαφών και με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, προκειμένου να αποφευχθούν νέες εμπλοκές ενόψει του Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη. Εξάλλου, μία ημέρα πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, το διήμερο 2-4 Δεκεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι, ο οποίος τον τελευταίο ενάμισι χρόνο έχει συνδράμει στις ελληνικές προσπάθειες.