Η περίπτωση να ενταχθούν οι συνταγματικώς κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές στο «κέλυφος» της Βουλής, συζητείται πλέον εντόνως, όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος, Νίκος Βούτσης, στην τοποθέτησή του κατά την ψήφιση του απολογισμού δαπανών της Βουλής του οικονομικού έτους 2015, από την Ολομέλεια.
Πρόκειται για την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την Αρχή Διασφάλισης Απόρρητου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και τον Συνήγορο του Πολίτη.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, το γεγονός ότι η Βουλή κατάφερε να συγκληθούν και οι πέντε συνταγματικώς κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές με μεγάλες πλειοψηφίες, έχει προσδώσει κύρος στην λειτουργία του Κοινοβουλίου και, πλέον, συζητείται, όλο και περισσότερο- μέσα στο πλαίσιο των προεδρείων των ανεξάρτητων αρχών- ακόμη και η περίπτωση οι ανεξάρτητες αρχές «να είναι στο κέλυφος της Βουλής».
Εξηγώντας, τόνισε πως η συζήτηση που γίνεται είναι να μην υπάγονται σε κάθε αρμόδιο υπουργείο κάθε μία από αυτές, αλλά να ανήκουν εν συνόλω στον έλεγχο, στην οικονομική στήριξη και στη δυνατότητα διαχείρισης προσωπικού (αποσπάσεων υπαλλήλων κ.λπ.) και να γίνουν ένα οργανικό μέλος της λειτουργίας της Βουλής σαν αντίβαρο, βεβαίως, προς την εκτελεστική εξουσία. Αυτό μπορεί να συμβεί, μέσω μίας νομοθετικής ρύθμισης, είπε ο κ. Βούτσης και εξειδίκευσε περαιτέρω πως δεν γίνεται λόγος, προφανώς, για διοικητική υπαγωγή των αρχών στην Βουλή, αλλά στην κατοχύρωση μίας πιο στενής σχέσης.
«Να το κρατήσουμε αυτό, είναι κάτι σημαντικό, διότι υπάρχουν και οι ιδέες κάποιες από αυτές τις αρχές να αποκτήσουν και κανονιστικές αρμοδιότητες και δικαίωμα γνωμοδότησης και πρότασης πάνω σε νομοθετικά ζητήματα κ.λπ. Είναι ένα κατεξοχήν σοβαρό ζήτημα», κατέληξε ο πρόεδρος της Βουλής.