Φυλάκισης μέχρι τρία χρόνια αλλά και διοικητικά πρόστιμα μέχρι 300.000 ευρώ προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας» που ομόφωνα εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.
Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
1. Όποιος με πρόθεση, δημόσια, είτε προφορικά είτε διά του τύπου, μέσω του Διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, κατά ομάδας προσώπων ή προσώπου, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, κατά τρόπο που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή η πράξη ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών έως 3 ετών και χρηματική ποινή 3.000 έως 10.000 ευρώ.
2. Αν η παρότρυνση έχει ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 6.000 έως 20.000 ευρώ, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
3. Όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε ένωση προσώπων οποιασδήποτε μορφής που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση 2 έτη, αν η πράξη δεν τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη.
Αυστηρές είναι και οι ποινές για τις περιπτώσεις συμπεριφορών με τις οποίες επικροτούνται δημόσια, προφορικά, ή μέσω διαδικτύου εγκλήματα γενοκτονίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, εφόσον έχουν αναγνωρισθεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου ή με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.
Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση έως 3 έτη και χρηματική ποινή 3.000 – 10.000 ευρώ.
Περισσότερο επιβαρυντικές είναι οι ποινές που προβλέπονται για τους εκπροσώπους οργανώσεων που εκδηλώνουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές, καθώς τιμωρούνται με διοικητικά πρόστιμα από 15.000 – 300.000 ευρώ και την ευθύνη φέρουν εκτός από τα φυσικά και τα ίδια τα νομικά πρόσωπα.
Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής εκ μέρους του ίδιου ή άλλου φυσικού προσώπου μπορεί να επιβληθούν επιπρόσθετα στο νομικό πρόσωπο, σωρευτικά ή διαζευκτικά, οι ακόλουθες κυρώσεις:
i) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα,
ii) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι κυρώσεις αυτές επιβάλλονται με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Εάν η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ, προς το οποίο διαβιβάζεται υποχρεωτικά ο φάκελος από τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Σημειώνεται ότι, το τελικό κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο διαμορφώθηκε μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης από την οποία προέκυψαν τα εξής:
– Προστέθηκε μια νέα διάταξη που κατατείνει στην καταπολέμηση των ιδιαίτερα σοβαρών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας, χωρίς όμως να θίγει θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, όπως οι ελευθερίες της έκφρασης και του τύπου.
– Ο όρος «εχθροπάθεια» αντικαταστάθηκε με το «μίσος», ο οποίος αφενός διαθέτει ένα περισσότερο εύληπτο εννοιολογικό περιεχόμενο και αφετέρου αποτελεί ακριβέστερη απόδοση του όρου «hate».