Με μία αιφνιδιαστική κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε το πρωί του Σαββάτου τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, προκαλώντας την έκπληξη αλλά και γκρίνια στο εσωτερικό και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το γεγονός ότι η επιλογή του πρωθυπουργού προκάλεσε απορίες, η πολιτική του στόχευση είναι εμφανής και δεν είναι άλλη από το διεμβολισμό της ηγεσίας της ΝΔ εκ δεξιών, προκειμένου να αναγκαστεί να αλλάξει τη στάση της και να συναινέσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ τη Δευτέρα στη Διάσκεψη των Προέδρων.
Με την πρόταση για προεδρία του ΕΣΡ από τον καραμανλικό Βύρωνα Πολύδωρα και την ταυτόχρονη προαναγγελία νομοθετικής ρύθμισης που θα καταργεί την αντισυνταγματική διάταξη 2Α του νόμου Παππά και θα επιστρέφει στο ΕΣΡ όλες τις αρμοδιότητες για τις άδειες και τις λεπτομέρειες του διαγωνισμού ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να στριμώξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα άβολο δίλημμα.
Είτε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποχωρήσει στις πιέσεις – που πλέον έχουν και “οσμή” καραμανλισμού – για συγκρότηση του ΕΣΡ, είτε να επιβεβαιώσει με τη στάση του ότι η άρνησή του για συναίνεση στη συγκρότηση του ΕΣΡ δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά πρόσχημα για πρόκληση πρόωρων εκλογών.
Συντονισμένες πιέσεις με άρωμα «καραμανλισμού»
Διόλου τυχαία δεν είναι εξάλλου και η σχετική τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, που διεκδικεί την πολιτική συνέχεια του «καραμανλισμού»
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Δημοκρατία η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης αυτής. Καλώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέξει ανάμεσα στην ψυχή του καραμανλισμού, στον Βύρωνα Πολύδωρα ή στους θιασώτες του Παττακού και στους βιβλιοπώλες των ρατσιστικών και αντισημιτικών βιβλίων που έχει επιλέξει σήμερα ως αντιπρόεδρο και στελέχη του»
Αφήνοντας αιχμές κατά της στάσης της αντιπολίτευσης πρόσθεσε, «Είναι η ώρα να αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν θα βάλει οριστική ταφόπλακα στην ψυχή της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Πρέπει επιτέλους να αποφασίσει με ποιους θα είναι».
«Να γίνω παράγων εξομάλυνσης θεσμικής»
Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Πολύδωρας πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του προτάθηκε η προεδρία του ΕΣΡ. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Πολύδωρας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας την πρόθεσή του να συμβάλει στην θεσμική εξομάλυνση της κατάστασης που επικρατεί.
«Για το θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ όπως ξέρετε η κατάσταση στο θέμα αυτό είναι σε ένα βραχυκύκλωμα και θεωρώ την πρόταση που μου έγινε να αναλάβω πρόεδρος ως τιμητική αλλά και ως πρόταση για μια θέση ευθύνης. Αυτό που εξέθεσα στον κ. Τσίπρα είναι ότι με συνταγματική συμπεριφορά δεχόμαστε την απόφαση του ΣτΕ και εννοούμε ότι το καίριο σημείο είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ με ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αυτή είναι η νέα θέση για την πρόταση συγκρότησης του ΕΣΡ.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι η ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια ο κ. Πολύδωρας απάντησε ότι δεν κάνω επικοινωνιακά τεχνάσματα, δεν είδα κάτι τέτοιο κατά τη συνάντηση είδα τάση για συναίνεση. Δεν ξέρω τι κάνει η ΝΔ, εκτίνεται στην ανάληψη της πρωτοβουλίας μου να επικοινωνήσω με όλους τους αρχηγούς, να εκθέσω τις σκέψεις μου και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας με με πνεύμα συνεναινετικο. Δεν πάει άλλο το αδιέξοδο. Θέλω να συμβάλω στη θεσμική εξομάλυνση. Μέχρι και την ένταση με τη Δικαιοσύνη δεν την εννοώ, θέλω να είμαι παράγων εξομάλυνσης θεσμικής και νομικής αξίας, ο τόπος έχει προβλήματα».
Την Δευτέρα η διάταξη για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ
Έχοντας ήδη προχωρήσει στην πρώτη κίνηση με τον Βύρωνα Πολύδωρα, το Μέγαρο Μαξίμου προανήγγειλε και την απόφαση να φέρει την Δευτέρα διάταξη που θα προβλέπει τη μεταφορά όλων των αρμοδιοτήτων για τα κανάλια στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η διάταξη θα καταργεί το 2Α του Ν 4339/15 και το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ στην κυβέρνηση. Όλες οι αρμοδιότητες καθώς και αυτή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών του, επανέρχονται έτσι στο ΕΣΡ. Με τον τρόπο αυτό η Ηρώδου Αττικού επιχειρεί να δείξει ότι αποδέχεται πλήρως τη.. δυσάρεστη απόφαση του ΣτΕ, καθώς στη διάταξη 2Α εντοπίζεται το επίμαχο της αντισυνταγματικότητας, την ώρα που η ΝΔ ζητά την απόσυρση ολόκληρου του νόμου Παππά, δηλαδή και των διατάξεων που έχουν κριθεί συνταγματικές.
Εξάλλου όπως ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετα την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο νόμος 4339/15.
Μάλιστα ο υπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση του ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Αντιδράσεις για τον Πολύδωρα στο ΣΥΡΙΖΑ
Η επιλογή πάντως του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ προκάλεσε «κενά αέρος»στην Κουμουνδούρου, με βουλευτές και στελέχη του κόμματος, κυρίως προερχόμενα από τους «53+» να εκφράζουν ανοιχτά και με έντονο τρόπο τις αντιδράσεις τους. Έτσι, μέσω Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κίνησης των 53+, Χρήστος Καραγιαννίδης σχολίασε πως: Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως.
Ακόμα πιο καυστικό ήταν το σχόλιο της Βασιλικής Κατριβάνου: “Πολύδωρας, τόσο γελοίος και τόσο δεξιός, ο ορισμός του υποψηφίου που δεν θέλουμε!
Η επιλογή με φοβίζει πραγματικά, γιατί δείχνει ότι δεν υπάρχει συναίσθηση. Ενώ υποτίθεται ότι είναι άνοιγμα στην δεξιά, είναι το πιο εύκολο πρόσωπο να αρνηθεί η Νέα Δημοκρατία και να απελπιστεί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνεται καταρρακωμένος. Με ποιές διαδικασίες πάιρνονται τέτοιες αποφάσεις;”
Το παρελθόν του Πολύδωρα
Το πρόσφατο πολιτικό παρελθόν του πολιτικού που αποτελούσε το ισχυρό «χαρτί» της ΝΔ στη Β΄Αθηνών επί 32 χρόνια μέχρι τη διαγραφή του από τον Αντώνη Σαμαρά όταν καταψήφισε το νόμο για τον ΕΝΦΙΑ και τους πλειστηριασμούς το 2013, αριθμεί δύο τοποθετήσεις “κλειδιά”, που λύνουν τόσο το γρίφο των αντιδράσεων όσο και αυτόν της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα.
Ως προς την πρωθυπουργική πρωτοβουλία, η απάντηση εντοπίζεται σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο κ. Πολύδωρας τον περασμένο Φλεβάρη και στην οποία τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του νόμου Παππά και κατά των «νταβατζήδων», εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ για τη στάση της.
«… Έβλεπα την κηδεμονία και την τρομοκρατία που κάνουν αυτοί (σημ. στα ιδιωτικά κανάλια)… κρατάω σημειώσεις και βλέπω τι ρόλο παίζουν… Το ίδιο έκανε και ο Καραμανλής…» είπε και συνέχισε: «Ήμουν δέκα χρόνια στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και παλεύαμε, εγώ τίμια, οι άλλοι υπεκρίνετο εκεί πέρα, ότι πρέπει να βάλουμε μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και κάτι σταματούσε την κίνηση να βάλουμε μία τάξη…»
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο «τι;» ο κ. Πολύδωρας απάντησε: «Όταν ήταν βολεμένοι και εκχωρημένοι στους νταβατζήδες και άρχοντες της ραδιοτηλεόρασης. Το Σύνταγμα λέει η Ραδιοφωνία και η Τηλεόραση τελούν υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, άρθρο 15, παρ. 2… Και έρχεται τώρα η αξιωματική αντιπολίτευση, το πρώην κόμμα μου και δεν συναινεί να φτιάξουν και να ανανεώσουν και να τεθεί σε λειτουργία το ΕΣΡ… Κι αυτό είναι ένα μπλοκάρισμα στη διαδικασία… Διαγωνισμός θα είναι. Να φροντίσουν τα κόμματα να παρακολουθήσουν την εγκυρότητα και τη νομιμότητα και τη συνταγματική ευταξία αυτού του Διαγωνισμού…» Αυτά τα έλεγε το Φεβρουάριο του 2016 ο Βύρων Πολύδωρας.
Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση είχε προκαλέσει επίσης πρόσφατα και το “φλέρτ” που είχε αποκαλύψει με τη Χρυσή Αυγή, εκτιμώντας πως η ΝΔ οφείλει να εξετάσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. «Βεβαίως και με την Χρυσή Αυγή. Μας έπιασε η ευαισθησία για την Χρυσή Αυγή η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης;» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.
Προς νέο ναυάγιο τη Δευτέρα για το ΕΣΡ
Μέχρι στιγμής πάντως, ως φαίνεται και αυτή η πρωτοβουλία πέφτει στο κενό, δεδομένου ότι ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, το καθένα προβάλλοντας διαφορετικούς λόγους, αρνούνται την πολυπόθητη για το Μαξίμου συναίνεση.