Με την προσπάθεια για τη συγκρότηση του ΕΣΡ να πέφτει εκ νέου στο κενό και την κυβέρνηση παρά τη μετωπική σύγκρουση με τη ΝΔ να αφήνει εκ νέου παράθυρο συναίνεσης, «παγώνοντας» την τροπολογία Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνεται στη μάχη του χρέους στις Βρυξέλλες.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Μπορεί το βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής να είναι το προσφυγικό, με την κυβέρνηση να αναμένεται να βαδίσει σε εχθρικό κλίμα για την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ωστόσο οι διμερείς επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού με Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και Άνγκελα Μέρκελ (την Παρασκευή) θα εξετάσουν εκ νέου τη λήψη μέτρων για την απομείωση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ενώ νωρίτερα είχαν τεθεί επί τάπητος στο Μαξίμου σε κυβερνητική σύσκεψη όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το φλέγον ζήτημα του χρέους. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και οικονομικοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Στις συναντήσεις που θα έχει πάντως ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αποκρυσταλλώσει διά ζώσης τις ισορροπίες που δημιουργούνται στον απόηχο και των πληροφοριών για εμφατική παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα, έχοντας ήδη από το βήμα του Συνεδρίου στείλει τα σχετικά μηνύματα στην ευρωπαϊκή ηγεσία και τονίζοντας πως προσδοκά ταυτόχρονη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, απομείωση του χρέους ως το τέλος του έτους και ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η απομόνωση του Βερολίνου, το οποίο επιμένει ένεκα πολιτικού κόστους, σύμφωνα με συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, να παραπέμπει στο μέλλον τις όποιες αποφάσεις για το χρέος.

Ως προς το προσφυγικό, η Αθήνα εκτιμά ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, με την ελληνική γραμμή να συνοψίζεται στην ένδεια βοήθειας σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό (Ακτοφυλακή και Frontex) από την πλευρά των Ευρωπαίων ομολόγων, καθώς και στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης της συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες της ΕΕ, η οποία βαλτώνει στην άρνηση κρατών μελών να υλοποιήσουν μία κοινοτική οδηγία.

Παρά πόδα η τροπολογία Παππά

Την ίδια ώρα και παρά τις αρχικές πληροφορίες για άμεση επανακατάθεση της τροπολογίας Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, η Ηρώδου Αττικού φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω, αποζητώντας εκ νέου έστω και την ύστατη στιγμή συναίνεση, χωρίς ωστόσο αυτό να ερμηνεύεται ως πρόθεση υπαναχώρησης αναφορικά με την εκπομπή προγράμματος από κανάλια που δεν έχουν εξασφαλίσει τηλεοπτική άδεια. Παρά το εκρηκτικό κλίμα και την πολεμική που εκδηλώθηκε μετά και την άγονη πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση για το ΕΣΡ στη Διάσκεψη των Προέδρων, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς όσο και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρης Τζανακόπουλος σε παρεμβάσεις τους στον ΣΚΑΙ και τον ΑΝΤ1 αντίστοιχα άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο αλλαγών στην τροπολογία με στόχο ευρύτερες συναινέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς υπογραμμίζοντας ότι «αν υπάρχουν ιδέες θα τις λάβουμε υπόψη». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που χαρακτήρισε την τροπολογία «όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι θα επιδιωχθούν εκ νέου ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. «Το μπλόκο είναι διαρκές και δεν μπαίνει από το ΣΤΕ αλλά από τη Ν.Δ. που μπλόκαρε τη σύσταση του ΕΣΡ και συμπεριφέρθηκε ως συνήγορος των τηλεοπτικών σταθμών αρχικά όλων και εν συνεχεία αυτών που δεν πήραν άδεια» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος προσθέτοντας ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να είναι «ουρά συμφερόντων».

Παράλληλα πάντως η Ηρώδου Αττικού επιτίθεται σφόδρα στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχη της χθεσινής έκτακτης παρέμβασής του στη Βουλή με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη να εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως «δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 258 εκ. ευρώ». Επιπλέον, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα κατηγορούν τη ΝΔ αντιθεσμική συμπεριφορά και συνάθροιση των ψήφων της με αυτές της Χρυσής Αυγής στο ΕΣΡ καθώς και για bullying στη Δικαιοσύνη με αφορμή τόσο τις παρεμβάσεις στελεχών της όσο και τη δήλωση Φορτσάκη για τις… διακοπές των δικαστών.

Πέραν αυτού από το Μαξίμου επιχειρώντας να στριμώξουν τη ΝΔ συνεχίζουν να ζητούν απαντήσεις στο καίριο ερώτημα: Ζητάει η ΝΔ να επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης από τις κοινωνικές δράσεις στους καναλάρχες;